2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Aylarında Form Tutmanın Yolları
MAKALE #1229 © Yazan Dyt.Berrin YİĞİT | Yayın Haziran 2008 | 5,725 Okuyucu
Yaz sezonu ısınan sıcak havaların etkisiyle iştahın kesildiği, daha hafif yemeklere eğilimin artığı, zayıf olma isteğinin ise tavan yaptığı bir dönem olduğu için belki de zayıflama programları için en uygun dönemlerden biridir. Uzayan gündüzler daha aktif bir yaşam, çevremizdeki cıvıl cıvıl atmosfer mutluluk katsayılarımızı artırabilir, kendimizi şımartmak için farklı yollara başvurabiliriz. İşte bunlardan belki de en önemlisi ayna karşısında kendimizi daha çok beğenmek için rahatsız edici birkaç kilodan kurtulmak.

1) Aceleci olmayın. Bütün kış alınan kilolar küçük bir sihirle bir anda yok olmaz, olamazlar bunun için biraz sabır göstermelisiniz. Tatil organizasyonunuzu yaparken zayıflama programınız için de yeterli zamanı ayırmaya çalışın. Mutlaka bir uzman kontrolünde diyet programı uygulayın.

2) Ajandanızdaki 30 dakikanızı düzenli ve severek yapacağınız bir spora ayırın ve bu zamana asla kaçıramayacağınız bir toplantı kadar önem verin. Unutmayın açık havada, bol oksijenli bir ortamda yapacağınız sporun yerini hiçbir şey tutamaz, yaz günleri bunun için ideal zaman gibi gözükmüyor mu sizce de? En sevdiğiniz, yaz şarkılarını cd’ye yükleyip tempolu yürüyüşler yapmanın tam zamanı.

3) Uzun yaz akşamlarını, bahçede arkadaşlarınızla abur cuburlar yiyip, belki de barbekü yapacağınız kalori partilerine dönüştürmeyin. Eve cips, kuruyemiş, alkol, dondurma vb. gibi yeme ataklarına neden olabilecek abur cuburlar sokmayın, unutmayın gözden uzak kalorilerden de uzaktır.

4) Vitrinleri dolaşın, çok beğendiğiniz bir bikiniyi veya elbiseyi bir beden küçük olarak satın alın. Sizi, amacınıza ulaştırmak için motive edecektir. Ya da moralinizi ve konsantrasyonunuzu diyete yoğunlaştıracak kendinize özel yollar bulun. Moral, kişinin kendini takdir etmesi, bir diyet arkadaşının olması psikolojik anlamda önemli fayda sağlayacaktır.

5) Abur cuburları dikkatli tüketin. Özellikle yazın tüketmeye alıştığımız ay çekirdeği, kabak çekirdeği, badem, haşlanmış veya közlenmiş mısır, dondurma gibi atıştırmaları makul miktarlarda ve ara öğünlerde tüketmeye gayret edin.

6) Yaz meyvelerinin sevimli görüntülerine aldanmayın, kalori açısından çok da masum değiller. Kiraz, dut, üzüm, kavun, karpuz, kayısı vb. yaz meyveleri yüksek şeker içerikleri ile fazla miktarlarda tüketildiklerinde fazla kilolara davetiye çıkarabilirler. Özellikle karpuz tüketiminizde dikkatli olun, 1 porsiyon meyve yerine 2 parmak kalınlığında yarım ay dilimi kesilmiş miktarda tüketebilirsiniz. Ancak kan şekerinin dengeli olması için karpuzun yanında 1 kibrit kutusu peynir veya 1 adet kepekli grisini de yemelisiniz. Üzüm yüksek şeker içeriği ile kalorili meyve grubunda yer almasına karşın, dondurma yerine dondurulmuş üzüm tüketirseniz doğru bir seçim yapmış olursunuz. Bunun için güzelce yıkanmış üzümleri, içlerindeki su donana kadar derin dondurucuda bekletin, serinlemek istediğinizde 15 adet tüketin tadına doyamayacaksınız.

7) Su yerine meşrubat ya da meyve suları içmeyin. Artan su ihtiyacınızı karşılamak adına ilk seçiminiz su olmalıdır. Ancak serinlemek maksadıyla soğuk su içmekten kaçınmanızı öneririm, bu sizi anlık serinletirken uzun vadede vücut ısınızın daha da yükselmesine neden olacaktır. Eğer su içmeyi sevmiyorsanız içerisine bir iki damla meyve suyu veya 1 dilim limon ve 1 dal nane de ekleyebilirsiniz. Su dışındaki seçimleriniz ayran, soda, soda-ayran, light buzlu çaylar, bitki çayları olmalıdır. Unutmayın bitki çaylarını buzlu da içebilirsiniz, normal usul demledikten sonra buzlu su, limon, meyve dilimleri veya çubuk tarçınla damak zevkinize uygun tatlar yaratabilirsiniz. Yine kereviz, domates, salatalık, ıspanak suyu gibi sebze suları da tüketilebilir.

8) Serinlemek için her fırsatta dondurma ya da kremalı, buzlu içeceklerden içmeyin. Sıcak havalarda içinizi serinleten kalori bombardımanı soğuk içeceklerden uzak durun. Bunlar neredeyse ana öğünde almamız gereken kalori miktarlarına eşit olup, kan şekeri ve insülin dalgalanmalarına neden olduklarından yağ yapıcı etki göstermektedirler.

9) Tuzlu, baharatlı, yağlı ve acı gıdalardan uzak durun. Bazı görüşlere göre ıspanak, turp, kırmızı pancar, ananas, greyfurt ve olgunlaşmamış mango meyvesi vücutta sıcaklık artışına sebep olmaktadır.

10) Sıcak havalarda besin hijyeni de dikkat edilmesi gereken ana temalardan biridir. Soğuk zincirin kolaylıkla kırılmasına bağlı olarak özellikle riskli besinlerin tüketiminde özenli olunmalı, şüpheli gıdalardan kaçınılmalıdır.

11) Bahar ayları davetkâr, taze havası ile iştahımızı açabilir, siz ise porsiyonlarınızı azaltma yoluna gidin ve çeşitli besinleri tüketin özellikle bahar ve yaz aylarında yağ oranı düşük, lifli hafif gıdalar tercih edip aşırıya kaçmadan yemek yemeye çalışın. Kızartmalardan ise uzak durun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Aylarında Form Tutmanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Berrin YİĞİT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Berrin YİĞİT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berrin YİĞİT Fotoğraf
Dyt.Berrin YİĞİT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berrin YİĞİT'in Makaleleri
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Melike AYKOL ÖZKAN
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.İrem BAŞAR
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Gülhan KOCA
► Kış Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Yaz Aylarında Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Bahar Aylarında Beslenme Dyt.Kübra YABA
► Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyizi? Dr.Dyt.Feray ÇAĞIRAN
► Yaz Aylarında Gebe Beslenmesi Dyt.Nilay KEÇECİ
► Kış Aylarında Sağlığınız Ne Renk? Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kış Aylarında Beslenmeye Dikkat! Dyt.Nilgün SEREMET
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Yaz Aylarında Form Tutmanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bayram Sonrası Beslenme Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:30
Top