2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nefes Kesilmesi Nedir? Nefes Kesilmesi Neden Olur? Tedavisi Nedir?
MAKALE #12311 © Yazan Dr.Sevin KARALAR | Yayın Mart 2014 | 367,768 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
1) Nefes kesilmesi nedir?

Nefes kesilmesi; nefes darlığı, derin soluk alamama, alınan nefesin yetmemesi, boğulma tıkanma hissi, hava açlığı, çabuk yorulma, ani nefes durması, bazen de çarpıntıyı tanımlamak amacıyla kullanılır.

Nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi, hava açlığı başta astım ve KOAH olmak üzere kronik solunum yolu hastalıklarında görülür, yine kalp yetersizliğinde nefes darlığı sık görülen belirtilerdendir. Çabuk yorulma ve çarpıntı daha sık kansızlık, kalp yetersizliği, astım düşündürmekle beraber kondüsyon düşüklüğü spor yapmamaya bağlı da görülebilir. Obezite de benzer yakınmalara yol açabilir.

Ani nefes alamama nefes borusuna yabancı cisim kaçması, arı sokması ya da ilaç alerjisi gibi alerjik durumlarda anafilaksiye bağlı havayolu ödemi gibi durumlarda ayrıca uyku apne sendromunda apne dönemlerinde görülebilir.

Bunun dışında psikolojik nedenlere bağlı olarak hava açlığı şeklinde tanımlanan aldığım hava yetmiyor, nefesim kesiliyor diye de tariflenen nefes kesilmesi sıklıkla genç erişkinlerde görülmekle birlikte her yaş grubunda özellikle stresli dönemlerde görülebilen bir yakınmadır. Panik atak hastalarında sıktır.

2) Nefes kesilmesi neden olur? (Nefes kesilmesi nedenleri nelerdir? Nelerden kaynaklanabilir? Hangi hastalıklar buna neden olabilir?)


• Hava yolu hastalıkları- Bunlar astım, KOAH
• Parankimal akciğer hastalıkları (akciğer dokusunu tutan hastalıklar)Akciğerlerde esneklik kaybı ile giden interstisyel fibrozis, sarkoidoz
• Göğüs duvarı hastalıkları, kifoz, kifoskolyoz
• Solunum kas fonksiyon bozuklukları
• Kardiovasküler hastalıklar-kalp yetersizliği, kalp kapak hastalıkları
• Anemi
• Kondüsyon bozukluğu
• Psikolojik faktörler
• Guatr

3)Hangi durumda nefes kesilmesi için doktora gitmek gerekir?

Nefes kesilmesi yakınması ile birlikte öksürük de varsa astım ya da KOAH olabileceği düşünülmeli ve hekime başvurulmalıdır. Yine öksürük, balgam, ateş ile birlikte nefes kesilmesi varlığında pnömoni yani zatürre söz konusu olabileceğinden dr.a gidilmelidir. Nefes kesilmesi beraberinde göğüs ağrısı- nefes alıp vermekle batma şeklinde göğüs ağrısı- akciğer zarları arasında sıvı ya da hava toplanmasını düşündürür ve ciddi bir durumdur, hekime başvuru gereklidir. Nefes kesilmesi ile birlikte uykuda horlama uyku-apne sendromunu düşündürür ciddi bir sağlık problemidir. Kişi sabahları yorgun kalkar, gün içerisinde uykululuk hali söz konusudur, gece uykuda partnerin gözlediği apne yani nefeste kesilme-durma ve/veya gürültülü horlama söz konusudur.
Ani nefes kesilmesi varlığında acil müdahale gerekebilir. Hava yollarının ani tıkanması, yabancı cisim aspirasyonu, akciğer embolisi, ağır astım atağı durumlarında ani gelişen nefes darlığı, nefes kesilmesi söz konusu olup acil müdahale gerekeceğinden hemen sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.

4) Nefes kesilmesi nasıl tedavi edilir?

Nefes kesilmesi diye tanımlanan durumun tedavisi tamamen nedene yönelik olmalıdır. Astım veya KOAH gibi solunum yollarında obstrüksiyon, daralma, tıkanmayla giden hastalıklarda hastanın durumuna göre uzun süreli bronş genişletici ve antienflamatuar ödem çözücü tedavi verilmeli ve takip eden göğüs hastalıkları hekiminin önerileri doğrultusunda tedavi sürdürülmelidir.

Ani nefes kesilmesi söz konusu ise akla hava üst hava yollarının tama yakın tıkanması gelmelidir. Bu hava yollarına yabancı cisim kaçması, örneğin yemek yerken konuşma veya gülmeye bağlı gıda maddelerinin aspirasyonu, diş protezi vb yabancı cisim ya da çocuklarda oyuncak vb yabancı cisim aspirasyonu. Ayrıca ilaç alerjisi, arı sokması gibi anafilaksiye yol açacak durumlarda hava yollarının ödem nedeniyle tıkanması da ani nefes kesilmesine yol açabilir. Yabancı cisim aspirasyonunda hava yolu açılmaya çalışılmalıdır, ağız içi temizlenip, dil öne çekildikten sonra acilen Heimlich manevrası yapılmalıdır. Bunun için hastanın arkasında durulur

Eller hastanın göğüs kafesi orta bölgesi altına göbek üstüne orta hatta konur, karın bölgesine güçlü bir basınç uygulanır. Böylece göğüs kafesinin içerisinde sıkışan hava nefes borusuna şiddetle tazyik edecek ve kaçan yabancı maddeyi dışarı çıkartacaktır
Anafilaksi varlığında havayolu açıklığı sağlanmalıdır, bilinen ciddi reaksiyon geçiren kişiler yanlarında adrenalin kiti taşımalıdır. Kalp yetersizliği veya ritm problemne bağlı nefes kesilmesinde nedene yönelik tedavi, kansızlık varlığında anemi tedavisi, guatr nedeniyle çarpıntı ve nefes kesilmesi hissediliyorsa guatr yönünden tedavi gereklidir. Panik atak varlığında gerekli tedavi ile nefes problemi de düzelecektir.

5) Ani nefes kesilmesi ve çarpıntı durumunda neler yapılabilir?

Ani nefes kesilmesi organik veya psikolojik nedenli olabilir. Organik nedenli ani nefes kesilmesi söz konusu ise akla hava üst hava yollarının tama yakın tıkanması gelmelidir. Bu hava yollarına yabancı cisim kaçması, ya da ilaç alerjisi, arı sokması gibi anafilaksiye yol açacak durumlarda hava yollarının ödem nedeniyle tıkanması ile olabilir. Yabancı cisim aspirasyonunda hava yolu açılmaya çalışılmalıdır, ağız içi temizlenip, dil öne çekildikten sonra acilen Heimlich manevrası yapılmalıdır.
Anafilaksi varlığında havayolu açıklığı sağlanmalıdır, bilinen ciddi reaksiyon geçiren kişiler yanlarında adrenalin kiti taşımalıdır Bu arada hasta acil servise ulaştırılmalıdır. Anaflaksiyi önlemek için hastaya bilinen alerjenlerden kaçınması söylenir, belirli bir ilaca ya da besine alerjisi olan kişi bunlardan uzak durmayı öğrenmelidir. Böcek sokmasına alerjisi olan kişi ormanlık ve açık alanda dolaşmamalıdır. Anaflaksiye aday her hasta alerjisini gösteren bir künye taşımalıdır.
Ani nefes kesilmesi ön planda panik atak hastalarında görülen bir durumdur. Panik atak geldiği zaman nefes darlığı ve kalp çarpıntısı da birlikte olduğu için öncelikle sakin olmaya ve telaş etmemeye çalışmalı, mümkünse ayakta durmak yerine bir yere oturmalı, derin nefes alıp, tutup tekrar vererek, nefes alıp vermeyi düzene sokmalı ve bunun geçeceğini unutmamalıyız. Panik atağı sürekli kılan; kişinin korku ve telaş içine girmesi, sürekli şekilde nefes alıp vererek kanda bulunan karbondioksiti azaltması, bunun da uyuşma, baş dönmesi, ellerde karıncalanma gibi şikayetleri tetiklemesidir. Korku ve telaş içinde sakin olamıyor, kendimizi ve nefesimizi kontrol edemiyorsak, bir tane kese kağıdı ya da poşet bularak onu ağzımıza dayayıp oradan nefes alıp vermeye başlamak işe yarayabilir. Karbondioksiti kese kağıdına ya da poşete üflediğimiz için nefesimizi yine oradan geri alarak kan gazlarımızı dengeleme olanağı bulmak ve panik atağı sonlandırmak mümkün olacaktır.

6) Nefesim kesiliyor, nasıl önlemler alabilirim?

Uzun süreli nefes kesilmesi yakınması olan kişiler öncelikle solunum sistemi ve kalp damar sistemi hastalıkları açısından kontrol edilmeli, solunum fonksiyon testi yapılmalı, anemi, troid fonksiyonları ve diğer rutin kan tetkikleri ile akciğer grafileri değerlendirilmeli. Bu değerlendirmeler sonucunda herhangi bir hastalık saptandı ise buna yönelik tedavi uygulanmalı, ancak her şey normal ise sinirsel nefes darlığı olarak değerlendirmek gerekir. “HAVA AÇLIĞI” dediğimiz sinirsel nefes darlığı gençlerde daha çok görülür. Hastalara derin bir nefes alsalar tüm sorunları bitecek ve rahatlayacaklarmış gibi gelir ama bir türlü yeteri kadar nefes alamazlar.Nefes alırken farkına bile varmadan otomatik olarak karnımız şişip iner, karın boşluğu ile göğüs boşluğumuzu ayıran diafragmanın yardımı ile ciğerlerimiz temiz hava ile dolar. Gerginliğe bağlı nefes darlığında bu otomatik nefes alıp verme sistemi devreden çıkar, aklımızla – göğüs kaslarımızı kullanarak- nefes alıp vermeye çalışırız. Bu durum bir süre sonra göğüs ve sırtta garip ağrılar oluşmasına neden olur. Hava açlığı çeken hastalar daha önce olmayan bu ağrılar nedeniyle daha da telaşlanır ve endişe ile nefes darlığının birbirini artırdığı fasit bir daireye girerler. Bu durumda kişi paniklememeli, sakin nefes alıp vermeye çalışmalı, kendini telkin yoluyla rhatlatmaya çalışmalı ve dikkatini başka bir konuya yoğunlaştırmalıdır.

Kişinin kendine telkin yoluyla bunun sinirsel bir daralma olduğunun ve nefes egzersizlerinin yetmediği durumlarda psikiyatriye başvurması uygun olacaktır.
Kronik solunum sistemi, kalp damar sistemi veya nefes darlığına yol açacak sistemik bir hastalığı, ya da sinirsel nefes darlığı olmayan kişi nefes kesilmesinden yakınıyorsa düzenli egzersiz yapmalı performansını artırmalıdır. Elbette sigara içilmemesi gerektiği mutlaka akılda tutulmalıdır.

Uzm. Dr. Sevin Karalar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nefes Kesilmesi Nedir? Nefes Kesilmesi Neden Olur? Tedavisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Sevin KARALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Sevin KARALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     50 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sevin KARALAR Fotoğraf
Dr.Sevin KARALAR
İstanbul
Doktor "Göğüs Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Sevin KARALAR'ın Yazıları
► Polikistik Over Nedir? Neden Olur? Doç.Op.Dr.Ayla ÜÇKUYU
► “pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur? ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Emir İMANİ
► Miyom Nedir? Tedavisi Nasıl Olur? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Nefes Darlığı Dr.Selin KALA
► Nefes Darlığı Dr.Sevin KARALAR
► Sigara ve Mavi Nefes Dr.Gökhan ÜRKMEZ
► Uykuda Nefes Durması: Uyku Apne Sendromu Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Nefes Kesilmesi Nedir? Nefes Kesilmesi Neden Olur? Tedavisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dünya Koah Günü Kasım 2016
► Öksürük ve Tedavisi Mayıs 2015
► Nefes Darlığı Nisan 2015
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Haziran 2014
◊ Bronşit Mayıs 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:49
Top