2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fazla Kilolarınızdan Hemen mi Kurtulmak İstiyorsunuz? Aman Dikkat!
MAKALE #1241 © Yazan Dyt.İpek AĞACA | Yayın Haziran 2008 | 8,196 Okuyucu


FAZLA KİLOLARINIZDAN HEMEN Mİ KURTULMAK İSTİYORSUNUZ? AMAN DİKKAT!


Yaz geldi; herkesin derdi fazla kilolarını BİRAN ÖNCE vermek !!!

Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak için pek çok yola başvuruluyor. Bunların başında; çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar az miktardaki besinlerden oluşan, matbu diyet listeleri geliyor. Bu diyet listeleri pek çok kişi tarafından uygulanıyor. Ben açıkçası bir Diyetisyen olarak bu tür diyetlerin nasıl uygulandığına inanamıyor ve uygulayan kişiler için gerçekten çok üzülüyorum. Bu kişiler, zayıflamak için madem bu kadar kararlı; o halde bir Diyetisyene danışarak sağlıklı ve düzgün bir beslenme programını uygulayıp; sağlıklarını kaybetmeden fazla kilolarını kaybetseler çok daha doğru olmaz mı?
Bir Diyetisyene danışmaları ve beslenmeleri hakkında yardım almaları yeterli.

Bu tarz diyetlerin kalori içeriği çok düşük olduğundan sağlık açısından çok risklidir. Ayrıca aynı diyet listesinin pek çok insan tarafından uygulanması çok yanlıştır. UNUTMAYIN; SAĞLIKLI BİR DİYET BİREYE ÖZGÜ OLMALIDIR.



Size bir kaç sorum olacak:

— 55 kilodaki
bir insan ile 150 kilo olan bir insanın uygulayacağı zayıflama diyeti aynı olabilir mi sizce?

— 17 yaşındaki bir bireyin uygulayacağı zayıflama diyetiyle, 77 yaşındaki bireyin uygulayacağı diyet aynı olabilir mi?

Bir bankacı ile bir basketbolcunun aynı zayıflama diyetini uygulaması size mantıklı geliyor mu?

— İzmir’de yaşayan ve vejeteryan beslenen bir kişi ile Antep'te yaşayan bir kişiye uygulaması için aynı besinlerden oluşan bir zayıflama diyetini uygulamasını isteseniz nasıl olur?

— Diyabet ve hipertansiyonu olan bir birey ile sağlıklı bir bireyin zayıflama diyeti aynı olabilir mi?

- gibi gibi.


Bu soruların cevapları tabiî ki: HAYIR


Lütfen diyet yaparken dikkat edin; sağdan soldan duyduğunuz diyetleri uygulayıp sağlığınızı bozmayın; metabolizmanızı alt üst etmeyin.


Bu tür diyetler uygulandığında kişilere hızlı bir şekilde kilo verdirir (Ama kilolarla birlikte sağlık da kaybedilir). Diyet bırakıldığı anda verilen kilolar hızlı bir şekilde fazlasıyla geri alınır. Ama giden sağlık maalesef geri gelmez.

Sağlığınızın değerini bilin; beslenmeniz ile ilgili bir Diyetisyenden danışmanlık alın…


KİLO KAYBEDERKEN SAĞLIĞINIZI DA KAYBETMEYİNİZ!!!



Siz de fazla kilolarınızdan rahatsızlık mı duyuyorsunuz? Bir an önce bu sorununuza çözüm bulmak mı istiyorsunuz? Aman dikkat! Kilolarınızı kaybederken, sağlığınızı da kaybetmeyin! Bunun için mutlaka bir Diyetisyenden danışmanlık alın.

Çok hızlı bir şekilde fazla kilolarını verme isteği içerisinde olan kişilere bir uyarıda bulunmak istiyorum: Lütfen dikkat! Sağlığınızı riske atmayınız!!!

Kısa sürede hızlı kilo vermek isteyen kişiler tarafından uygulanan ŞOK diyetler, bireylerin sağlığını pek çok açıdan bozmaktadır. Çok düşük kalori içeren bu diyetler; gazetelerde, dergilerde, internet sayfalarında, televizyonda ve daha pek çok yerde karşımıza sık sık çıkmaktadır.

Örnek vermek gerekirse: ‘Karbonhidrat Diyeti’, ‘Manken Diyeti’, ‘Hollywood Diyeti’, ‘Sulu Diyet’, ‘Ev Kadını Diyeti’, ‘Kalça incelten diyet’, ‘Göbek eriten diyet’, ‘Şifalı Otlar Diyeti’ şeklindeki diyetler. Bunlar piyasada dolaşanların sadece çok küçük bir kısmıdır. Tüm bu diyetlerin ortak özelliği; sağlıksız olmaları ve pek çok hastalığa sebebiyet vermeleridir.
Bu tür diyetler pek çok yanlış unsur içermektedir. Örneğin: ‘Karbonhidrat Diyeti’nde sadece Karbonhidratlı besinler yer almaktadır. Şunu asla unutmayın: Tek yönlü beslenmek yanlıştır. Doğru olan; Besinlerle birlikte Karbonhidrat, Protein, Yağ, Vitamin ve Mineralleri gerektiği miktarlarda almaktır. Yani her bir öğün, bu 5 besin öğesini de yeterli miktarlarda içermelidir.

‘Göbek eriten diyet’, ‘Kalça incelten diyet’ şeklindeki cezp edici adları ile kişilerin ilgisini toplayan bu diyetler de; tamamen kandırmacadır. Unutulmaması gereken bir nokta daha: Diyetle bölgesel kilo vermek mümkün değildir. Bölgesel zayıflama, ancak diyetle birlikte uygulanan egzersizle sağlanacaktır.

Bu tarz ŞOK diyetlerin ortak özellikleri nelerdir?
  • Bireye özgü değildir.
  • Kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden ‘sihirli - şok’ diyetlerdir.
  • Kişinin gereksinimine göre düzenlenmemiş, kontrol altında yapılmayan ‘ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ’ diyetlerdir.
  • Monoton ve can sıkıcıdır.
  • Kişiye Yeterli ve Dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmaz.
  • Gerçek kilo kaybı yerine sadece su kaybına neden olabilir (özellikle diüretik ilaçlar kullanımıyla).
Peki; Bu diyetleri uygulayan kişilerde ne gibi sağlık sorunları görülebilmektedir?
  • Baş ağrısı, sinirlilik
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Yorgunluk, uyuşukluk hali
  • Kalp çarpıntıları
  • Hipotansiyon (Düşük tansiyon)
  • Bulantı, kusma
  • Kabızlık, Diyare (İshal)
  • Karında şişkinlik
  • Safra taşları
  • Bayanlarda Menstrüasyon düzensizliği
  • Soğuğa karşı duyarlılık
  • Kuru cilt
  • Saç dökülmesi
  • Vücutta elektrolit dengesizliği
  • Yüksek Kolesterol
  • Ürik asit düzeyinde yükselme
Diyetisyen bireylerin beslenme programını hazırlarken pek çok kriteri göz önünde bulundurur. Birkaç örnek vermek gerekirse:
Yaş
Cinsiyet
Boy / Kilo
Bireysel Alışkanlıklar
Sağlık
Kültür
Eğitim / Ekonomik Durum
İş / Öğrencilik Hayatı
Medeni Durum
Sosyal Statü
Psiko sosyal Durum
Psikoloji vb.

DİYET BİREYE ÖZELDİR! Bu yüzden gelişi güzel, sağdan soldan bulunan diyetleri uygulamak yerine Diyetisyeniniz tarafından hazırlanmış, SİZE ÖZEL beslenme programı ile en uygun ve sağlıklı şekilde kilo vermeniz mümkündür.

Diyetisyen tarafından hazırlanan bir beslenme programının özellikleri:

☺ Beslenme programı; beslenme alışkanlıklarını uzun dönemde değiştirecek şekilde sunulur.
☺ Kişinin damak zevkine uygundur.
☺ Ekonomik durumuna uygundur.
☺ Yaşam tarzına adapte şekildedir.
☺ Esnektir.
☺ Kişinin sevdiği ve tüketmekten zevk aldığı besinler üzerine odaklanarak hazırlanmıştır.
☺ Yasak içermez.
☺ Aç bırakmaz. Yeterli miktarda besin tüketerek, zorlanmadan zayıflarsınız.
☺ Bu diyetlerle su ve kas kaybı değil yağ kaybı gerçekleşir.


Sağlıklı beslenerek geçireceğiniz güzel günler diliyorum.

İpek Ağaca-Diyetisyen
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fazla Kilolarınızdan Hemen mi Kurtulmak İstiyorsunuz? Aman Dikkat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İpek AĞACA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İpek AĞACA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İpek AĞACA Fotoğraf
Dyt.İpek AĞACA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İpek AĞACA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Fazla Kilolarınızdan Hemen mi Kurtulmak İstiyorsunuz? Aman Dikkat!' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Besin ve Besin Öğeleri ÇOK OKUNUYOR Kasım 2008
► Hemoroid ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Ekim 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:21
Top