2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Selülitlerden Kurtulmak İçin Beslenme Tüyoları ve Güzellik Beslenme İlişkisi
MAKALE #1252 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Temmuz 2008 | 8,077 Okuyucu
Kadın ve Güzellik

UNUTMAYIN “Her kadın güzeldir.”

Güzellik, bakan göze göre değişiyor, kimi beden güzelliğini kimi ruh güzelliğini tarif ediyor sorulduğunda. Güzellik insanın doğasında var, insanlar bu doğayı dış etkenlere maruz bırakarak yok ediyor. Unutulmaması gereken çok önemli noktalar var ki bunları göz önüne alarak buradaki bilgilerden maksimum yarar sağlayabilirsiniz.Beslenme bilimi ucu bucağı olmayan dipsiz bir kuyu gibidir, insanoğlu halen bedenin şifrelerini çözmeye uğraşıyor, her gün binlerce araştırma yapılıyor ve sonuçlanıyor. Gazetelerde dış haberler servisleri sıkça bu araştırmaları manşet yapıyor.
Bir gün sarımsağın mucizeleri, ertesi gün lahana, başka bir gün de elma göklere çıkarılıyor. Evren bizlere kırk binden fazla besin sunuyor. Bu besinlerin her birini farklı renkte, kokuda, lezzette ve yapıda olduklarını biliyoruz. Doğa bize hepsinden yeterince tüketmemiz gerektiğini emrediyor, oysa bizler duyduğumuz her şeye inanarak mucize gibi sunulan besinlerin tiryakisi oluyoruz.

Güzellik çok görece bir kavram olmasına karşılık, bir çok insan daha da güzel olmak adına sürekli yenilik arıyor, zamanlarını ve paralarını harcıyorlar, özellikle de kadının iç dünyası bu konunun sektör haline gelmesinde çok büyük katkıda bulunuyor.

Ben güzel miyim?

Danışanlarımdan en sık duyduğum soru “ben güzel miyim?” oluyordu. Çoğu kez bu soruyu beden dili ile sorduklarını da eklemeliyim. Onlara bu soruyu sorduran dürtünün temelde güven eksikliği ve değersizlik duygularına yenilmeleri olarak gördüm. Pek çoğu da bilinçsizlikle beraber her söyleneni uygulama eğilimindeydiler. Mesleğinin 9. yılında olan bir diyetisyen olarak tüm danışanlarıma ana başlıkta yazdığım “her kadın güzeldir, siz de güzelsiniz” yanıtını veriyorum. Size çok ilginç gelebilir bana göre çirkin insan yoktur, güzelliğinin farkında olmayan ya da ortaya çıkarmayan insan vardır.

Besinler Güzelleştirir mi?

Elbette güzelleştirir.

Sağlıklı beslenen, ruhunun ve bendinin gıdasını eksiksiz karşılayan bir kişinin güzelliği daha 100 metreden anlaşılır. Etrafına yaydığı pozitif enerji, cildinin tazeliği ve diriliği, çabuk hastalanmayan fit bedeni, girdiği her ortamda bıraktığı güçlü ve güvenli imajı kim inkar edebilir?

Besinleri güzelleşmek için kullanmak istiyorsanız;

1- Sebze ve meyveleri daha bilinçli ve çeşitli tüketin:
Bir günde 5 değişik renkte sebze ya da meyve tüketin. Sebzeleri kendi suyunda pişirme yöntemi uygulayın, yağda kavurmayın ve pişirdiğiniz yemeği aynı gün içinde tüketin.2- Düzenli olarak süt ve yoğurt tüketin.
3- Balığı haftada en az 2-3 kez fırında yada ızgara yemeye çalışın.
4- Kendinizi aç bırakmayın; az ve sık beslenerek metabolizmanızı canlı tutun.
5- Hayvansal yağlardan, çok yağlı yiyeceklerden, krema, cips, mayonez gibi yiyeceklerden uzak durun.
6- Şeker yerine kuru meyveleri tercih edin.
7- Her gün düzenli egzersiz yapın.
8- Tahılları yemekten çekinmeyin; her öğün mümkün olduğu kadar az refine edilmiş tahılları ve bunlardan yapılmış ekmekleri tüketin.
9- Su içmeyi ihmal etmeyin.Kısaca dengeli beslenin, sağlıklı besinleri tercih edin, vücudunuzun ihtiyaçlarını ihtiyacınız kadar tüketin.

En önemlisi güzelliğinizin içten geldiğini, besinlerle bunu ortaya çıkardığınızı hiç ama hiç unutmayın.“AH ŞU SELÜLİTLERİMDE OLMASA”

Doğanın uyanışı, yaz güneşinin ilk belirtilerinin ortaya çıktığı bu dönemde bir çok insan, daha güzel görünmek için soluğu güzellik ve estetik merkezlerinde alıyor.

Düzenli ve Sağlıklı beslenerek selülit oluşumunun önüne geçilebilir. Daha önceden var olan selülitlerin de derecesinde gözle görülür bir azalma sağlanabilir.

Selülit nedir? Diğer bir deyimle selülloit?

Selülit, derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üst bölümünde pütür pütür görüntü bırakan,cilt ve cilt altı yağ dokusu ve küçük damarları ilgilendiren, ileri boyutları çok ciddi sonuçlar doğuran bir hastalıktır.

Çoğumuz selülit denilince bir estetik problemi akla getirir bunun bir hastalık olabileceğini düşünmeyiz. Oysaki selülit ileri dönemlerinde ciddi boyutlara ulaşabilen bir dolaşım boukluğu hastalığıdır.Tıp dilinde bu durum Hidrolipodistrofi olarak anılır.Çeşitli nedenlerle küçük damarların duvarlarında bir takım değişiklikler meydana gelir.

Özellikle hareketsiz kişilerde küçük damarlarda kan dolaşımı yavaşlar ve damar duvarının bütünlüğü bozularak dışarı yani doku boşluğuna sıvı sızar ve burada yağ hücreleri arasında birikir.Daha sonra vücudun savunma reaksiyonu ile bu sıvı bağ dokusu tarafından çevrelenir. Giderek nodüller oluşmaya başlar, sonuçta cildin görünümü değişir. Zamanla ağrılı noktalar oluşur, bütün bu değişimler yıllar içinde birbirini izler ve istenmeyen görünümler ortaya çıkar. Deri iki parmak arasında sıkıştırıldığında, cildin dış tabakasında girinti ve çıkıntılar meydana gelir, kısaca portakal kabuğu görünümü oluşur.Uyluğun üst kısmı, dizin ile bileğin iç kısımları, kaba et ve baldırların arkası ve üst bacaklara genelde süvari pantolonu şeklinde yerleşir.

Kısaca bu durumun oluşum serüvenini incelersek; görüntü bozukluğundan yıllar önce selülit oluşmaya başlamıştır.

Selülit, zayıf, hatta çok zayıf kişilerde bile görülebilir!

Selülitin bir dolaşım bozukluğu olduğundan bahsetmiştik, bu nedenle “sadece şişman bireylerde oluşan bir durumdur” inancını da değiştirmeniz gerekiyor. Bir çok normal kilolu hatta zayıf kişilerde bile karşılaşılabilir.

Beslenmenize ve yaşam tarzınıza dikkat ederek selülit oluşumunu engelleyebilirsiniz, oluşmuş selülitlerin tek başına beslenme ile tedavi edilmesi mümkün değildir, beslenme ve düzenli egzersiz oluşumunun engellenmesi aşamasında çok önemlidir.

Selülit Oluşumunu önlemek ve oluşan selülitlerin derecesini azaltmak için işte püf noktalar!
  • Aşırı yağlı besinlerden kaçının
  • Tuzlu gıdaları neredeyse hayatınızdan çıkarın, ödemlerin en önemli sebebi aşırı tuzlu gıdalar tüketmektir ve hücrelerin su kaybetme nedenidir.
  • Alkolden uzak durun
  • Sigaradan, sigara dumanından uzak durun
  • İdeal kilonuzu koruyun, fazla kilonuz varsa yavaş yavaş sağlıklı bir biçimde zayıflayın.
  • Taze sebze ve meyveleri hayatınızdan eksik etmeyin, içerdikleri potasyum, C , A ve E vitaminleri dolaşımın düzenlenmesinde doğrudan etkilidir.
  • Uzun süre ayakta durmayın, yada uzun süre oturmayın
  • Düzenli olarak fizizksel aktivite yapın. Özellikle yüzme gibi tüm kas gruplarını çalıştıran egzersizleri tercih edin.
  • Düzenli olarak bacaklarınıza masaj yapın veya yaptırın.
  • İyi bir nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Yüksek topuklardan, yanlış yürüme hareketlerinden, kambur oturmaktan kaçının.
BOL SU İÇMEK SELÜLİT OLUŞUMUNU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ENGELLER.

Suyun yararları saymakla bitmez. En önemli görevlerinden biri dolaşımın düzenlenmesidir. Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar.

Ağız, göz ve burun gibi vücut dokularının nem dengesini korur. Cilt sağlığında, cildin taze pürüzsüz ve nemli olmasında çok önemlidir.

Vücutta oluşabilecek ödemin önlenmesinde önemli rolü vardır. Vücudumuz yeterince su alamazsa bunu bir tehlike gibi algılayıp suyu saklamaya başlar. Bu da vücutta su toplanmasına özellikle el ve ayaklarda ödem oluşumuna neden olur. Zaman içerisinde doku boşluklarında biriken su kapsül haline dönüşüp selülitleri oluşturur.

Mutlu, sağlıklı, huzurlu, güzel günler geçirmeniz dileğiyle.

Diyetisyen Aysen Arıcan

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Selülitlerden Kurtulmak İçin Beslenme Tüyoları ve Güzellik Beslenme İlişkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Hipotroid ve Beslenme İlişkisi PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Menopoz ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şeyma SARAY
► Spor ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Selülitlerden Kurtulmak İçin Beslenme Tüyoları ve Güzellik Beslenme İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top