2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bekarlarda Vajinismus Tedavisi
MAKALE #12474 © Yazan Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ | Yayın Nisan 2014 | 3,249 Okuyucu
Bekarlarda Vajinismus Tedavisi

Ülkemizde son yıllarda pek çok çift vajinismus sorunu veya çok başka nedenlerden ötürü boşanmaktadır. Boşanan (dul) bayanlar yeniden bir evlik kurmadan önce, vajinismus problemini tedavi ettirme yolunu seçmektedir. Ayrıca hiç evlenmemiş (bekar) çiftler de vajinismus problemi ile karşı karşıya kalabilir.

Bekar ve Vajinismus

Bazı genç ve bekar çiftler, cinselliği evlilik sonrasına ertelemeden, evlilik öncesi bir dönemde yaşama arzusuna sahiptirler. Partnerleriyle evlilik öncesi cinsel tecrübeyi ilk kez yaşamayı arzulayan genç kızlar yaşadıkları korku ve kaygılar sonucunda kendilerini kasarak tam bir cinsel penetrasyona (cinsel birleşmeye) izin veremeyebilir. Bu durum daha sonraki ilişki denemelerinde de devam edebilir. Böylelikle cinsel terapi elzem hale gelebilir.

Bekarlıkta cinsellikle ilgili eksik, yanlış ve abartılı bilgiler, geçmiş dönemlerde yaşanan ve bilinçaltında yer eden olumsuz cinsel travmalar vajinismus probleminin en sık sebeplerindendir. Çoğu zaman ise bu sorunu yaşayan bekar kişiler nedeni tam olarak bilememekte ve bu sorunun kendilerinde var olmasına anlam verememektedir.
Vajinismus sorunu yaşayıp ve bu amaçla tedavi olmak isteyen bekar hastalarımızın da tedavileri tarafımızdan yapılabilmektedir.

Cinsel terapiler için tarafımıza başvuran ve bekar (evli olmayan) bayanlar:
(Geliş nedenleri)
• Üniversite çağlarındaki öğrenciler
• Önceki evliliğinde vajinismus sorunu nedeniyle boşanan ve daha sonraki ilişkilerinde sorun yaşamak istemeyen kadınlar
• Evliliği düşünen nişanlı veya sözlü kadınlar
• Ciddi bir arkadaşlık ilişkisi olup evlilik planları yapan ve cinsel sorun yaşayan kadınlar
• Cinsel partnerleri ile sağlıklı, mutlu ve tatminkâr bir cinsel birliktelik kurmak isteyen genç kızlar veya ileri yaşlardaki bekar kadınlar
• Henüz bir partneri olmamasına rağmen önceki ilişkilerinde cinsel problem yaşadığı için ilişkisini bitiren ve bir daha aynı şekilde sorun yaşamak istemeyen kadınlar
• Anorgazmi (orgazm olamama), cinsel isteksizlik (cinsel soğukluk), cinsel ilişki sırasında ağrı (disparoni) sorunu yaşayan kadınlardan oluşmaktadır.
Bekar ve vajinismus sorunu yaşayan kadınlarda öncelikle jinekolojik bir değerlendirme şarttır. Yapılan basit bir jinekolojik değerlendirme sonrasında problemin kaynağının yapısal mı yoksa psikolojik mi olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca vajinismusun derecesi de saptanarak en uygun tedavi yöntemleri belirlenebilecektir.

Vajinismusta Jinekolog Muayenesi

Vajinismus probleminin teşhisi ancak jinekolojik bir değerlendirme sonucunda anlaşılabilmektedir. Jinekolojik muayene ile değerlendirme yalnızca birkaç saniye sürmektedir, kesinlikle de ağrısızdır ve muayene sırasında vajinal giriş, dış genital organlar da görsel olarak ayrı ayrı değerlendirilmektedir.

Jinekolojik muayenede özellikle kızlık zarının (hymen) normalden kalın, sert ve yüksek kenarlı olması durumu söz konusu olabilir. Bu tür kızlık zarına “rijid hymen” adı verilmektedir.

Genital alanda herhangi anatomik bir problemi olmayan bu genç kızlarda da vajinismusun nedeni evli çiftlerden farklı olmaksızın ”psikolojik ve organik” kökenlidir ve tedavi yöntemleri de evli çiftlerdeki gibidir.

Bekar Bayanlar İçin Vajinismus Tedavisi

Cinsel ilişki sorunu yaşayan ve evli olmayan bekâr kadınlar da HİÇ ÇEKİNMEDEN ve tereddüt etmeden tedavilerine yalnız başlarına (bireysel olarak) veya partnerleri ile birlikte katılabilmektedirler.

Cinsel tedaviye karar verdikten sonra hemen harekete geçerek tedaviye başlamak çok önemlidir ve karar verip tedaviye başvurmak bile tedavinin yarısı demektir. Bunun, tamamen kişinin kendi dünya görüşüne bağlı olduğu, cinselliğin tabi ki doğru kişi ile doğru zamanda yaşamanın her zaman bir hak ve özgürlük olduğu unutulmamalıdır.
Uyguladığımız modern holistik (bütüncül) cinsel terapiler; bilişsel ve davranışsal tedaviler sonucunda kişiler pelvik taban kaslarını kontrol etmeyi öğrenebilmekte, cinsel haz ve duyarlılık artmakta, bilinç dışındaki yanlış ve olumsuz bilgilerden tamamen kurtulabilmekte ve bu şekilde tüm cinsel problemlerin çözümünde kalıcı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Bekar Vajinismus Hastalarına

Tüm cinsel tedavilerde olduğu gibi vajinismus tedavilerinde de tedaviye başlamak için cinsel terapiste ve cinsel terapi merkezine ”güven” son derece önemlidir. Bu nedenle bekar vajinismus hastalarına öncelikle kendilerinin güvenebilecekleri, bilgi ve deneyime sahip merkezleri iyi bir şekilde araştırmalarını öneririz.

Genel olarak; vajinismus sorunu yaşayan bekar hastalardaki tedavi yöntemleri evlilerden farklı değildir.

Tüm vajinismus tedavileri için, tedavi seanslarına erkek partner katılım şartı yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bekarlarda Vajinismus Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ESERDAĞ Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın Yazıları
► Vajinismus Tedavisi Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Vajinismus ve Tedavisi Dr.Şükran TELCİ
► Vajinismus'un Emdr ile Tedavisi Dr.Zengibar ÖZARSLAN
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bekarlarda Vajinismus Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Tedavisi Nisan 2014
► Vajinismus Egzersizleri Nisan 2014
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:32
Top