2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Evleniriz? Kadınlar Neden Erkekler Neden Evleniyor? Mutlu Bir Evlilik İçin Neler Yapmalıyız?
MAKALE #12264 © Yazan Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK | Yayın Şubat 2014 | 20,497 Okuyucu
NEDEN EVLENİRİZ?

Çiftlerin evlenmek için birçok gerekçe, neden ya da açıklamaları vardır. En çok görülen nedenlere bakalım. Yalnız bu açıklamaları yaparken “doğru mu, yanlış mı” olduğunun üzerinde durmuyoruz. Sadece insanların nedenlerini inceliyoruz.

Âşık olmak-Çok Sevmek: İnsanlar âşık olduğunu ve çok sevdiğini hissettiği kişilerle, bu duyguları daha uzun yıllar yaşamak amacıyla evleniyorlar.

Sosyal Zorunluluklar ve İhtiyaçlar: Tüm kültürlerde belli bir yaşa gelindiğinde “evlenilmesi gerekiyor” düşüncesi hâkim ve bu düşünce çiftlerin evlenmesi üzerinde oldukça etkili. Evlilik tıpkı meslek sahibi olmak gibi mutlaka yapılması gereken bir yetişkinlik ödev ve sorumluluğu gibi algılanıyor. Toplum normlarına göre geç kalmışsanız-ki geç yaş kültürden kültüre değişiyor- size hoş olmayan yakıştırmalar da yapılabilir. Ayrıca evli olmanın sosyal yapı içinde bazı avantajlarının olması da evlenmeyi sosyal ihtiyacı karşılaması bakımından önemli kılıyor. Hemen hemen tüm dinlerin evliliği kutsal olarak görmesi, hatta bazı dinlere göre zorunluluk olmasını da bu başlık altında önemli nedenlerden biri olarak gösterebiliriz.

Çocuk Sahibi Olmak: Üreme, nesli devam ettirme düşüncesinin genetik yönleri bilinen bir gerçektir. Çocuk sahibi olma isteği dünyada ve ülkemizde birçok çiftin evlenme nedenidir.

Yalnız Kalma Korkusu: Bazı insanların yalnız kalmaktan korktukları için evlendiklerini görüyoruz. Bu kişiler genellikle “bağımlı” eğilimi olan, anne ya da babasına aşırı düşkün kişiler oluyor.

Doğru Kişiyi Bulduğunu Düşünmek: Kendi algı ve değerler dünyasına göre doğru insanı bulmak yine birçok kişi için evlenme nedeni olarak görülüyor. Kişi kendi algı ve değerler dünyasına göre çok üstün, başarılı, zeki, saygın, mutlu, kendine değer veren vs. bir kişiyle karşılaştığında onun doğru kişi olduğunu, bunun bir fırsat olduğunu düşünüyor ve evlenmek istiyor. Doğru kişi kimdir, doğru kişi var mıdır, bu başka tartışılması gereken bir konudur.

İhtiyaçlarının Karşılanacağını Düşünmek: Sevgi, cinsellik ya da maddi anlamda ihtiyaçlarının karşılanacağını düşünmek de önemli nedenler arasındadır. Özellikle kadının iş gücüne daha az girdiği, kadın istihdam ve çalışma oranlarının düşük olduğu toplumlarda maddi neden çok etkili bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Birçok kültürde olan “Başlık parası” da bu nedeni daha iyi açıklıyor.

KADINLAR NİÇİN EVLENİR?

Yukarıda saydığımız nedenler hem kadın hem de erkekler için ortak nedenler olarak görülüyor. Ama soruyu şöyle değiştirebiliriz; kadınların evlenmeye karar verme eğilimlerini hangi faktörler etkiliyor ve öncelikleri nelerdir?

Bu soruya açıklık getirmeden önce şunu belirtmek isterim ki kadınların evlenmeye genetik olarak yatkınlıkları vardır. Bunu “evcilik oyunlarından” rahatlıkla anlayabiliriz. Birçok araştırmada bunu görüyoruz. Yani ilk neden olarak genetik yatkınlıklarından bahsedebiliriz. Bununla beraber aşağıdaki öncelikleri sıralayabiliriz.
Sevgi ve ilgi ihtiyaçlarının karşılanması,
Çocuk sahibi olma isteği,
Sosyal saygınlığı artıracağı düşüncesi,
Maddi gereksinimlerinin karşılanması düşüncesi kadınların evlenme kararı ve nedenlerini en çok etkileyen faktörlerin başında geliyor.

ERKEKLER NİÇİN EVLENİR?

Yine bu soruyu “Erkeklerin evlenmeye karar verme eğilimlerini hangi faktörler etkiliyor ve öncelikleri nelerdir?” şeklinde sorabiliriz.
Âşık olmak ve karşı cinsi çok çekici bulmak,
Sevdiği kadına çok değer verdiğini ve sahiplendiğini gösterme isteği ve evliliğe hazırım düşüncesi erkeklerin evlenme kararı ve nedenlerini en çok etkileyen faktörlerin başında geliyor.

PEKİ, EVLİLİK TERAPİSTİ OLARAK SİZE GÖRE ÇİFTLER EVLENMEYE NEYE YA DA NELERE GÖRE KARAR VERMELİLER?
Beynimizin 3 temel yapısı/katmanı vardır.
1. Sürüngen beyin de denilen en iç kısımda bulunan, ilk oluşan Reptilian katmanıdır. Yeme, içme, sindirim, üreme gibi faaliyetleri düzenler.

2. Duygusal beyin de denilen ve sürüngen yapıyı saran bir üst katman Limbik sistemdir. Genel olarak duygusal faaliyetleri yönetir.

3. Düşünen beyin de denilen en üst katman olan Neo-korteks yapıdır. Düşünme, mantık, yaratıcılık, plan yapma gibi bilişsel faaliyetleri yönetir.

Bunları neden anlattım? Bir kişi evlenmek için sağlıklı bir karar almak istiyorsa beynin 3 temel yapısı da “Evet” demeli. Yani evlenmek istediğiniz kişi;
1. Beynin birinci bölgesini uyaran, Cinsel hisler duyduğunuz, arzuladığınız kişi olmalı.

2. Limbik sisteme uygun olarak, güven, sevgi, huzur, sevinç duygularınızı uyaran kişi olmalı,

3. Neo-kortekse uygun olarak, düşünce yapısı, maddi durumu, fiziksel görünümü, sağlığı, kültürel, eğitimsel özellikleri size uygun olan bir anlamda size artı değer katacak bir kişi olmalı.

SİZE GÖRE İNSANLAR NEDEN EVLENİYORLAR?

“Neden Evleniriz?” sorusunda saydıklarımız görünen yani eskilerin tabiriyle zahiri nedenlerdir. En temel, derinlerde olan nedense bana göre insanoğlunun “güven” ve “ait olma” arayışıdır.

SON ZAMANLARDA YAYGINLAŞAN EVLİLİK SÖZLEŞMELERİ SİZCE EVLİLİĞE DARBE MİDİR?

Yapılan sözleşme iki tarafında üzerinde uzlaştığı kararlarsa hiç sakıncası yok. Asıl darbe gizli gündemlerdir;görünmeyen, bilinmeyen şeylerde saklıdır.

EVLİLİK AŞKI ÖLDÜRÜR MÜ?

Evlilik aslında aşkı öldürMElidir.

NEDEN?

Aşk genel olarak kişiden kişiye değişmekle birlikte kişilerin “Aşk yaşıyorum” diye ifade ettikleri duygulara baktığımızda çok da yaygın olarak sağlıklı olmayan örüntüler görüyoruz. Bir anlamda “aşkın gözü kördür” diyerek anlatılmak istenen durum kişinin akılcı, sağlıklı düşünememesi değil midir? Aşk yaşadığını ifade eden kişilerin sağlıklı karar alamadıklarını, aşırı şüpheci olduklarını, takıntılı olduklarını beynin MR görüntülerinden anlayabiliyoruz. Aşk bir görme kusuru evlilik de onun tedavisidir. Aşk güvenli bir alan değildir ama evlilik güvenli bir alandır.

EVLENEREK EV ARKADAŞI MI EDİNİYORUZ?

Ev arkadaşı değil de hayat arkadaşı diyelim. Eskilerin tabiriyle refik ya da refika ediniyorsak doğru yoldayız demektir.

MUTLU BİR EVLİLİK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?
Ülkemiz gerçeklerini de düşünerek bazı önemli başlıklar atabiliriz.
• Evlilik öncesi, çok zorlanacağınız borçların altına girmeyin. Evliliğin ilk yılları borçların altında ezilmesin.
• Olabildiğince açık iletişim kurunuz. Beklentilerinizi, düşüncelerinizi özellikle de farklılıklarınızı konuşmaya çalışın.
• Saygıyı her ne olursa olsun korumaya çalışın. Fikrine, düşüncesine farklı da olsa saygı gösterin.
• Kök ailelerinizi evliliğinize fazla sokmayın, tamamen de dışında bırakmayın. Ülkemizde eşinizin ailesine gösterdiğiniz saygı ilişkinize son derece olumlu yansımaktadır.
• İlişkinizin ilk dönemlerinde gösterdiğiniz özeni ilerleyen yıllarda da gösterin.
• Arkadaşlık etmeniz, olumlu, yapıcı yaklaşmanız, düşüncelerine değer vermeniz, dinlemeniz, ilgi göstermeniz, onun görünmeyen yönlerini tanımaya çalışmanız, diğer bir deyişle “sevgi haritası” oluşturmanız son derece önemlidir.
• Evlilik mevsimler gibidir. Yazı da, kışı da; baharı da sonbaharı da olacaktır. Önemli olan sizin bunun farkında olup hazırlıklı olmanız.
• Ayrılma, boşanma kelimelerini ağınıza sakız yapmayın.
• En ufak sorunda cinselliği cezalandırmayın. Yatağınızı ayırmayın.
• İlişkinizle ilgili sorunları başkalarıyla konuşmayın. Özellikle de ailelerinizle paylaşmayın.
• Ortak etkinliklerinizi artırmaya çalışın. Ama bireysel zamanlarınız da olsun.
• Çocuk için ortak karar alın. Hazır hissettiğinizde girişimde bulunun.
• Öfkeli zamanlarda iletişim kurmayın, mutlaka 20-30 dakika kadar molalar verin. Sakinleşince konuşun.
• Ne yapıp edip problemlerinizi çözmeye çalışın. Büyük sorun yoktur, çözülemeyen sorunlar vardır.
• Aşamadığınız sorunlar olduğunda patinaj yapmayın mutlaka bir uzmandan destek alın.

KAYNAK
Dikkat Dağınıklığını Önleme El Kitabı. İmleç yayınları. İstanbul. 2. basım. 2010
Eski Köye Yeni Adetler; Ben Biz ve Çocuğa Dair. Alter yayınları. Ankara. 2. basım. 2012
Evlilik ve Aile Terapisi Eğitim Ders Notları. Prof. Dr. Hürol Fışıloğlu. 2010.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Evleniriz? Kadınlar Neden Erkekler Neden Evleniyor? Mutlu Bir Evlilik İçin Neler Yapmalıyız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     8 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ramazan ŞİMŞEK Fotoğraf
Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi205 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ramazan ŞİMŞEK'in Yazıları
► Erkekler Neden Aldatır ? Psk.Şanver YEREBAKAN
► Erkekler Neden Aldatır Psk.İzzet GÜLLÜ
► Kadınlar Neden Aldatır Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kadınlar Neden Aldatır? Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Neden Evleniriz? Kadınlar Neden Erkekler Neden Evleniyor? Mutlu Bir Evlilik İçin Neler Yapmalıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:35
Top