2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir?
MAKALE #12481 © Yazan Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ | Yayın Nisan 2014 | 4,621 Okuyucu
Labioplasti (iç dudak estetiği) nedir?

Yüz estetiği, burun estetiği, göğüs estetiği, karın estetiği operasyonları, kalça estetiği ve cinsel estetik ameliyatları....

Son yıllarda vücudunu genç tutmak ve daha güzel bir görünüme sahip olmak için bayanlar adeta bir yarış halinde. Cinsel (genital) estetik ameliyatları içerisinde ise en sık olarak "labioplasti" ameliyatları yer almaktadır.

Amerika ve Avrupa ülkelerinde başlayan vajinal estetik ameliyatlar artık ülkemizde de son yıllarda sık olarak tercih edilen kozmetik operasyonlar arasındadır.

Genital kozmetik (estetik) operasyonlar arasında en sık olarak iç dudak estetiği (Labioplasti ameliyatları gelmektedir.

Labioplasti, vajen girişinde normalden iri, geniş, kırışık ve sarkmış durumlarındaki genital iç dudakların kesilerek estetik olarak küçültülmesi ameliyatlarına verilen isimdir.

Jinekolog hekimler tarafından genital estetik ameliyatları içinde yer alan labioplasti ameliyatlarına "iç dudak estetiği" da denilebilmektedir.

Labioplasti ameliyatları, kişilerin istedikleri şekilde dış genital bölgeden memnun kalabilmeleri amacıyla yapılan vajen estetik ameliyatlar grubundadır.
Labioplasti ameliyatlarının kozmetik amaçları haricinde işlevsel yararları da bulunmaktadır.

Neden bazı kişilerde iç dudaklar normalden büyüktür?


İç dudakların normalden iri ve geniş olması genelde doğuştan gelen bir durumdur. Özellikle ergenlik döneminde hormonal etki ile birlikte artmaktadır. Bu durumun aslında bir hastalık olmadığını, yalnızca kişiden kişiye değişen anatomik (yapısal) bir varyasyon olduğunu da söyleyebiliriz.

Diğer taraftan bazı kişilerde kronik tahriş olma (mantar enfeksiyonu, kaşıntı veya sürtünme gibi), ırsi (genetik) nedenlere bağlı olarak iç dudaklar normalden daha iri, geniş yüzeyli, kırışık ve sarkık olabilir. Hormonal nedenler arasında androjen hormonu alınması da labial hipertrofi sebebidir.

Dudakların çekilmesi ve yapılan doğumlar da iç dudkalarda sarkma ve genişlemelere neden olabilir.

Ayrıca ilerleyen yaşlarda aynı tüm vücudumuzun cilt dokusunda olduğu gibi iç dudaklarda da sarkma, saçaklanma ve kırışıklıklar artabilir.

Yine hormonal nedenlere bağlı genital iç dudaklarda renk koyulaşmaları ve esmerleşmeler de ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise doğuştan tek taraflı asimetri söz konusu olabilir (Labial asimetri). Labial asimetri durumlarında yapılan labiyoplasti operasyonları da son derece yüz güldürücüdür.

Vajinal Estetik Terminolojisi


Tıbbi literatürde "labium" iç dudak, "labia" da çoğulu yani iç dudaklar anlamına gelmektedir. İç dudaklar , labium minus pudendi veya "nymphae" olarak da bilinir. ("Nimfa" olarak okunur).

İç dudaklar "labia minora" yani küçük dudaklar veya "labia interna" olarak da geçmektedir. Dışta duran "büyük dudaklara" da "labia majora" veya "labia externa" adı verilir.

İç dudakların normalden iri ve sarkık olması ise "labial hipertrofi" adı ile bilinir.

Labioplasti ameliyatı da iç dudakların estetik olarak düzeltilmesi anlamına gelir.
Cinsel estetik ameliyatlar içinde en sık yapılan ameliyat olan labioplasti, latin dillerinde "labiaplasty veya labioplasty" olarak geçmektedir.

Labioplasti, "labia minora estetiği" olarak da bilinmektedir.

Tarihçe

Tarihsel kayıtlara bakıldığında iç dudakların kesilerek çıkartılması ameliyatları, eski Mısır'da Firavun döneminde dahi yapılmaktaydı.

Halen günümüzde bazı ülkelerde geleneksel olarak okul çağı geldiğinde rutin olarak uygulanmaktadır.

Genital estetik ameliyatları arasında yer alan labia minora estetiği (labiaplasty) özellikle son yıllarda çok daha sık olarak tercih edilmektedir.

İç dudakların normalden büyük olmasının ne tür zararları olabilir?

İç dudakları normalden geniş ve iri olan bayanlarda öncelikle özgüven eksiklikleri ve psikolojik olarak kendilerini partnerlerine karşı yetersiz hissetmeleri gibi sorunlar ortaya çıkar.

Doğal olarak güzel ve estetik görünmek her kadının hakkıdır. Cinsel organın şekilsizliği kişilerin sosyal ortamlarda rahat hissedememelerine, cinsel ilişkide kendilerini iyi hissetmedikleri için ilişkiden haz alamamalarına, ilişkide hazza değil kendi vucutlarındaki eksikliklere konsantre olmaya ve tüm bunların bir sonucu olarak da kolay arkadaşlıklar kuramamalarına neden olabilir.

Vajeni veya dış genitalyasından memnun olmayan pek çok genç kız veya kadın karşı cinsle sosyal arkadaşlıklardan bile kaçınabilmektedirler.

Labial hipertrofi sorunu yaşayan bayanların pek çoğu sıkı pantolon, tayt ve bikini giymekten kaçınmaktadırlar, sosyal ortamlardan rahatsız olurlar. Kendilerini adeta "herkesin seyrettiği düşüncesi" onları son derece rahatsız eder. Bu durum plajlarda ve arkadaşlık ortamlarında çok daha da belirgindir. Bu sorunu yaşayan çoğu bayan hayatları boyu pantolon yerine etek giymeyi tercih ederler.

Diğer taraftan geniş, sarkık ve bol kıvrıntılı dudakların içlerinde enfeksiyon gelişme riski (vulvit ve vaginit) artmaktadır. Sık enfeksiyonlar vajen akıntılarına ve vajen bölgesinde hoş olmayan kokulara neden olabilmektedir.

Bazı bayanlar da iç dudakların sarkıklığından ötürü cinsel ilişkide penetrasyon (penisin vajene girmesi) sırasında gerilmeye bağlı ilişki sırasında acı çektiklerini söylemektedirler (disparonia).

Çok nadiren de olsa bazı bayanlar iç dudakların vajen girişini kapatmasından ötürü idrar yaparken zorlanma, ıkınarak idrar yapma ve idrarın bacaklara akması gibi şikayetlerde de bulunmaktadırlar. Hatta bu kişilerde idrar yolu enfeksiyonları ve sistit riskleri de artmaktadır.

Günümüzde Labioplasti ameliyatları ile iç dudaklar kısaltılarak daha estetik bir görünüm kazandırılabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ESERDAĞ Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın Yazıları
► Labioplasti (İç Dudak Küçültülmesi) Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Dudak Estetiği Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Yüz Estetiği ve Dudak Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Labioplasti (İç Dudak Estetiği) Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Tedavisi Nisan 2014
► Vajinismus Egzersizleri Nisan 2014
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:55
Top