2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Tırnaklarını Yiyor, Nasıl Yardımcı Olabilirim?
MAKALE #12511 © Yazan Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ | Yayın Nisan 2014 | 6,275 Okuyucu
ÇOCUĞUM TIRNAKLARINI YİYOR, NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

Tırnak yeme ismiyle bile bütün ailelere olumsuz şeyler çağrıştırmaktadır. Tırnak yeme erişkinlerde ve çocuklarda sıkça gördüğümüz bir alışkanlıktır. Bu alışkanlık bazı erişkinlerde yıllarca devam edebilirken çocuklarda bazen artıp bazen azalabilir. Genel olarak birçok tırnak yeme alışkanlığı belli bir şekilde görülse bile daha sonra kaybolmaktadır. (Aydınlı,2003)

Nedenleri
 Uzmanlar tırnak yemeyi bir saldırganlık belirtisi kişinin kendine yönelik bir saldırganlığı olarak değerlendirir
 Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilebilir. Aile içinde aşırı baskıcı ve otoriter bir tutum sergilenmesi, çocuğun sürekli olarak azarlanması, yetersiz ilgi ve sevgi tırnak yemeye neden olan başlıca etkenler arasında sayılabilir.
 Bir modelin çocuk tarafından taklit edilmesi etken olabilir.
 Tırnak yeme yüksek bir ihtimalle parmak emmede olduğu gibi psikolojik kaynaklıdır. Evdeki mevcut gerilimleri azaltmaya yöneliktir.
 Bazen de sıkıntı, stres, yorgunluk problemsiz çocuklarda da bu davranışa yola açabilir ancak bunlar bir süre sonra o durumun düzelmesiyle kaybolur.
 Yeni doğan kardeşi kıskanma sevilen birinin kaybı gibi stres öğeleri tırnak yemeye neden olabilir. (Kahramanmaraş RAM,2004)

Tırnak yeme davranışı karşısında anne-babaların verdiği olumsuz tepkiler şunlardır;
Görmezlikten Gelme: Davranışı yok saymak ve kendi haline bırakmak, bu davranışın ortadan kaldırılması için yeterli değildir. Bu davranışa neden olan durumların saptanmasında yarar vardır.
Uyarma: Uyarma tıpkı görmezlikten gelme gibi işe yarar bir yöntem değildir. Faydalı olan tek yönü yapılan davranışın anne baba tarafından bilindiğidir ancak bu durumda da çocuk sadece ebeveynin bulunduğu ortamlarda bu davranışı yapmamaya özen gösterir. Asıl neden ortadan kaldırılmadığı sürece yeterli bir yaklaşım değildir.
Tehdit Etme: Çocuk tırnaklarını yeme davranışı gösterirken bunu fark edip “Ellerine biber sürerim” “Ellerini bağlarım okula öyle gidersin” gibi tehditlerde bulunmak çocuğun tırnak yemesini ortadan kaldırabilecek bir davranış şekli değildir. Bu davranış şeklinde yalnızca korkutma sindirme vardır. Daha önce belirtildiği gibi asıl sorun yok edilmediği sürece problem yok edilemez.
Ad Takmak Alay Etmek: Tırnak yeme davranışı nedeniyle psikolojik sıkıntı yaşayan çocuk alay edilme ve ad takılma nedeniyle ikinci bir baskı daha yaşayacaktır. Büyük olasılıkla tırnak yeme davranışı daha da artacaktır.
Fiziksel Cezalar Verme: Fiziksel ceza verme her durumda olduğu gibi tırnak yeme davranışının ortadan kaldırılmasında işe yarar bir yaklaşım değildir. Aksine davranışın artmasına neden olabilir. (Tuzcuoğlu,2005)

Anne- Babanın Yapması Gerekenler

 Çocuğunuzun o an için stresli olup olmadığını değerlendiriniz. Çocuğun stresi var ise bu stresin azalması için çaba gösteriniz.
 Çocuğunuza bu alışkanlığın tıbbi ve psikolojik zararlarını anlatarak onun bu davranışı yanlış olduğunu iyice kavramasına yardımcı olunuz.
 Çocuk ile aranızdaki ilişkinin iyi olup olmadığını değerlendirerek çocuk ile iyi bir ilişki zeminini oluşturmaya çalışını
 Çocuğunuza bu konuda belli aralıklarla uygun bir ses tonu ve hitap şekli ile uyarılarda bulununuz.
 Çocuğunuzun tırnaklarını sık sık keserek tırnak uzatmasına izin vermeyiniz.
 Çocuğunuzun enerjisini başka yerlerde atmasını sağlayacak sosyal sportif faaliyetlere ve ağırlık vererek onun gerginliğini azaltmaya çalışınız.
 Gerginlik ve kaygı durumu bulanan durumlardan çocukları uzak tutmaya çalışınız.
 Tırnak yeme durumu devem ederse bir uzmana başvurunuz. (Aydınlı,2003)

Aileler bu davranışın kendiliğinden kaybolmasını beklerler ancak kendiliğinden geçmez. Yalnızca buna neden olan sebepler ortadan kaldırıldığında geçer.


KAYNAKÇA
 Aydınlı, Hasan. “Çocuk Eğitiminde Sık Sorulan Sorular ve Cevapları” , Zambak Yayınları, 2003.
 Kahramanmaraş Rehberlik Araştırma Merkezi, “Tırnak Yeme Broşürü”,2005
 Tuzcuoğlu, S, Tuzcuoğlu, N “Davranış Bozukluğu Gösteren Çocukları Tanılama ve Anlama”,Morpa Yayınları,2005.
 Kahramanmaraş Rehberlik Araştırma Merkezi, “Okulda Rehberlik Hizmetleri”,2004.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Tırnaklarını Yiyor, Nasıl Yardımcı Olabilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Alaaddin DEBGİCİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
Denizli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi186 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ'nin Makaleleri
► Mideniz mi Yiyor Zihniniz mi? Psk.Ömer YURTSEVER
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor, Nasıl Davranmalıyım ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Tırnaklarını Yiyor, Nasıl Yardımcı Olabilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:27
Top