2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medyada Görgü Kuralları
MAKALE #12252 © Yazan Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ | Yayın Şubat 2014 | 5,363 Okuyucu
Sosyal medya artık yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Her yaşadığımızı hemen Facebook’ta paylaşmak, yorumlarımızı Twitlemek için fırsat kolluyoruz. Hatta belki bazı dostların özel günlerini artık sadece sosyal medya kullanarak kutluyor, tebrik ve taziyelerimizi Facebook’tan yapıyoruz.

Sosyal medyanın hayatımızdaki yeri arttıkça, sosyal medyada görgü kuralları önem kazanıyor. Evet yanlış duymadınız, sosyal medyada görgü kuralları… “O da ne ki” diyebilirsiniz; “Sosyal medyada kural mı olurmuş” diye karşı çıkabilirsiniz ama işte sosyal medyanın görgü kuralları listesi;

Sosyal medya, adı üzerinde “sosyal”dir; paylaşılanları herkes görür: Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare ve benzeri tüm sosyal medya araçları, varoluş amaçları gereği çok sayıda insana hitap eden paylaşım araçlarıdır. Bu platformlarda paylaşılanlar sadece siz ve paylaştığınız kişi arasında kalmaz, herkes görür. Örneğin sizin “ne çok eğlenmiştik” amaçlı eklediğiniz ve arkadaşınızı etiketlediğiniz bir resim sayesinde arkadaşınızın babası o gün sizde ders çalışmadığını anlayabilir Bu yüzden tüm paylaşımlarınızda “bu paylaşım o kişi için özel olabilir mi, paylaşılmamasını tercih ediyor olabilir mi?” diye düşünmelisiniz. Kişilerin özeli sayılabilecek bilgileri paylaşmamalısınız.

Sanal alemde hiçbir şey silinmez, yok olmaz, geri alınmaz: Arkadaşınızın duvarına yanlışlıkla yazdığınız bir şeyi, ya da yanlışlıkla twitlediğiniz bir cümleyi sildiğinizi düşünebilirsiniz; ama zannettiğinizin aksine sanal alemde hiçbir şey silinmez… Gönder tuşuna bastığınız anda artık paylaştıklarınızı geri alamazsınız. Artık birileri okumuştur, görmüştür; e-maille bildirim alma ayarları vardır, bildirim gelmiştir vs. Bunlardan hiçbiri olmasa dahi sosyal medya platformlarının tamamında bu kayıtlar tutulur. Paylaşımlarınızda bunu bilerek “gönder” tuşuna basmalısınız.

Sen ona “sidikli” diye hitap ediyor olabilirsin, bunu herkesin bilmesine gerek yok: Sizin çocukluk arkadaşınız Sidikli Fatma şimdi bir şirketin genel müdürü olabilir. Siz ona sosyal medyada da her zaman hitap ettiğiniz gibi hitap ederek sadece arkadaşınızı zor duruma sokarsınız. Sosyal medyada yazdığınız her şey gibi, hitap şekilleriniz ve lakapları da herkesin okuyacağını düşünerek kullanmalısınız.

Sen o fotoğrafta güzel çıktın diye…: O fotoğraftaki pozunu beğenmiş olabilirsin, ama yine de arkadaşlarının maymun gibi çıktığı fotolarını paylaşmadan önce bir kez daha düşün. Fotoğrafta senden başka herkes kötü çıkmışsa paylaşmamayı düşünebilirsin.

Başkasından kopyalıyorsan kaynak belirt: Bir arkadaşının yazdığı twiti beğendin, paylaşmak istiyorsun; bu durumda ya retweet etmelisin ya da arkadaşından alıntı olduğunu mention’la belirtmelisin. Eğer bir şiir, söz, yazı paylaşacaksan aynı şekilde kaynağını belirtmelisin.

Kişisel konuşmalarını kişisel yap, Facebook duvarından yapma: “Ayşeee beni ara”, “İrem bugün sinemaya gidelim mi”… Facebook böyle statülerle dolu… Arkadaşlarınla özel birşeyler paylaşacaksan bunu neden herkesin duymasını istiyorsun?

Hangi platformun amacı ne, öğren: Özel arkadaşlar Facebook’a, İş bağlantıları LinkedIn’e, takip etmek istediklerin Twitter’a… Bir iş toplantısında 10 dakika gördüğün kişiyi hemen çıkar çıkmaz Facebook’a ekleme.

Ve işte diğerleri:
- Reklam paylaşımlarıyla arkadaşlarının duvarlarını doldurma
- Arkadaşın o oyunu oynamak istemiyor, üsteleme
- Gerçek hayatta söylemeyemeyeceğin şeyleri duvarına da yazma
- Her resme yorum yapmak zorunda değilsin
- Her resme yorum bekleme, hele hele “Neden yorum yapmıyorsunuz, beğenmediniz mi” diye sitem hiç etme
- Artık Facebook’ta son tatilinin 250 tane resmini paylaşma devri bitti. Foto albümünü aynen yaıynlamak yerine içlerinden seç
- Sosyal medya gündemini takip et, herkes o günkü bir olayı konuşurken sen tamamen farklı bir konudan bahsederek gündem dışı kalma
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medyada Görgü Kuralları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ'ın Yazıları
► Çocuk ve Görgü Kuralları Psk.Serap DUYGULU
► Sosyal Medyada Beğenilme Arzusu Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Etkili İletişimin Kuralları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sağlıklı Evliliğin Kuralları Psk.Nazan PARLAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medyada Görgü Kuralları' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun Şubat 2014
◊ Bir Mola Ver!.. Şubat 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:14
Top