2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsim Değişikliklerinde Beslenme
MAKALE #1249 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Temmuz 2008 | 6,537 Okuyucu
MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİNDE BESLENME

Mevsim değişiklikleri beslenmemiz üzerinde olumsuz etkiler yapar. Özellikle içinde bulunduğumuz bahar ve yaz mevsimlerinde bu etkiyi daha çok hissederiz. Mevsimler değişirken genellikle kendimizi yorgun, halsiz ve isteksiz hissederiz. Bu duruma en çok kış mevsiminden ilkbahara geçerken yaşanan bahar yorgunluğu adı verilir. Mevsim değişikliği problemleri, hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu da olumsuz etkileyebilir. Birkaç basit önlem ile mevsim değişikliklerinin getirdiği olumsuzlukları yenebiliriz.

Bu problemlerin temel oluşma nedeni mevsim değişikliğine bağlı olarak artan nemdir. Nem artışı kendimizi rahatsız ve bitkin hissetmemize yol açar. Çünkü cildimiz kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan buharlaştırma işlemini artan nem sebebi ile etkili olarak yapamaz. Yaz aylarında daha çok hissedilen gündüz- gece saatlerinde meydana gelen değişmeler ise bazılarımızın uyku problemleri yaşamasına neden olabilir. Ayrıca yazın oluşan sıcak ve nemli hava halsizlik, iştahsızlık ve sadece bizi rahatlatan bir şeyler tüketme isteği ortaya çıkarır.

Mevsim değişikliklerinde özellikle yaz aylarında sindirim sistemi sorunları da ortaya çıkabilir. Mide ekşimeleri, mide yanması, ishal, reflü ve kabızlık sık görülen şikâyetlerdir. Ayrıca bahar ayları kilo almaya da elveriş kazandığımız zamanlardır. Çünkü mevsim geçişine bağlı olarak metabolizmamızın etkili bir şekilde çalışmasını sağlayan tiroid hormonlarının miktarı biraz da olsa azalır.

Bazı kişiler bu mevsim geçişlerinde özellikle kıştan bahara ve bahardan yaza geçişlerde yorgunluk ve halsizlikten kıvranırken, bazıları mevsim değişikliklerinden hiç etkilenmez. Kişilerin arasındaki bu fark bedenin veya ruhun bir oyunu değildir. Bu kişilerin mevsim değişikliklerine karşı uygun davranışlar sergileyerek yorgunluğu yanlarına yaklaştırmamalarıdır. Sanıldığının aksine mevsim değişikliklerinin olumsuz etkileri ile başa çıkmak son derece kolaydır, siz de mevsim değişikliğinden hiç hissetmeden yeni bir mevsime geçebilirsiniz.

Mevsim değişikliği ile başa çıkmanın en temel yolu, yorgunluğa, halsizliğe savaş açmaktır. Sabahları temiz havada yapacağınız 15–30 dakikalık yürüyüşler kendinize gelmenizi kolaylaştırır. Şimdi kim kalkacak erkenden diyenler unutmamalıdır ki, uygun koşullarda yapılmış fiziksel aktivite yorgunluğa ve halsizliğe karşı verilen en önemli mücadelenin başlangıcıdır.

Sağlıklı beslenme ise mevsim değişikliği olumsuzluklarını yenmenizde baş aktör olacaktır. İşte mevsim değişikliğinin olumsuzluklarını yok eden beslenme önerileri!

Su İçme alışkanlığı kazanın… Mevsim değişikliğine bağlı dolaşım problemlerinden kurulmak için bol bol su için. Günde 2,5–3 litre su içerek bedeninizdeki toksinleri uzaklaştırarak kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz. Susamadan su içmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz.

C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin… Bedenin C vitaminine duyduğu ihtiyaç bahar ve yaz döneminde artabilir. Eğer C vitaminini doğal besinler ile yeteri kadar alamıyorsanız, mevsim değişikliğinin oluşturduğu problemleri şiddetli bir şekilde ve uzun süre yaşamak zorunda kalabilirsiniz. Sofranızda C vitamininden zengin olan yeşilbiber, kuşburnu, maydanoz gibi besinlere ve C vitamininin kaynağı olan sebze ve meyvelere yer vermelisiniz. Sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı, normal kişilerin iki katıdır. Bu nedenle sigara tiryakileri C vitamini alımlarına ve beslenmelerine daha fazla özen göstermek zorundadır. Ayrıca baharın sonu ile başlayan ve tüm yaz boyunca bol bol doğal c vitamini kaynaklarına kolayca ulaşabiliriz.

Alkolü kontrollü tüketin… Alkol tüketimi, mevsim değişikliği problemlerini kamçılar. Özellikle sıcak yaz aylarında alkol tüketimi kontrollü olmalıdır. Bu nedenle mevsim geçişinde alkol tüketiminizi minimuma indirmeye çalışmalısınız. Eğer alkol tüketecekseniz hafif alkollü içecekleri tercih etmeli ve 1–2 kadehten daha fazlasını tüketmemelisiniz. Vücudunuzu alkolden daha çabuk temizlemek için alkollü içecekler ile birlikte ve alkollü içecek tüketiminden sonra bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Kafein tüketiminde dikkatli olun… Uzun yaz günlerinde sabah uyanabilmek, alkolün etkisinden kurtulmak, gün içerisinde yorgunluğu yenmek için, öğleden sonra beş çayında ve uzun akşam sofralarında da bol bol tükettiğimiz çay ve kahve tüketimini kontrol altında tutmalıyız. Mevsim değişikliği yorgunluğu ile savaşmak için aşırı kafein tüketmek yanlış bir uygulamadır. Çünkü kafein aşırı alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olabilir. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi olduğu doğrudur fakat 4 kupa kahveden daha fazlası Olimpiyat Komitesi tarafından bile doping olarak kabul edilmektedir.

Yeterli ve Düzenli beslenin… Özellikle günlerin uzun olması akşam yemeklerinin geç yenmesine neden olmakta. Ayrıca yaz aylarının akşam yemekleri uzun ve çeşit olarak da çok fazla olması tüketimi çok arttırmakta. Sabah kahvaltılarının öğle vaktine sarkması da öğle öğünlerinin geçiştirilmesine neden olmaktadır. Az ve sık beslenmeniz bu dönemde de oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceğinden ötürü mevsim değişikliği yorgunluğunu daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle siz siz olun, mevsim geçişinde olduğumuz şu dönemde de günde 6 öğün beslenmeye ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterin.

Beslenme kadar uyku düzeni de önemlidir… Saat olarak kısa ancak bizim için uzun geçen yaz gecelerinde beslenmeniz ile birlikte uykunuzu da düzenlemeniz gerekir. Çünkü uykusuzluk veya düzensiz uyuma kendinizi daha yorgun hissetmenize yol açar. Bu durumun önüne geçmek için günde 6–8 saat uyumaya özen göstermelisiniz. Süre kadar uyku kalitesi de çok önemlidir.


Soru-Cevap;

Fatma: Merhabalar Nil Hanım
30 yaşında 1,64 boyunda ve 97 kilodayım.Ofis ortamında çalışıyorum.Yöneticilik yapıyorum ve kilolarımdan artık rahatsız oluyorum…İştahım çok kabarık ve sürekli fast food tarzı şeylerden hoşlanıyorum.35 kilo fazlam olduğunu düşünüyorum…İstanbula çok uzağım maalesef sizin kamplarınıza gelme ihtimalim yok Aydında yaşıyorum ve sizin kilo verebilmek ile ilgili önerilerinize ihtiyacım var…Yardımlarınızı bekliyorum…

Cevap:Beslenme tarzınızı değiştirmeniz gerekli. Bunuda tek başına yapamazsınız. Bu nedenle bir Diyetisyenden yardım almanız gerekli. Ancak bu yardım uzaktan olmaz. Sizi haftalık veya belirli aralıklarla görecek ölçümler yapacak bir Diyetisyen olmlıdır. Şehir dışından çok gelen hastamız mevcut ancak onlar belirli aralıklarla geliyorlar. Sizin şartlarınıza en uygun bir Diyetisyenden yardım almanız en sağlıklı yol.

Ebru U: Nil hanım sizi internetten tanıdım.Ben Ebru boyum 1,58 kilom 54 yememe dikkat etmeme ragmen göbek ve basenden kurtulamıyorum.Bir dönem koşu yaptım fakat çok fazla etkisi olmadı.Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap: Vücudunuzun sağlıklı ve şekilli olmasını istiyorsanız hayatınıza bir şekilde yürüyüş, yüzme….veya düzenli spora yer vermeniz gerekli. Tabiî ki en önemlisi sağlıklı beslenmeye gerekli önemi vermek gerekli. Her insanın anatomik yapından dolayı yağ hücreleri farklı bölgelerindedir. Bölgesel probleminiz olması vücudunuzdaki yağ oranının olması gerekenden fazla olduğunu, kas oranının düşük olduğunu gösterir. Bu durumu düzeltmek için en iyi yöntem yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli spor yapmak ve bol su içmektir. Böylece vücudunuzdaki kas oranını yükseltir, yağ oranını düşürür, sıvı miktarını dengeleyebilirsiniz. Ayrıca iyi bir diyet programını uyguladığınızda kilo kaybı nerede fazlalık yani yağ birikimi varsa oradan verirsiniz.

NİL ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsim Değişikliklerinde Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mevsim Değişikliklerinde Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:50
Top