2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus ve Cinsel Mitler
MAKALE #12258 © Yazan Uzm.Psk.Merve EKŞİ | Yayın Şubat 2014 | 4,620 Okuyucu
Ülkemizde cinselliğe dair pek çok yanlış bilgilendirme ile çocuk yetiştirilir ve çocukluktan itibaren ilk cinsel birleşme üzerine doğru ya da yanlış pek çok söylem kız çocuklarına empoze edilmeye başlanır. İlk gecenin ağrılı olabileceği, çarşafın kan revan içinde kalabileceği, kızlık zarın parçalanıp hastanelik olabileceği, kilitlenmenin yaşanabileceği gibi abartılmış hikayeler sonucunda kız çocuklarında “ilk gece korkusu” oluşmaya başlamaktadır. İlk gece ile ilgili anlatılan bu gerçek dışı hikaye; cinselliğin konuşulmaması ya da ayıp sayılması, baskıcı otoriter aile tutum ve kızlık zarının aşırı kutsallaştırılması gibi pek çok faktör nedeniyle vajinismus sorununun oluşumuna zemin hazırlar.
Vajinismus, ilk geceye ve cinsel birleşmeye dair duyulan korkunun bilinçaltında istemsiz bir şekilde dışa vurulmasıdır. Cinsel birleşme esnasında kadın, vajinal kasları farkında olmadan kasar ve böylelikle vajina kendini koruma altına alır. Bilinçaltında kendini korumayı öğrenen vajina, her birleşme denemesinde daha da güçlü bir şekilde bunu yapmaya başlar ve cinsel ilişkiye girmek imkansızlaşır. Vajinal kaslarımızı göz kaslarımıza benzetebiliriz; dışarıdan gelen tehlike anında göz kaslarımızı hızlı bir şekilde refleksif olarak kapatırız ve dışarıdan gelen yabancı bir etkene karşı gözümüzü korumuş oluruz. İstemsizce yaptığımız bu göz hareketinin tek bir amacı vardır, o da tehlikeye karşı kendimizi korumak. Vajinal kaslar da göz kaslarımızla aynı amaca hizmet etmektedir.
Vajinadaki kasılmaya ek olarak bazen bu kadınlar; dokunma, temas etme, yakın ilişki geliştirme ve vajinal giriş korkularına sahiptirler. Bu yaşadıkları fobik durum cinsel birleşmeyi gerçekleştirecek yakınlaşmaları engelleyebilir, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimler sonucunda vajinismus gelişebilir. Özet olarak, vajinal giriş korkusu vajinismus’a neden olabileceği gibi, vajinismus sonucunda vajinal giriş korkusu da oluşabilmektedir. Ek olarak, Fobik kaçınmaların vajinismus ile birllikte görülmesi şart değildir.
Vajinismus, zihnin gerçekleştirmeye karar verdiği ama bedenin buna hizmet edemediği bir durumdur. Beden-zihin çatışması olarak da nitelendirebildiğimiz bu sorunun diğer sebepleri genel olarak aşağıda belirtilmiştir:
-Cinsel bilgi eksikliği ya da yanlış ve abartılı bilgilendirilme
-Cinsel mitler
-Psikojenik kaygılar
-Aile tutumları
-Ödipal çatışma
-Kültürel ve dini faktörler
-Abartılmış ilk gece senaryoları
-Hamile kalma korkusu
-Kişilik örüntüleri
-Travmatik cinsel yaşantılar
-Eşler arasındaki uyumsuzluklar
-Eşlerin birbirinden ve cinsel ilişkiden beklentileri
-Ağrılı ve acı jinekolojik muayene deneyimi

Cinsel Mit Ne Demektir?
Cinsel sağlık ve cinsel hayatımızla ilgili yanlış, eksik veya abartılı bilgilendirmeye ve inanca sahip olmaktır. Ülkemizde cinselliğe dair “şehir efsaneleri” ya da halk arasında “hurafe” dediğimiz çok sayıda mit bulunmaktadır.
Cinsel Mitler Hangi Sorunların Oluşmasına Neden Olmaktadır?
Organik problemler dışında cinselliğe dair yaşadığımız çoğu problemin altında cinsel mitler olabilmektedir. Özellikle kadınlarda çok sık görülen Vajinismus sorununun, başlıca sebeplerinden birinin cinsel mit olduğu bilinmektedir.

Cinsel Mitler Nasıl ve Neden Oluşmaktadır?
Çocukluktan itibaren cinsellikle ilgilenmemenin öğretildiği ve cinsellikle ilgili konuşmaların ayıp ve günah olarak sayıldığı ailelerde, cinsellikle ilgili doğru bilgilere ulaşamamasının doğal bir sonucu olarak cinsel mitler oluşmaktadır. Bunun dışında baskıcı ve otoriter aile tutumuyla yetiştirilen kişilerde de sıkça görülmektedir. Böyle toplumlarda cinselliğe dair pek çok bilgi kulaktan kulağa taşınırken bir çok değişime uğrar ve en sonunda doğru olmayan, abartılmış ve gerçeği yansıtmayan ifadelere dönüşür. Bu ifadelerin doğruluğunu sorgulama şansı bulamayan kişilerde, bu şehir efsaneleri “mit” haline gelmektedir.

Cinsel Mitler Nelerdir?
“Cinsel aktivitede yönetici olan erkektir ve cinsellik erkekler içindir.”
“Erkek kadına her daim nasıl haz vereceğini bilir.”,
“Cinsel yakınlaşmalar sonucunda hamile kalınabilir.”
“İlk cinsel birleşmede kan gelmezse kız bakire değildir.”
“Cinsellik sonrada öğrenilemez, içgüdüsel bir şeydir.”
“İlk cinsel ilişki kadınlar için acı vericidir.”
“Cinsel kitlenme -penisin vajinanın içinde kalması- olabilir.”
“Zevk veren bir cinsel birleşmeye arzulamak ayıptır.”
“İyi bir sevişme mutlaka orgazmla sonuçlanmalıdır.”
“Mastürbasyon kötü ve zararlıdır.”
“İki insanın birbirini sevmesi demek mükemmel bir cinsel hayat demektir.”
Bunlar gibi daha çok sayıda mit bulunmaktadır.

Terapide Cinsel Mitler ile Nasıl Çalışılmaktadır?
Cinselliğe dair bilimsel bilgiler ve erkek, kadın fizyolojisi ile ilgili doğru bilgilendirmeler danışanlara sunulmaktadır. Doğru bir cinsel bilgilendirme sonucunda cinsel mitler yerine daha doğru ve gerçekçi olan yeni inanışların oluşturulması hedeflenmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus ve Cinsel Mitler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve EKŞİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve EKŞİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve EKŞİ
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi58 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve EKŞİ'nin Yazıları
► Cinsel Mitler Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Cinsel Mitler (Cinsel Efsaneler) Psk.Kamil DEMİR
► Cinsel Mitler – Cinsellikle İlgili Uydurmalar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Cinsel İlişki Korkusu Vajinismus Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vajinismus ve Cinsel Mitler' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gevşeme Egzersizi Ağustos 2015
◊ Geçiş Nesnesi ve Sinema Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:05
Top