2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bedeniniz İçin Yenilenme Zamanı!
MAKALE #12416 © Yazan Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK | Yayın Nisan 2014 | 3,064 Okuyucu
Sonbahar dökülen yaprakları, soft renkleri ve ılık rüzgarlarıyla yenilenmenin esintisini beraberinde getiriyor. Güneşli yaz günlerinde, tatil rehaveti ile besin tüketimindeki artıştan dolayı oluşan suçluluk duygusundan uzaklaşmak, ruhunuzu ve bedeninizi arındırmak için bu mevsim kaçırılmaz bir fırsata dönüşebilir.
Bu dönemde yaşam tarzınızda yapacağınız ufak değişimlerle hem fiziksel hem de mental olarak yenilenebilirsiniz.

• Sindirim sisteminizi arındırın

Bol lifli karnabahar, pırasa, kabak, lahana gibi antioksidan vitamin ve mineral içeriği yüksek sebzeler hem sindirim hem de boşaltım sisteminizin sorunsuz çalışmasına, dolayısıyla fiziksel arınmaya yardımcı olacaktır.

• Bedeninizi nemlendirin


Havaların serinlemesiyle birlikte vücudun su ihtiyacı da azalır. Ancak günlük en az 1,5-2 lt su, hem yavaşlamaya başlayan metabolizmanızın hızlanmasına hem de sindirim sisteminizin rahatlamasına yardımcı olur. Eğer sonbaharda yeterli miktarda su tüketmekte zorlanıyorsanız az şekerli komposto, taze sıkılmış meyve suları, ayran ve şekersiz bitki çayları ile sıvı ihtiyacınıza destek olabilirsiniz.


• Karaciğerinizi sevin


Karaciğeriniz vücudunuzun doğal detoksifikasyon sisteminin bir parçasıdır. Alkol, kafein, rafine şeker, doymuş yağlar ve ilaçlardan uzak durup, enginar, kereviz ve havuç gibi karaciğer dostu besinler tüketerek daha sağlıklı bir karaciğere sahip olabilirsiniz.


Bedeninizin ihtiyaçlarına kulak verin

Yemeğe başlamadan önce birkaç saniye durup “Bu besine gerçekten ihtiyacım var mı?” diye düşünmek belki de yapacağınız büyük bir hatadan dönmenize yardımcı olacaktır. Sevdiğiniz bir besini tüketmeden hemen önce kendinize sormanız gereken en önemli soru “Benim açlık tokluk-seviyem nedir?” olmalıdır. Böylelikle sonraki aylarda fazla kilolarla mücadele etmek zorunda kalmazsınız.


• Derin bir nefes alın


Oksijen, hücrelerinizin temizlenmesi ve beslenmesi için en önemli kaynaktır. Bedeninizin temizlenmesi için gün içerisinde birkaç kez derin nefes alın. Vücudun oksijenlenmesi sadece bedensel değil mental durumunuzda da gözle görülür bir fark yaratır. Sizi gevşetir, iç ve dış huzurunuzu sağlar ve yorgun hissetmenizi önler.



• Rahatlayın


Mental sağlığınız genel sağlık durumunuz ile doğrudan ilişkilidir. Bu yüzden ailenizin stres seviyesini düşük tutmak, çocuklarınızla oyunlar oynamak, kucaklaşmak, yoga ve meditasyon gibi fiziksel aktiviteler stres düzeyinizi minimuma indirirken, daha genç ve dinamik bir bedene sahip olmanıza yardımcı olur.


• Sağlıksız kilo verme yöntemlerinden uzaklaşın


Tatilin verdiği gevşeme ile birlikte tüketilen besinlerde, dolayısıyla kilonuzda artış olabilir. Tatil dönüşü fazla kilolarınızı moda diyetler veya piyasada satılan zayıflatıcı ürünlerle hızlı bir şekilde vermeye çalışmayın. Çünkü hızlı verdiğiniz her kilo aynı hızla geri gelecektir. Diyetisyen/ doktor kontrolünde bilinçli bir şekilde size özel hazırlanan ‘sağlıklı bir beslenme programı ile’ ideal kilonuza zorlanmadan ulaşabilirsiniz.


• Gününüzü planlayın


Sonbahar ile birlikte günlerin kısalmaya başlaması, öğünlerinizin düzeninin bozulmasına sebep olabilir. Yazdan kalma alışkanlıklarınızla akşam yemekleri geç saatlere kayabilir ya da aç kalarak bir öğünde daha fazla yemek isteyebilirsiniz. Uzun süreli açlık durumları kan şekerinde düzensizlikler ve metabolizma hızında düşüşlere sebep olabilir. Az ve sık beslenme bu dönemde de oldukça önemlidir. Günde 6 öğün beslenmeye ve 4 saatten fazla aç kalmamaya dikkat etmelisiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bedeniniz İçin Yenilenme Zamanı!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşegül ÖZTÜRK'ün Makaleleri
► Yaz Diyetinin Tam Zamanı ! Dyt.Mesude EVİRGEN
► Sınav Zamanı Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Artık Değişim Zamanı - Diyet Dyt.Laleş GÜZEL
► Sağlık İçin Önce Su İçin Dyt.Aysel ŞAHİN KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bedeniniz İçin Yenilenme Zamanı!' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:23
Top