2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mobbing de Yaparım Kariyer De
MAKALE #12419 © Yazan Erhan SARICA | Yayın Nisan 2014 | 4,074 Okuyucu
MOBBİNG’E MARUZ KALIYORMUYUZ ?
Evet maalesef çalışma ortamlarının hengamesi,karmaşası içerisinde bir çoğumuz mobbing’e maruz kalıyoruz.Bazen uğradığımız şeyin tam olarak ne olduğunu bilmeden zamanla alışıyor normal hayatımıza devam ediyoruz.Mobbingle yaşamayı öğreniyoruz.
En iyi öğrenme modeli olan yaparak yaşayarak öğrenme ile öğrendim bende bu yaşananların neler olduğunu,kimlerin kimlere hangi sebeplerle mobbing uyguladığını.Unutmayalımki sebep ne olursa olsun mobbing bir insanlık suçudur.
Karşısındaki insanı sevmeyen,çekemeyen,onun başarılarını sindiremeyen insanlar onunla başa çıkmak için çok çalışmak başarmak yerine mobbing’e başvuruyorlar. Mobbing, İnsanların birbirine karşı uyguladıkları psikolojik baskı,yıldırma ,taciz ve bezdiri hareketleridir. Çoğunlukla işyerlerinde bazen bir kişinin, bazen bir grubun, bir çalışan üzerinde uzun bir süre yani aylar ve yıllar boyu, sistematik bir baskı uygulamalarıdır.Mobbing artık dünyada bile hastalık olarak kabul edilmektedir.Kişiliği oturmamış insanların sıklıkla başvurdukları bir yol olmaktadır.Mobbing uygulayan insanlar kendilerinde olmayan fiziki,sosyal,siyasal ve kültürel anlamda üstün gördükleri yani kendileri için rakip gördükleri astlarına hemencecik hiç vakit kaybetmeden mobbing uygulamaya başlıyorlar.
Mobbing,Yöneticiler ve idarecilerin uyguladığı psikolojik ve duygusal bir saldırıdır.Mobbinge uğrayan kişinin saygısız ve zararlı bir davranışın hedefi olmasıyla başlar. İdarecinin,yöneticinin İma, alay ve karşısındakinin toplumsal itibarını düşürme gibi saldırgan bir ortam yaratarak onun veriminin düşmesine veya işten çıkmaya zorlamasıdır.
Mobbinge maruz kalıyormuyuz ? sorusuna verilecek çok cevabımız var.Evet toplum olarak yarıya yakınımız mobbinge maruz kalıyoruz. Fakat bir çoğumuz neye maruz kaldığımızı bilmiyoruz.Çözüm yollarını bilmiyor neler yapabileceğimizi kestiremiyoruz.Kaderimize razı oluyor,ekmeğimizin hatrına sesimizi çıkarmıyoruz. Sesimizin çıkmaması mobbing’in olmadığına işaret değildir.Evet mobbing var fakat çözüm bulamıyoruz.Bulabilen varsa el kaldırsın.
Mobbing,kişiyi iş yaşamından soğutmak,dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır,yapılıyorda.Peki yabancı devletler bu konuya duyarlı davranıp ,çözüm yolları üretmeye çalışırken bizim ülkemizde neler yapılıyor.Başbakanın konuyla ilgili genelgesinden başka yapılan bir şey yok.Kamu kurumlarında sıkça mobbing yapılmasına karşın hep ötelenmekte mümkün olduğunca bastırılmaktadır.
Basın bunun neresinde diye bir soruda aklımıza gelmiyor değil hani.Evet ulusal basın bu konuyu görmüyormu.Bir bardak suda fırtınalar koparan ulusal basın Mobbing için neler yapabilir?Neler yapıyor?Neler yapması gerekir.
Biz kendimiz için ,ailemiz için,ruh sağlığımız için neler yapmalıyız? İşimiz ile ilgili mutsuzluğumuz sürüyorsa, isteksizlik ve bezginlik çekiyorsak, haksızlığa uğradığımızı düşünüyorsak, kendimizi öfkeli ve çaresiz hissediyorsak ve bunların nedeni olarak, Çözümlenmemiş bir çatışma, baş eğmediğiniz bir durum varsa, İşyerinde aşağılanma, tehdit edilme ya da dışlanmaya maruz kalıyorsak,Herkesin önünde küçük düşürülüyorsak, alay ediliyorsak,İş performansımız hakkında haksızca yeriliyorsak,Sorumluluklarımızı yerine getirmemizi engelleyen mantık dışı uygulamalar yapılıyorsa,İşten atılmayla tehdit ediliyorsak,Hakkımızda asılsız dedikodular çıkarılıyorsa…Bu davranışlar sürekli ve ısrarla yapılıyorsa; 4-5 ay ya da daha uzun bir zamandır anlam veremediğiniz bu saldırılar sonucu özgüveniniz yara aldıysa, çok iyi yaptığınız bir iş konusunda kendinizi yetersiz hissetmeye başladıysanız, mobbing kurbanı olduğumuzu söyleyebiliriz.
Hemen ilk yapacağımız hareket Psikologla görüşmeler maratonuna başlamak olmalıdır .Bu uzun ve yorucu maraton bu sürecin olmazsa olmazlarındandır.Kurum içerisindeki pozisyonumuzu koruyarak üst makamları durumdan haberdar etmeliyiz.Ve yapabiliyorsak Mobbing yapılan ortamdan uzaklaşmalıyız maalesef ülkemizde mobbing yapanın yanına kalıyor.İnsanlar artık MOBBİNGDE YAPARIM KARİYERDE diyebiliyorlar.Hemde yüksek sesle bağıra bağıra.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mobbing de Yaparım Kariyer De" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Erhan SARICA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Erhan SARICA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan SARICA Fotoğraf
Erhan SARICA
İstanbul
Özel Eğitim Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Erhan SARICA'nın Makaleleri
► Kariyer Psk.Mutlu İNCESOY
► Kariyer Psikolojisi Psk.Hasan Turgut ERDOĞAN
► Spor Psikolojisi ve Kariyer Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Kariyer ve Güven İlişkisi Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Kariyer Yolculuğunda Özgürlük Psk.Dnş.Erkan ÖZ
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
► Mobbing Psk.Sinem Gül ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Mobbing de Yaparım Kariyer De' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mobing ve Yalnızlık Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:32
Top