2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadında Uyarılma-Orgazm ve İlişkili Sorunlar
MAKALE #12355 © Yazan Uzm.Psk.Soner EROL | Yayın Mart 2014 | 5,794 Okuyucu
Kadında uyarılma vajinal lubrikasyonla (ıslanma) başlar.

Buna vajinanın özellikle iç 2/3’lük kısmında hafif bir genişleme eşlik eder, iç dudaklar (labia minör) vazo konjesyon sonucu dolgunlaşır, dış dudaklar (labia majör) yassılaşır ve dışa doğru açılır, Kan basıncı yükselir, solunum ve Kalp atım hızı artar (hiperventilasyon, taşikardi), Büyük kas guruplarında kasılmalar olur.

Memeler %20 büyür ve uçları dikleşir.

Karın bölgesinde kızarıklıklar oluşur ve bu kızarıklıklar bedenin diğer bölgelerinede yayılabilir.

Orgazm; süre açısından en kısa ancak cinsel haz açısından en yoğun yaşanan evredir.
Fizyolojik olarak orgazm vajinal ve klitoral uyarıların klitoriste toplanması ile klitoris ve beyin arasında gerçekleşir, cinsel bölgelerden başlayarak tüm bedende hissedilir. Mastürbasyon ya da cinsel birleşme ile yaşanan orgazm fizyolojik açıdan aynıdır.
Klitoris Kadın genitallerinin en duyarlı alanıdır, Doğrudan görülen kısmı yalnızca klitoral glans denilen baş kısmıdır. Şekil ve büyüklüğü kadından kadına değişir ve büyüklüğü ile yoğun uyarılma arasında bir ilişki yoktur.(Aydın, 2002, Özdemir, 2006)

Yakın çalışmalar göstermiştir ki, kadın orgazmında klitoral uyarı önemlidir. Vajinal uyarılma yüksek derecede haz verdiği halde, belki de çoğu kadında orgazmı başlatmada katkısı daha azdır.
Klitoral uyarılma yoğunluğu cinsel eylemin şekline göre değişir.
En yoğunu doğrudan klitorisin uyarılmasıdır (kesintisiz, ıslak, yaygın, yumuşak hareketlerle, ritmik).
Cinsel birleşme (coitus) hafif bir klitoral uyarı sağlar, bu da orgazmı başlatmaya yetmeyebilir. Klitoris üzerine en yoğun baskı, kadının üstte olduğu pozisyonda gerçekleşir.

Kadın orgazmının ortaya çıkmasını gerektiren uyarılma derecesi kadından kadına değişir, sadece bireyler arasındaki değişiklik söz konusu değildir, aynı kadın farklı zamanlarda farklı düzeylerde uyarılma gereksinimi hissedebilir.
Kadınlar orgastik eşikleri konusundada farklılıklar gösterirler. Bazı kadınlar herhangi bir cinsel uyarı ile orgazm olurken, diğerleri yoğun ve uzun klitoral uyarılma gerektirir. Bazı kadınlar bir kere orgazm ile kendilerini doyumlu hissederken diğerleri üstüste orgazm gereksinimi duyabilir.

Uyarılma bozukluğu; Sürekli olarak veya tekrarlayıcı biçimde cinsel uyarılmanın yeterli bir ıslanma, kabarma tepkisini sağlayamama ya da cinsel etkinlik bitene kadar sürdürememe olarak tanımlanabilir.

Cinsel istekle ilişkiye başlayan ama uyarılamadığından yakınan kadınların çoğunda ilişki biçiminin, süresinin ve şeklinin uyarılma ortaya çıkarmak için eksik olduğu görülmektedir. Kadında cinsel uyarılma bozukluğu kadının cinselliği haz almadan yaşamasına neden olur.

Kendisi için uygun şekilde ve sürede uyarı almayan kadın yeterince uyarılamaz, bunun doğal bir sonucu olarak da yeterince haz alamaz ve plato evresi yaşanamadığından orgazm olamaz. Yeterince haz alamadığı ve orgazm olamadığı bir etkinliği istemeyebilir ve bunun sonucu tabloya istek bozukluğu eklenebilir. Cinselliğin böylesi bir kısır döngüye dönüşmesi hiç de uzak bir olasılık değildir.

Sık rastlanan bir durum erkeklerin cinsel istek duyduklarında kısa bir süre uyarıldıktan sonra girişe hazır olması, boşalması ve ilişkiyi bitirmesidir. İlişkide daha uzun süre uyarılma gereksinimi olan kadın yeterince uyarılmadan ilişkiye girmek istemez veya girince keyif alamaz. Bu tür hazır olamadan yaşanan ilişkiler tekrarladıkça daha çok kalıcı sorunlara neden olur.

orgazm ve uyarılma bozukluğunun birlikte değerlendirilme nedeni; uyarılma aşamasındaki bütün zorlukların orgazm aşamasını etkilemesindendir. Yani uygun süre ve uygun yoğunlukta uyarı almayan bir kadın orgazm olamayacaktır. Kadından kadına değişmekle birlikte orgazm öncesinde yeterli ön sevişme olmadığında ve yeterli klitoral uyarı yapılmadığında kadının orgazm evresine ulaşması güç olmaktadır. Kadınlar için uyarılma evresinde sıkıntıya neden olan bütün sorunlar orgazm evresinde de soruna neden olmaktadır. Partneriyle yaşanan duygusal sorunlardan, cinselliğin yaşandığı ortama kadar bir çok etken orgazmı etkilemektedir.

Türkiye'de olduğu gibi partner seçimi konusunda kadınların sınırlı özgürlüğü olan toplumlarda istenmeyen bir eşle olan birlikteliklerde ortaya çıkan cinsel uyarılma, istek ve orgazm bozukluğu birincil (primer) bir cinsel işlev bozukluğu değildir. Partnerin istenmediği durumlarda her tür cinsel işlev problemi beklenebilir.

Uyarılma azlığı nedenlerinden biri de partnerde erken boşalmanın olmasıdır. Erken boşalma olan erkeklerin ön sevişmeyi de kısa tutmaları nedeniyle kadının uyarılması ve orgazm olması güçleşmektedir.

Orgazm bozukluğu ile ilgili diğer bir neden kadının orgazm olamama kaygısını yoğun yaşamasıdır. Kadın yeterli uyarıya rağmen yoğun anksiyete nedeniyle orgazm evresine ulaşamayabilir.diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi; psikiyatrik ya da tıbbi hastalıklar, ilaç yan etkileri de uyarılma ve orgazm sorunlarına neden olabilir.
Klitoral uyarının yeterince yapılamadığı fiziksel rahatsızlıklar ve yapısal bozukluklarda da cinsel haz alma ve orgazm etkilenmektedir.

Orgazm olabilme yaşla birlikte artar. 20'li yaşlarında fazla cinsel deneyimi olmayan kadınlarda cinsel birleşme ile orgazm olamamak çok yaygındır. Kadın vücudunu tanıdıkça orgazm olma olasılığı artar. Diğer bir deyişle hiç orgazm olamayan kadınların kendi vücudunu fazla tanımadığı söylenebilir. Orgazm öğrenilebilen bir şeydir ve unutulmaz. Partnerle cinsel ilişki yaşamadan önce mastürbasyon yapan bedeninin uyarılma noktalarını tanıyan kadınlar orgazmı tanır. Partner ilişkisine girdiğinde ne istediğini bilir ve nasıl uyarılacağına yabancı kalmaz. Kısaca, mastürbasyon deneyimi partner ilişkisinin uyarıcılığını arttıracaktır.

Kadın orgazm problemlerinin çözümünde sağlanması gereken en temel noktalar, "uygun eş, uygun ortam ve uygun uyarı"dır. Bunlardan birinde sorun olduğunda orgazm problemi beklenebilir.

orgazm olamama, bazen kadın tarafından önemli bir sorun olarak algılanmasa bile eşi için önem taşıyabilmektedir. Oysa cinsel birleşme sırasında yeterince haz alındığı müddetçe orgazm şart değildir. Erkeğin bu konuda ısrarlı olması, "eşini orgazm edememe beceriksizliği"ne ilişkin kaygısını ortadan kaldırmaya yönelik olabilir. Böyle bir durumda kadının cinsel aktivitelerden alabileceği zevk de olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Bununla bağlantılı olarak orgazm sorununun genellikle eşlerin orgazm ile ilgili bilgi ve beklentileriyle, erkeğin kendi gücünü ve performansını sorgulama tutumuyla oluşabildiği gözlenmektedir.

Orgazm sorunu değişik şekillerde görülebilir. Hiç orgazm olamamadan, orgazma ulaşan cinsel aktivite sayısının azlığına, mastürbasyonla orgazm olabiliyorken cinsel birleşme ile orgazm olamamaya kadar değişik problemler yaşanabilir.
Uyarılma ve orgazmla ilişkili başlıca Psiko-sosyal nedenler:
Partnerler arasındaki çekimin azalması,
sevişmede çeşitlilik ve deneyim eksikliği,
isteksiz tekrarlanan cinsel ilişkiler,
Negatif beden imajı ve düşük benlik saygısı
Geleneksel kadın cinsel rolü
Edilgenlik, çekingenlik
Çift ilişkisine dair ikilemler
Kendini bırakma korkusu
Bağımsızlığını ortaya koyma korkusu
Cinsellik konusundaki korkular
Eşe yönelik olumsuz duygular
Kontrolünü yitirme korkusu.
Partnerinin kontrolünü yitireceği korkusu.

Uyarılma ve orgazmla ilişkili “CİNSEL MİTLER” (YANLIŞ İNANIŞLAR):
Bir kez cinsel sorun yaşanırsa bu tekrarlayacak demektir.
Başka şeylerde olduğu gibi cinsel ilişkide de başarıya ulaşmak şarttır.
Cinsel fantaziler ahlak dışıdır.
Cinsel arzusunu belli eden kadın ahlaksızdır.
İyi bir sevişme cinsel heyecanın sürekli tırmanması ve orgazmla sonlanması demektir.
Kadınlarda orgazm cinsel birleşmeyle sağlanmalıdır.
Mastürbasyon zararlıdır.
Olgun kadın cinsel birleşmeyle orgazm olmalıdır.
Sevişme ancak her iki tarafın aynı anda orgazm olmasıyla güzeldir.
Oral cinsel aktivite pis bir eylemdir.
Klitoral yolla orgazm olan ama cinsel birleşmeyle orgazm olamayan kadın olgunlaşmamıştır.
(Soygüt, 2000, CETAD, 2006)

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadında Uyarılma-Orgazm ve İlişkili Sorunlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Soner EROL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Soner EROL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Soner EROL Fotoğraf
Uzm.Psk.Soner EROL
Adana (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi67 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Soner EROL'un Yazıları
► Kadında Cinsel Ağrı ve Uyarılma Bozuklukları Psk.Beril PAPUÇÇUER CEYLAN
► Kadında Orgazm Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► G-Noktası ve Kadında Boşalma (Vajinal Orgazm) ÇOK OKUNUYOR Abdullah ÖZER
► Aşırı Uyarılma Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Kadında Aile Hayatı Psk.Ebru ÖZKARDAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadında Uyarılma-Orgazm ve İlişkili Sorunlar' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mastürbasyon Ekim 2014
► Vajinismus Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:01
Top