2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel İstek ve Tiksinti (Aversiyon) Sorunları:
MAKALE #12352 © Yazan Uzm.Psk.Soner EROL | Yayın Mart 2014 | 4,813 Okuyucu
Cinsel İstek ve Tiksinti (Aversiyon) Sorunları:

Cinsel İstek Bozukluğu kişinin yaşı ve yaşam koşulları dikkate alınarak, sürekli olarak ya da tekrarlayıcı bir biçimde cinsel fantezi ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması durumudur. Yani; cinsel hayaller kurmak cinsel konularda konuşmak, cinselliği hatırlatan hemen her şeye karşı istekte bir azalma ya da hiç istek olmaması durumudur.

Cinsel isteksizlik erişkinliğin başından beri olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir.
Azalmış cinsel istek bozukluğu cinsel yaşamın tümüne yayılmış olabilir ya da bazı durumlarla ilgili olabilir. Mesela kişi partneriyle cinsel yakınlık isteği duymamasına karşın mastürbasyon yapabilir ya da erotik filmler izleyebilir.

Bireyin cinsel eylemi oluşturacak ortamı hazırlama, oluşturma, cinselliği başlatma ile ilgili hevesi yoktur ya da azalmıştır. Cinsel isteksizliği olan kadınlarda uyarılma evresine ait belirtiler de (ıslanma, göğüslerde dikleşme) azalmıştır veya yoktur.

Cinsel isteğin azalmış olması erkekte uyarılma ve boşalma zorluklarına neden olabilir. Bazı erkekler istekleri azalmış olduğundan sevişme sırasında konsantrasyonlarını kaybedip sertleşmeleri bozulabilir ya da boşalmaya ulaşmadan cinsel ilişkiyi bitirebilirler. Bazen cinsel ilgi ve istek azlığı dolayısıyla ortaya çıkan sertleşme zorlukları yanlışlıkla sertleşme bozukluğu olarak değerlendirilebilir.

Erkeklerde bu tür yakınma ile yapılan başvurular oldukça nadirdir. Bunun en önemli nedeni cinsel ilgi ve istek azalmasının sıklıkla sertleşme kaybına neden olması ve erkeklerin daha çok sertleşme kaybı yakınması ile başvurmalarıdır.

Cinsel istek azlığında tek ölçüt kişinin partnerine duyduğu cinsel arzu olmamalıdır.
Bireyin eşi dışındaki erotik uyaranlara gösterdiği ilgi, mastürbasyon yapma ve cinsel fantezi kurma, cinsel istek bozukluğu konusunda daha güvenilir bilgiler verebilir.

Tiksinti Bozukluğu:

Sürekli olarak ya da tekrarlayıcı biçimde cinsel eş ile genital cinsel ilişki kurmaktan aşırı tiksinti duyma ve bundan tümüyle ya da hemen tümüyle kaçınma olarak tanımlanır. Genellikle cinselliği engelleyecek bazı gerekçeler bulunur. Cinsel ilişki olasılığı ile karşılaşıldığında kaygı, korku iğrenme yaşanır. Rahatsızlık genital salgılar, cinsel birleşme gibi belli bir yönüne ya da öpme ve dokunma dahil cinselliğin bütün alanlarına yönelebilir. Bazen kadınların azalmış cinsel isteklerini sanki tiksinti bozukluğu belirtilerini kullanarak kapatmaya çalıştıkları, yani cinsellikten tiksiniyormuş gibi yaparak uzak durmaya çalıştıkları görülmektedir.

Aversiyon sorunlarıyla ilişkili nedenler, İstek bozukluğunda geçerli nedenlerle aynıdır ancak tiksinti bozukluğunda söz konusu etkenler genellikle daha şiddetlidir ayrıca cinsel taciz ve travmalarla, cinsel yönelim sorunlarına daha sık rastlanır.

Cinsel İstek ve Tiksinti sorunlarıyla ilişkili nedenler:

Kişilik sorunları,
Genel ilişkideki bozulma,
Evlilik sorunları,
Kendisinde ya da partnerinde cinsel işlev bozukluğu,
Cinsel fobiler,
Cinsel kimlik ya da yönelim sorunları,
Cinsel travmalar,
Partnerler arası dürtü uyumsuzluğu,
Stres ya da üzüntü kaynağı olan yaşam olayları,
Cinsel teknikler hakkında bilgi ve beceri eksiklikleri,
Maskelenmiş parafililer (cinsel sapkınlıklar),
Psikiyatrik rahatsızlıklar,
Yaşla veya çekicilikle ilgili endişeler,
Partnerine ilgi kaybı,

Cinsel İstek ve Tiksinti Bozuklukları ile ilgili “CİNSEL MİTLER” (YANLIŞ İNANIŞLAR)
Kadının cinsel isteğini baskılaması eşine, partnerine onu cinsel olarak arzuladığını çok fazla hissettirmemesi gerekir.
Kadının cinsel isteği cinsellik dışındaki olaylardan etkilenmez.
Kadın istemese de kocasına karşı görevi olduğu için cinselliği yaşamak zorundadır.
Kadın evlenene kadar cinsellikle ilgili hiçbir şey öğrenmemelidir.
Cinsel ilişkide kadının cinsel isteğinin, uyarılmasının, haz almasının önemi yoktur.
Kadın duygusal ilişkisinde problem yaşasa da cinselliği olağan olarak yaşar, cinsellik ilişki sorunlarından ayrı bir şeydir.
Cinsel istek doğal olarak herkeste vardır isteği oluşturmak ya da artırmak için yapılabilecek hiçbir şey yoktur.
Kadının cinsel isteği partnerine göre az ise mutlaka rahatsızlığı vardır.
Sevişmeyi başlatan kadın ahlaksızdır.
Cinsel eylemi erkek başlatmalıdır.
Meni mikrop taşıyan bir salgıdır.
Meni kötü kokar bu nedenle temiz değildir.
Meni değen yer hemen temizlenmelidir, bulaştığı yere zarar verir.
Cinsel organlar temiz değillerdir, elle ya da ağız ile dokunulmamalıdır.
(CETAD, 2007)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel İstek ve Tiksinti (Aversiyon) Sorunları:" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Soner EROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Soner EROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Soner EROL Fotoğraf
Uzm.Psk.Soner EROL
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi67 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Soner EROL'un Yazıları
► Cinsel İstek Kayıbı- Cinsel Yanıt Süreci Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Kadınlarda Cinsel İstek Bozukluğu Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kadınların Cinsel Sorunları Psk.Mehmet UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel İstek ve Tiksinti (Aversiyon) Sorunları:' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mastürbasyon Ekim 2014
► Vajinismus Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:13
Top