2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Ürünler Kilo Kontrolünde Ne Kadar Etkili?
MAKALE #12643 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2014 | 4,130 Okuyucu
Kalorisiz olduğu düşüncesiylediyet ürünleri sınırsız bir şekilde tüketmek, kilo vermek isterken kilo almaya sebep olabilir.
Günümüz yaşam koşullarına bağlı olarak bireylerin gün içindeki aktivite düzeylerinin düşük olması ve hareketsizlik,obezite oranlarının artmasına neden olmaktadır. Bu durum son yıllarda insanların beslenme konusunda daha bilinçli davranmaya başlamalarına neden olmuş ve bu da diyet ürünlere olan ilgiyi artırmıştır. Bireyler kilo alımını durdurmak, zayıflamak veya vicdanlarını rahatlatmak için diyet ürünlere yönelmeye başlamışlardır.Bunun devamında zamanla“Diyet ürünler zararlı mı yoksa yararlı mı”, “Gün içerisinde ne kadar tüketilmeli”, “Fazla tüketiminin zararı var mı” gibi sorular oluşmaya başlamıştır.
Light ürün diyabet ürün müdür?
“Diyet ürünler “ ile “diyabetik ürünler”in sıklıkla karıştırıldığı görülür. Diyet ürün, light ürün demektir; yani Türk Gıda Kodeksi’ne göre toplam enerjisi en az % 25 azaltılmış olan ürünlerdir. Bu ürünlerin içerdiği şeker ve yağ azaltılarak, lif (posa) içeriği artırılır. Diyabetik ürünler ise sadece şeker yerine tatlandırıcı(aspartam, sorbitol, sükraloz vb.) kullanılarak hazırlanan ürünlerdir ve amaç kan şekerini yükseltmemektir. Diyet yapanbireylerin diyabetik ürünler kullanması gerekmez. Diyabetik ürünlere şeker yerine tatlandırıcı konduğundan, kaybedilen tadı ve aromayı sağlamak için daha fazla yağ kullanılabilir. Bu durumda diyabetik ürün kullanan bir kişi,şeker tüketmemiş olur fakat normalde alacağından daha fazla yağ almış olur. Yani diyabetik ürünler kalorisi azaltılmış ürünler değillerdir.Aynı şekilde, diyabetik bireyler de şeker içerebileceğinden dolayı diyet ürünler tüketmemelidirler.
Düşük kalorili, şekersiz, az şekerli, şekeri azaltılmış, tatlandırıcılı, az yağlı, yağı azaltılmış ve yağsız ürünlerin hepsi diyet ürünler sınıfına girer.
Tüketim miktarı önemli mi?
Diyet ürünler konusunda en sık yapılan hata, bu ürünlerin çok az kalorili ya da kalorisiz olduğu düşüncesine kapılmaktır. “Nasıl olsa light” düşüncesiyle aşırı tüketim yapılırsa, yüksek miktarda kalori alınabilir. Yapılan çalışmalar, ağırlıklı olarak diyet ürün tüketen bireylerin, bu ürünleri tüketmeyenlere göre daha fazla kilo aldıklarını göstermiştir. Diyet ürünler kalorisiz olmamakla birlikte, normal ürünlerle aralarında çok az bir kalori farkı vardır. Örneğin; bir bisküvi 100 kalori ise,diyet bisküvi 75 kalori civarındadır.
Burada etiket okumanın önemi öne çıkar. Zayıflamak veya kilosunu korumak isteyen kişiler diyet ürünler satın alırken mutlaka etiket bilgilerini okumalıdır.
Sağlığa zararı var mıdır?
Diyet ürünlerin sağlığa herhangi bir zararı yoktur, hatta aksine yararlı da denilebilir. Vücut tüketilen besinlerden şeker de aldığından, aslında çay şekeri olarak betimlenen şekere ihtiyacı yoktur. Aşırıya kaçılmaması kaydıyla, diyet ürünlerle ekstra şeker alımı önlenmiş olur. Tatlandırıcı içeren ürünlerin fazla tüketilmesi ise laksatif etki göstererek ishale neden olabilir.
Light süt-tam yağlı süt ikilemi
Süt yağının yarı yarıya azaltılmasıyla yarım yağlı süt, tamamının alınmasıyla da yağsız süt elde edilir. Sütün yağının azaltılması yada tamamen alınması, sütün besin değerini etkilemeden sadece verdiği enerjiyi azaltır. Ayrıca light süt ve süt ürünleri ekstra katkı maddesi içermez, günümüz teknolojisi ile katkı maddesi kullanılmadan da yağ azaltma işlemi yapılabilmektedir.
Süt ve süt ürünleri hayvansal kaynaklı olduğundan bir miktar doymuş yağ içerirler. Kolesterol problemi yaşayan veya kalp ve damar hastalığı olan bireyler, yarım yağlı veya yağsız süt ürünlerini tercih ederek diyetlerini destekleyebilirler.
Sonuç olarak,uygun miktarlarda olmak koşuluyla büyüme çağındaki çocukların dışında her yaştan kişi diyet ürünler kullanabilir. Diyet ürünler kullanılırken kalorisiz olduğu düşüncesine kesinlikle kapılmamak ve etiket bilgilerini okumayı ihmal etmemek gerekir. Bu şekilde porsiyon miktarı ayarlanarak kilo kontrolü sağlanabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Ürünler Kilo Kontrolünde Ne Kadar Etkili?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Kilo Kontrolünde Diyetisyenin Rolü Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Sağlıklı Kilo Kaybı ve Diyet Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyet Ürünler Kilo Kontrolünde Ne Kadar Etkili?' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:53
Top