2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş İpi Kullanımı
MAKALE #12554 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Nisan 2014 | 3,005 Okuyucu
Diş İpi Kullanımı

Sanki fırçalamak yetmiyormuş gibi. Hem de günde iki kere. Bir de başımıza diş ipi çıktı. Hepimiz bu ya da benzeri şeyleri söylemiyor muyuz? Yakınmıyor muyuz? Oysaki diş ipi fantastik bir ürün değildir. Dişlerin birbirine bakan tarafları; ne diş fırçası ne (doğal bir temizleyici olan) tükürük ne de gargaraların ulaşamadığı yerlerdir. Bu nedenle de bakteriler kolayca koloni oluşturur ve yaşam alanlarını genişletirler. Yani dişleri çürütür ve kemikleri eritirler. Bu bölgeye girecek ve diş yüzeyini temizleyerek tek şey ise diş ipidir.
Bakteri plağı yapışkan yapıdadır. Bir tırnak ile yerinden kaldırılabilse de yüzeyden tamamen temizlenmesi, fırça ya da ipin tek kerelik hareketi ile olamaz. Ayakkabı boyacılarının ayakkabıları bir bezile güzelce parlattıklarını görmüşsünüzdür. Aynı yöntemle ipi bez gibi düşünerek ve kullanarak dişin ön ve arka ara yüzeyini parlatmalıyız ki plağı yeterince iyi temizleyebilelim.

Son olarak önemli bir nokta: Diş ipi diş yüzeyinin temizliği için kullanılır, dikkatli kullanılmaz ise dişetinizi kesebilirsiniz. Parmakları ve ipi dişten ayırmadan ve iki parmak arasındaki ipin boyutunu mümkün olduğunca kısa tutarak ipi kontrollü kullanalım. Ama mutlaka kullanalım.

Dişlerinizi Kaybetmeyin

Dişleri çürüten, çevresindeki kemiği ve dişetini eriten bakteri plağıdır. Dişlerimizi temizledikten bir saat sonra diş yüzeyi yapışkan bir yapı ile kaplanmaya başlar ve bunun üzerine çeşitli bakteriler birikerek plağı oluştururlar. Plağın diş üzerinde bulunma süresi arttıkça tehlikeli olan bakteriler, öncesinde bölgeye yerleşmiş diğerlerinin üzerine yapışmaya ve dişlerimizi çürütüp dişetlerimizi ve kemiklerimizi de eritmeye başlarlar. Burada kritik süre 24 saattir ve bu nedenle de günde iki sefer dişleri fırçalamalı, bir sefer de diş ipi ve dişlerimiz aralıklı ise diş arası fırçası kullanmalıyız.

Dişetinin fırçalanmaya ihtiyacı yoktur, üstelik fırçalanması çekilmesine neden olur. Fırçalamanın başlaması gereken yer diş ile dişetinin birleşim yeridir. Bu nedenle diş fırçasının kılları alt çenede aşağıya üst çene de yukarıya bakmalıdır. Yani alt çene dişlerini ayrı; üst çene dişlerini ayrı fırçalayacağız. Hafifçe bastırarak fırça kıllarının diş-dişeti birleşim çizgisinde toplanmasını sağlayalım. Fırçayı titreştirip dişe doğru çeviriyoruz böylece hareketlendirdiğimiz plağı dişetinden uzaklaştırıyoruz. Bu hareketi her yerde beş-altı sefer tekrarlamamız gerekli. Yüzey atlamayalım diye önerimiz bir tarafın en arkasından başlayıp diğer tarafa kadar fırçalamak ve aynı dişlerin dile bakan yüzeylerinde de bunu tekrarlamaktır. Bu uygulamayı üst ve alt ön dişlerin dile bakan yüzeylerinde fırçayı dik tutarak yaklaşık üçte bir uç kısmı ile yapmalıyız.

Fırçalamak ile dişlerin ancak görünen yüzeylerini temizleyebiliriz. Peki ya dişlerin birbirine bakan komşu yüzeyleri? Dişleri yıkayan tükürük bile bu bölgelere ulaşamaz bu nedenle de dişeti hastalıkları ve diş çürükleri çoğunlukla bu bölgelerde oluşur. Bu yüzeylerin temizliğinin tek yolu diş ipi kullanmaktır. İp kullanımı düzgün yapılırsa bir işe yarar. 40-45 cm ip koparalım. Orta parmaklara dolayalım. Serçe, yüzük ve orta parmakları avuç içine kıvıralım. İpi işaret ya da başparmaklar ile tutalım. Burada önemli olan her elin bir parmağı ipi tutmalı aksi durumda arka dişlere ulaşamayız. İkinci önemli ipucu ipi tutan parmaklar birbirine yakın olmalı, uzak tutarsak ipi kontrol edemeyiz ve dişetimizi kesebiliriz. Dişler oval olduğu için temizleyebilmemiz için dişi sarmalıyız. Bunu doğru yapıp yapmadığımızı anlamanın en iyi yolu ip ve ipi tutan parmakların biri dil diğeri dudak tarafından komşu dişe dokunmasıdır. Dişin iki ara yüzü olduğundan doğru ip kullanımı için bu yüzleri ayrı ayrı temizlemeliyiz.

Dişlerin birbirine bakan yüzlerindeki dişetleri çekilmişse ya da dişler arasında boşluk varsa diş aralarının temizliği için diş ipine ilave olarak diş arası fırçası da kullanmalıyız. Fırça sapı ve markalara göre değişmekle birlikte en az iki çeşit fırça ucundan oluşmaktadır. Aralıklar dar ise ince, geniş ise kalın şeklini tercih ederek fırça ucu seçimini yapmalıyız. Aralıklar için en uygun fırça ucu seçilerek hem dudak-yanak tarafından hem de dil tarafından araya girmeli ve önce birine sonra diğerine 4-5 sefer sürttürerek diş yüzeylerini temizlemeliyiz. Fırça ucunu kullanıma göre yıpranmaya başlayınca değiştirmek gereklidir. Macunsuz kullanılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş İpi Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Fluorid Kullanımı Dt.Bircan TAŞCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diş İpi Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:40
Top