2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varis Hastalığı ve Tedavisi
MAKALE #12617 © Yazan Prof.Dr.Levent OĞUZKURT | Yayın Mayıs 2014 | 3,399 Okuyucu
Varis Nedir?

Varis, bacaklarda deri içinde ya da deri altında çoğunluğu gözle görülebilen ya da parmak dokunuşuyla hissedilebilen kıvrıntılı toplardamar genişlemesidir. Toplumda her dört-beş kişinin birinde görülür. Çoğu kişi tarafından sadece kozmetik bir sorun gibi algılansa da aslında varisler ayaklarda ağrı, kramp, yorgunluk ve ağırlık hissi, sıcaklık, şişlik, uyuşma, kaşıntı gibi yakınmalara yol açabilir. Seyrek olarak ayak yaraları, varis kanaması ya da pıhtılaşması gibi daha büyük sorunlara yol açabilir. Varisin yol açtığı en önemli sorun insanın yaşam kalitesini bozmasıdır.

Varis kimlerde sık görülür?

Varis herkeste görülebilir ancak ailesinde varisi olanlarda, bayanlarda, birden fazla doğum yapanlarda, kilolu bayanlarda ve işi gereği uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak zorunda kalan insanlarda daha sık görülür.

Varis neden oluşur?

Varis hastalarında toplardamarlardaki akımı kalbe doğru yani ayaklarda yukarı doğru yönlendiren kapakçıkların işlev bozukluğu olduğunu biliyoruz. Varisli hastalarda kapak işlevinin bozukluğuna bağlı kan akımı ara ara tersine dönebilir. Buna toplardamar yetmezliği ya da kapak yetmezliği adı verilir. Toplardamar yetmezliği, ayaklardaki kanın kalbe rahatça gönderilmesini engeller ve kanın ayaklardaki toplardamarlarda birikmesine ve damarların genişleyerek varisleşmesine yol açar. Dünyada henüz bu kapak yetmezliğini onarabilecek bir tedavi yöntemi olmadığı için, günümüzde tedavide temel prensip yanlış çalışan bu toplardamarların kapatılmasıdır. Varis oluşumuna yol açan bu damarlar yok edilirse varisler yavaş yavaş küçülerek eski normal hallerine dönerler. Daha da önemlisi artık yeni varis oluşumu engellenir.

Variste tanı yöntemi:


Varisler gözle bakılarak tanınabilir ancak varise yol açan toplardamar yetmezliği gösteren kaynak damarların değerlendirilmesi için mutlaka ultrason inceleme yapılmalıdır. Her hastada yaklaşık yarım saat süren bir incelemeyle varis ve bunu oluşturan damarlar belirlenerek hangi tedavinin yapılması gerektiği kolaylıkla karar verilebilmektedir. Ultrasonografi tedavi sonrası belli dönemlerde tekrarlanarak tedavi etkinliği ve ek tedavi gerekip gerekmediğine karar vermede de en iyi yöntemdir.

Varis türleri: Toplardamar yetmezliği bacaklarımızda büyüklükleri ve cilde yakınlıklarına göre 3 tür varis oluşturur.
Kılcal varisler (telenjektazi): Ciltten çıkıntı yapmayan, saç kılı inceliğinde (1 mm den daha ince), kırmızı-mor renkli varislerdir. Bacakta her bölgede görülebilir. Uyluk bölgesinde sıktır.
Orta boy (retiküler) varisler:Ciltten hafif çıkıntı yapan, koyu yeşil-mor renkli, çapları 2-3 mm arasında değişen kıvrıntılı varislerdir. Diz arkasındaki deride sıktır.
Büyük varisler: Ciltten bariz çıkıntı yapan, çapları 3 mm’den büyük varislerdir.
Tüm varis türleri bacaklarda çok küçük bir alanda bir iki tane olabileceği gibi her iki bacakta çok yaygın da olabilir. Varisler bazı kişilerde ağrı, sızlama gibi yakınma oluşturmaz. Çoğunlukta ise hafif ya da şiddetli yakınmalara yol açar. Büyük varisler her zaman bir ana toplardamar yetmezliğine bağlı gelişir. Tedavisi en kolay ve kesin olan varis türüdür.

Varis oluşumu engellenebilir mi?

Varis oluşumu engellenemez. Ancak varis ortaya çıktıktan sonra toplardamar yetmezliği olan damar tedavi edilirse, buradan yeni varis gelişmesi tamamen engellenebilir. Az miktarda var olan varislerin ilerlemesini yavaşlatmak ve oluşturduğu yakınmaları azaltmak için yürümek çok yararlıdır.

Lazerle varis tedavisi

Günümüzde tüm varis türleri tedavi edilebilir. Ancak her bir varis türünün tedavisi birbirinden farklılık gösterir. En sık görülen ve en büyük sorun olan büyük varislerin tedavisinde dünyada en yaygın olarak kullanılan ve son derece etkili olan yöntem lazer tedavisidir. Büyük varislerde, varislerin oluşumuna yol açan kaynak damar ultrasonla teşhis edilir ve lazer yöntemiyle etkili bir şekilde tedavi edilir. Toplumda büyük varislerin tedavisinin zor olduğu sanılır. Ancak lazer yöntemiyle (ve gereken durumlarda skleroterapi de eklenerek) büyük varislerin tamamen tedavisi kesinlikle mümkündür. Kaynak damar tedavi edildiğinde bu kaynaktan artık yeni varis oluşması beklenmez.

Lazer tedavisi bir ameliyat yöntemi midir?

Hayır, lazer tedavisi genel anestezi (narkoz) gerektirmeyen bir yöntemdir. Lazer fiberi damar içine ultrason yardımıyla yerleştirildiği için deriye ameliyatla kesi yapılmasına da gerek yoktur. Bu nedenle işlem bir ameliyat değildir. Sadece lazerle varis tedavisi olarak isimlendirilir. Hastaneye yatış gerekmez. Kişi tedaviye yürüyerek gelir ve tedaviden hemen sonra yürüyerek evine ya da işine dönebilir.

Tedavi ağrılı mıdır?

Hayır, işlem sırasında kullanılan iğneler, o bölge uyuşturulduktan sonra girilir. Bunun dışında özel sinir bloklarıyla tüm bacaktaki ağrı duyusu işlem boyunca kesilebilir. Ancak hastanın işlemden önce korku ya da endişesi varsa, damar yolunda sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlar yapılarak korku ve endişe tümüyle giderilebilir. Böyle bir durumda işlemden önce lütfen doktorunuza haber verin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varis Hastalığı ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Levent OĞUZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Levent OĞUZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Levent OĞUZKURT Fotoğraf
Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
İstanbul
Doktor "Radyoloji - Röntgen"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Levent OĞUZKURT'un Makaleleri
► Varis Hastalığı Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Lazerle Varis Tedavisi Prof.Dr.Levent OĞUZKURT
► Lazerle Varis Tedavisi Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Varis Hastalığı ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazerle Varis Tedavisi Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:24
Top