2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Karşılaşabileceğiniz Sorunlar
MAKALE #12275 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Şubat 2014 | 3,592 Okuyucu
Evlilik hazırlıkları yapıyorsunuz. Yorucu bir telaş içindesiniz. Evin eşyaları, çeyizler, nikah-düğün hazırlıkları, hep bir koşturma ve bir yerlere yetişme çabası içindesiniz. Böyle bir süreçte evleneceğiniz insanla da ilişkiniz çok iyi gitmiyor. Çünkü ikinizde çok gerginsiniz. Evlenince bu ilişki ne olacak, nasıl bir hal alacak, anlaşabilecek misiniz, aklınızda pek çok soru işareti.
Atalarımız her ne kadar ‘nikahta keramet vardır’ deseler de…. Kimileri beraberliğimizi belediyenin onaylamasına gerek yok deseler de….
Erkekler ve kızlar çocukluktan itibaren evlenmek üzere yetiştiriliriz. Evlilikte de ilk model aldığımız kurum anne ve babamızın evliliğidir.
Farklı ailelerde, farklı kültürlerle büyümüş, değişik kişilik yapılarına sahip, iki ayrı insanın, evlendikten sonra bir evde hemen mutlu olmalarını hayal etmek, biraz masalsı bir yaklaşımdır.
Çok özenerek hazırladığınız, bir an önce yaşamak için can attığınız evinize, evlendikten kısa süre sonra ayaklarınız gitmek istemeyebilir. Sevgi ve huzur dolu, romantik eviniz, fırtınalı bir denize dönüşebilir.
Ne yazık ki ülkemizde her 2 evlilikten 1’i boşanmayla sonuçlanmaktadır. Çiftlerle ilgili yapılan çalışmalarda evlilik uyumsuzluğu ve ayrılık riskinin, evliliğin erken dönemlerinde daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Peki evlilikte karşılaşabileceğiniz temel sorunlar nelerdir?
Evlilik öncesi karşı tarafla ilgili aklımıza takılan şüphe ya da sorunların evlendikten sonra ilişkinizde ciddi problemler haline dönüşeceğinden emin olabilirsiniz.
Karşı tarafı nasıl olsa değiştiririm düşüncesiyle yola çıkılan ilişkilerde sonuç genelde hüsran oluyor. Çünkü yetişkin bir bireyi değiştirmeniz pek mümkün değil.
Evliliğin ilk dönemleri genellikle güç savaşı ile geçiyor. Her iki tarafta kendi düşünce, duygu ve davranışlarının doğru olduğunu kanıtlaması çabasıyla davranıyor.
Çiftler yaşadıkları sorunlardan hiçbir tecrübe kazanmayıp, birbirinin tekrarı sorunlar yaşamaya devam ediyorlar.
Mutlu bir ilişki için 2 mutlu insana ihtiyaç var. Eşlerden birisinin ya da her ikisinin bireysel problemleri, çocukluktan taşıdıkları sorunlar ilişkiye yansıyarak, çiftin ilişki problemi haline gelebiliyor.
İlişkilerde çoğu zaman anlatmadan anlaşılmayı bekliyoruz. Karşı tarafın düşüncelerimizi okumasını, bizi anlamasını bekliyoruz. Unutmayın, karşınızdaki insanın zihin okumak gibi bir yeteneği yok.
İlişkinin ilk zamanlarında, çiftlerin yaşadığı en önemli dönüşüm ‘’ben’’den ‘’biz’’e geçiş dönüşümü yani ‘’çift’’ olma duygusunun yerleşmesidir.
Genelde kendilerini daha fazla düşünen, savunmacı bir yapıya sahip, tüm problemlerin kaynağını karşı taraf olarak gören, karşı tarafın değişmesi gerektiğine inanan yapıdaki insanların uyumlu bir evlilik ilişkisi kurmaları mümkün değildir.
Boşanma oranının bu kadar yüksek olduğu bir toplumda evlilik ilişkisi hakkında çok olumlu şeyler yazmak maalesef ki pek mümkün değil.
Evlilik ilişkilerinde yapılan bir hatada avukata boşanmayı konuşmak üzere gitmeden önce sonra çare olarak terapiste gelme eğilimidir. Nasıl olsa bu evliliğin sonu karanlık, hadi birde yardım almayı deneyelim bakış açısıyla gelinen uzmandan 1 seansta mucize beklenilmektedir.
İlişkide sorunlar ilk başladığı zamanlarda ve gerçekten sorunları çözme inancı ile alınacak bir uzman desteğinin, ilişkinize olumlu yönde katkısı olacaktır.
Çiftin psikolojik yardım için ortak karar alamadıkları durumlarda, eşlerden birinin bile destek alması, ilişkiyi olumlu yönde etkileyecektir.
Herkese mutlu bir yaşam ve mutlu, uyumlu bir ilişki dileğimle.
İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik ve Karşılaşabileceğiniz Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Evlilik, Sorunlar ve Çözümler Psk.Mehmet Enver BAYATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Karşılaşabileceğiniz Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:55
Top