2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet ve Sosyal Medya
MAKALE #12274 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Şubat 2014 | 7,953 Okuyucu
İnternet artık hayatımızın önemli bir parçası. İnternetsiz yaşayamaz olduk. İstediğimiz bilgiye, insanlara anında ulaşma kolaylığı hayatımızda pek çok şeyi değiştirdi. Belki de internet yaşam stilimizi dönüştürdü, başkalaştırdı hepimizi. Ülkemizde 26 milyondan fazla internet kullanıcısı olduğundan bahsediliyor. İnternet ve onun getirdiği sosyal medya, bloglar, anlık mesajlaşma programları v.b. tüm araçlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru oldular.

Peki internet ve sosyal medya ne getirdi hayatımıza ?

İnternetle birlikte bilgi çağına geçtik. Dünyanın herhangi bir yerinde olan bir olaydan birkaç saniye sonra haberdar olur hale geldik. Bize sonsuz seçenekler sunan internet dünyası insanları bilgisayar başına kilitler oldu. Bilgisayar başında istediğiniz karakter olma, istediğiniz yerlerde dolaşma, istediğiniz şeyleri görme hakkı insanları sosyal hayattan belki biraz daha uzaklaştırdı. Televizyondan sonra Türkiye de azalan ailelerin sosyal yaşamları internetle birlikte daha da azaldı. Aile içi,aileler arası,eşler arasındaki ilişkiler bu durumdan epeyce etkilendi.

Akşamlarını pc lerinin başında geçiren, paylaşımları azalmış çiftlere çok sık rastlıyoruz. İnternette sosyalleşen, çok arkadaş ve takipçi sahibi olan insanlar, gerçek hayat ve gerçek ilişkilerden uzaklaşıp her şeyi sanal dünyada yaşar hale geldiler.


Çağımızın insanları arasında facebook ve twitterda başlayan flörtler yine buralarda devam etmekte ve işin kötüsü insanlar karşı tarafı internetteki paylaşımlarına göre değerlendirmekteler. Sanal dünyada yazılı olmayan sanal kurallarla yaşanan bu ilişki ve mesajlaşmalar trafiği, insanların birbirini gerçek yüzleriyle tanımasını engelliyor. Çiftler ara verdikleri veya bitirdikleri bir ilişkinin ardından birbirlerini facebooktan takip etmeye devam ediyorlar. Karşı tarafı arkadaş listesinden silmekse ilişkinin geri dönülmez biçimde bittiğinin işareti sayılıyor.


Büyük şehirlerin insanlarının yalnızlıklarına bilgisayarları eşlik ediyor. İnternette kurdukları arkadaşlık ilişkileri, sosyal medya paylaşımları ile hayatlarına renk katmaya çalışıyorlar. Ama gerçek olan şu ki, internet paylaşımlarında hiç kimse yalnızlığından veya hayata ait somut sorunlarından bahsetmiyor. Sanal dünyada, sanal mutluluklar yaşayan insanlarla karşı karşıyayız. Yalnız ve belki de dostsuz, arkadaşsız insanların aşk, sevgi, dostluk üstüne yazdıkları ya da paylaştıkları aforizmalarla siz de çok sık karşılaşıyorsunuz. Aslında herkes farkında olmadan hayatındaki eksik parçanın peşinde koşuyor. Tıpkı puzzleın eksik olan kaybolmuş parçasını arar gibi.


Yeni çağ ve internet, kendisine ve çevresine yabancılaşan insanlar yarattı.


Geleneklerimizde varolan kutlama, doğum, bayram tebriği gibi ritüelleri ilk cep telefonları sms leri ile başka formlara soktuk.Ve günümüzde artık bu ritüeller sosyal paylaşım siteleri üzerinden devam ediyor. Emek ve çaba gerektirmeyen internet sosyalleşmesini inanın çok sevdik !



Herkesin farklı amaçlarla kullandığı internet ve sosyal medya son gezi olaylarında farklı bir yüzüyle ortaya çıktı. Haberleşme aracı olarak kullanılan sitelerde, haber ve bilgiler hiç bir süzgeçten geçirilmeden yayınlandığı için yanlış bilgilendirmelere, abartılı ve taraflı haberlere şahit olduk. Sosyal medya insanların kendini ifade etmesi için politik bir arenaya döndü. Herkes gazeteci ve herkes fotoğrafçı oldu. Ama aynı zamanda insanların sınırlandırma ve ya sansür olmadığında hakaret, küfür, aşağılama cümlelerini çok rahatlıkla yazdıklarını gördük. Belki de erk sahiplerine hakaret etmeyi demokratik hak sayan bir grup insanla tanıştık. Türkiye de sosyal medyanın gücüne ilk kez bu kadar canlı bir şekilde tanıklık ettik.


İnternet ve sosyal medya ile birlikte dünya da her şey küreselleşti. Kendimizi bu yeni düzene kapatmamız ve bu yeni düzenden soyutlamamız mümkün değil. Yapmamız gereken ise bu yeni düzenin bir parçası olurken ne yaptığımızın, internet denizinde nerede, ne amaçla bulunduğumuzun farkında olmak. Sanal dünyada oyalanırken, gerçek hayatı ıskalamamak!


Herkese mutlu ve anlamlı bir yaşam dileğimle.

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet ve Sosyal Medya" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Sosyal Medya, İnternet ve Çocuk Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya Fenomenliği Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Sosyal Medya ve Mahremiyet Psk.Eyüp TUNAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnternet ve Sosyal Medya' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:03
Top