2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kaygılı Kişilikler
MAKALE #12357 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Mart 2014 | 7,718 Okuyucu
KAYGILI KİŞİLİKLER

Kendisi ve kendisine yakın insanlar için, günlük yaşamsal olayları olduğundan daha fazla tehlikeli olaral algılayıp bu olaylarla orantısız bir biçimde endişeli ve temkinli olmak,fizyolojik ve duygusal anlamda gerginlik ve tetiktelik içinde olup, sürekli bir biçimde etraftan gelebiecek tehlikeleri düşünmek, tehlike riski düşük ve zarar görme ihtimali -herkesin yaşayabileceği olasılıkta- olmasına rağmen bu olayları kontrol edebilmek için sürekli çaba sarf etmek ve bu konuda kendisinden ve etraftan beklentiler içinde olmak kaygılı kişiliklerin temel özellikleridir. Kaygılı kişilerin '' alarm sistemleri' adeta yirmi dört saat çalışır ve bu durum kendilerinin sürekli sıkıntı yaşamasına ve diken üstünde olmalarına neden olur.Kayglı kişilikler bir yandan rahat olmak istediklerini söylerler diğer yandan da bu kişilik yapısını muhafaza ederler. Aslında kaygının temelinde korku olup , kaygı ruhsal yapıyı korkuya karşı korur .Yani kaygı içsel korkuya karşı bir savunma mekanizmasıdır.

Kaygıyı bırakmak demek aslında kontrolü bırakmak demektir. Kaygılı kişilikler için kaygıyı bırakmak kontrolü bırakmak , kontrolü kaybetmek demektir. Kaygının vermiş olduğu tetiktelikte etraftan gelebilecek bütün tehlikelere karşı korunmak anlamına gelmektedir.

Kontrolü bırakmak demek dışardan gelebilecek her türlü tehdit ve saldırıya açık olmak demektir. Kaygılı kişilik yapıları rahat olmak arzu ile tetitkte olma arzusu arasında gidip gelirler.Çünküçatışmayı oluşturan rahat olmak ve sürekli tetikte olmanın vermiş olduğu yorgunluktan kurtulmak isterler ama tetikte olmakta onu tehlikeye karşı koruyan bir şeydir.

yani şöyle bir formülasyon yapmak yanlış değildir.
Korku > kaygıya> kontrollü ve tetikte olmaya> tetikte olmak >kaygıya
Yani birey bir kısır döngü içinde yaşamaktadır.,
Kaygı hastalığa dönüşürse genel itibariyle yaygın anksiyete bozukluğu tanısına dönüşecektir. Bu durum aşırı ya da gerçekçi olmayan endişelerle kendisini belli eder , bunlar ; çarpıntı terleme, sıcak basması ,sık sık idrara çıkma isteği, boğaz düğümleniyor gibi olma hissi..

Sizde de kaygılı kişilik özellikleri var mı? EVET HAYIR

-Sıkıntıları düşünmek ,sık sık uyumama engel olur
-Beklediğim kişi gecikirse ikaza geçirdiğini düşünürüm
-Ani ve beklemediğim olaylar karşısında çarpıntım tutar.
-Bazen nedenini bilmeden kendimi gergin hissediyorum.
-Bazen kendimi gün içinde sakinleştirici almaya ihtiyaç
hissederim.
-Yükümlülüklerimi her zaman vaktinde yerine getiririm.
- her zaman çok önnesiz olaylar için endişelendiğimi
görüyorum.

Kaygılı kişiliklerin bu yapıları genel itibariyle annelerinin kaygılı yapılarının çocuğa yansıtılmış halidir. Bazı kaygılı yapıların annelerine baktığımızda kaygılanma ve endişelenme eğilimleri yüksektir. Her durum için , kendi, ve yakınlarının başına gelebilecek tehlike ve riskleri düşünürler.Belirsiz her durumda olabilecek en kötü şeyleri akıllarına getirmekten kendilerini alıkoyamazlar.

Bunun la birlikte kaygı olağan bir heyecandır. Karşılaştığımız durumlar belli ölçüde bir tehlike içeriyorsa az ya da çok bir kaygı duyarız. Bir sınava girdiğimizde, kalabalık öünde yapacağımız konuşmada, bir yere geciktiğimizde vs.. Kaygı hoş bir heyecan olmadığı için,tehlikeler marzu kalmamayı ayarlayarak bu durumdan kaçınmaya çalışırız. Yani kaygı,tehlşkleri önlemekve değişik durumları daha iyi denetlemek için bir uyarıcı ,ancak öte yandan bir fren olabileceği görülür.

Normalde kaygı varoluşumuzun gerekliliği,

Aşırı kaygı ise varlığımızın yokluğu anlamına gelir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kaygılı Kişilikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
► Zor Kişilikler ile Yaşamak Psk.Nihan DİKME
► Oyuncu Kişilikler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Kaygılı Olmak Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Kaygılı Çocuklar Psk.Hasan KUL
► Ergenler ve Kaygılı Aileler Psk.Gülendam ÇAKMAK OZAN
► Kaygılı Çocuğa Nasıl Yardım Edilir? Psk.Fahrettin ÖZÇELEBİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kaygılı Kişilikler' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:29
Top