2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Normal Doğum ‘a Hazırlanırken Öneriler
MAKALE #12595 © Yazan Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR | Yayın Mayıs 2014 | 3,499 Okuyucu
Normal Doğum ‘a Hazırlanırken Öneriler

Doğum için kendinizi rahat hisedebileceğiniz ve normal doğumu destekleyen bir hastane seçin.
Doğumda sorumluluğunuzu alan doktoru seçerken aşağıdaki normal doğumu destekleyen 6 uygulamaya nasıl baktığını sorgulayın.
Tıbbi bir sebep yokken doğumunuzun erken başlatılmasını kabul etmeyin.
Doğumun kendi başlaması bebeğinizin de hazır olduğunun en önemli işaretidir.
Doğumunuzun kendi ritmini yakalamasına izin verin.
Zamana saygı gösterin ve doğumunuzun ilaçlarla hızlandırılmasına izin vermeyin.
Doğum sırasında hasta gibi yatağa bağlı kalmayın ve hareket etmekte özgür olun.
Dik pozisyonları tercih etmeniz ve kasılmalarda hareket özgürlüğünüzün olması kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlar ve doğumunuzu kolaylaştırır.
Bebek doğum kanalına daha rahat girer ve doğum süresi kısalır.
Yürüyün, sallanın, dans edin yani kısaca bedeninizi izleyin, o size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir.
Doğumda size destek olacak kişiyi seçerken iyi düşünün. Bu kişi sakin olmalı ve doğum boyunca size duygusal ve fiziksel olarak sürekli destek vermeli. Bu kişi eşiniz veya akrabanız olabilir. Profesyonel doğal doğum kursu almış bir doula ebe olabilir.
Doğumda bebek kalp atışlarının izlenmesi için kullanılan makineye sürekli bağlı kalmayın. Bu sizi kısıtlar ve bir sorun olduğu hissine kapılırsınız. Ara ara bebek kalp atışlarının izlenmesi yeterli olacaktır.
Bedeninizin istediği ölçüde gıda ve sıvı alımınızı engellemeyin. Doğumun tüm evrelerinde sıvı ve enerji ihtiyacınız olacaktır. Bunun engellenmesi doğumunuzu yavaşlatır ve müdahaleleri getirir.
Kasılmalar sırasında rahatlamak için anestetik ilaçlar dışındaki gevşeme yöntemlerini tercih edin. Anestetik ilaçlar doğal hormonlarınızın doğru salınımını bozar. Derin gevşeme, imgeleme, odaklanma, nefes teknikleri, masaj, sıcak veya soğuk uygulamaları ve doğal doğum kursunda sınıflarında öğrendiğiniz diğer teknikler sizin rahat etmenizi sağlayacaktır.
Sırt üstü doğum yapmaktan kaçının. Sınıflarda öğrendiğiniz doğum teknikleri kasılmalarınızın etkisini arttıracak ve yer çekimi ile çalışmanızı sağlayacaktır. Ikınmalar sırasında bedeninizi izleyin. Bedeniniz isteyince ıkının. Sağlık personelinden ve sadece sessiz ve sözel destek isteyin.
Doğumdan hemen sonra bebeğinizi kucağınıza alın.Ten tene temas önemli. Sıcak cilt teması sayesinde bebeğiniz gevşek kalır, ısısı korunur, kalp atımı ve solunumu daha kolay adapte olur. Anne-bebek bağı kolay ve çabuk kurulur. Bebeğinizle aynı odada kalmanız bebeğinizi daha iyi tanımanızı ve ihtiyaçlarına çok daha çabuk cevap vermenizi sağlar. Emzirme için güzel bir başlangıç olur.
Mecburiyet olmadan müdahaleden kaçınıyoruz..Doğal doğum konusunda eğitimli Ebe ve Doktor gözetiminde ve desteğinde yapılan doğumun hissettirdikleri ve yaşattıklarının keyfi bir başka olmaktadır…Sevgi hormonları doruk yapıp anne bebek bağı güçlü bir şekilde kurulmaktadır.

Normal Doğum Ne Kadar Sürer ?
!!!!BİLMİYORUM!!!!!

ÜÇ AŞAMASI VARDIR.

İLK EVRE: Normal doğum düzenli ve sık aralıklarla (5-10 dakikada bir) şiddetli sancıların hissedilmesiyle başlar. Düzenli sancılar başladığında rahim ağzı kapalıdır. Sancıların başlamasından rahim ağzının tam olarak yani 8-10 cm açılmasına kadar geçen süre doğumun birinci evresidir.

İKİNCİ EVRE:
Rahim ağzının (serviksin) tam açılmasından (her gebelikte değişik büyüklüke çünkü her bebek kilo ve kafa çapı değişiktir) bir süre sonra bebeğin inmesi ve yolun sonunda doğum gerçekleşir. Rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süreye doğumun ikinci evresi denir.

ÜÇÜNCÜ EVRE:
Bebek doğduktan sonra doğumun üçüncü evresi başlar. Bebek doğduktan bir sire sonra plasenta yani bebeğin eşi ayrılır, plasentanın ayrılmasıyla doğumun üçüncü evresi bitmiş olur.

Doğumun birinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun birinci evresi latent faz ve aktif faz olarak ikiye ayrılır. Rahim ağzı yaklaşık 3-4 cm açıklığa ulaşana kadarki kısın latent faz, bundan sonraki kısım aktif faz olarak adlandırılır. Laten faz ilk doğumlarda ortalama 6-7 saat, sonraki doğumlarda ortalama 5 saat sürer. Aktif faz ilk gebeliklerde ortalama 5 saat, sonraki gebeliklerde ortalama 3 saat sürer.
Özet olarak doğumun birinci evresi yani doğum sancılarının başlamasından rahim ağzının tam açılmasına kadar geçen süre yaklaşık olarak ilk gebeliklerde 11 saat, sonraki gebeliklerde 7 saat sürer.

Doğumun ikinci evresi ne kadar sürer?
Doğumun ikinci evresi yani rahim ağzının tam açılmasından bebeğin doğumuna kadar geçen süre ilk gebeliklerde ortalama 50-200 dakika, sonraki gebeliklerde ortalama 20-150 dk sürer.

Doğumun üçüncü evresi ne kadar sürer?
Doğumun üçüncü evresi yani bebeğin doğumundan sonra plasentanın (bebeğin eşi) ayrılana kadar geçen süre yaklaşık 5-30 dakika civarındadır. Normalde en geç yarım saat içerisinde plasenta ayrılır.

Plasentanın ayrılmasından sonra annenin muayenesi yapılır ve bir kanama var mı kontrol edilir. Epizyotomi (doğum kesisi) varsa dikiş işlemleri yapılır. Bunlar yaklaşık 10-20 dakika sürer. Daha sonra anne doğum masasından inebilir ve bebek ile beraber takip odasına alınır.

Özet olarak:
Normal doğum ilk gebeliklerde daha uzun sürer, doğum sayısı arttıkça daha kısa sürer. İlk doğumlar yaklaşık 10 saat civarında sürerken sonraki doğumlar 5-7 saat bazen daha kısa sürer. Epidural anestezi uygulanan hamilelerde doğum süresi bir kaç saat artabilir çünkü rahim ağzı daha yavaş açılır, gebe yatış ponzisyonu olduğundan dolayı yer çekiminden yararlanılmamaktadır.

OP.DR.ALİ ATA ÖZDEMİR
KADIN DOĞUM UZMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Normal Doğum ‘a Hazırlanırken Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali Ata ÖZDEMİR Fotoğraf
Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR'in Yazıları
► Normal Vajinal Doğum Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Normal Doğum ve Seyri Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Ağrısız Normal Doğum Op.Dr.Ali Ata ÖZDEMİR
► Normal Doğum mu? Sezeryan mı? Dr.Hasan YILDIZ
► Normal Doğum mu Sezaryen mi ? Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Normal Doğum ve Sezaryen Dr.Orkun ÇETİN
► Normal Doğum ve Sezaryen Op.Dr.Müjde KOYUNCU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Normal Doğum ‘a Hazırlanırken Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cinsel Terapi Nedir ? Mayıs 2014
► Vajinismus Nedir ? Mayıs 2014
► Ağrısız Normal Doğum Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:36
Top