2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Tatlılar
MAKALE #12660 © Yazan Dyt.Gizem Selin KEŞLİ | Yayın Mayıs 2014 | 3,007 Okuyucu
Yaz denilince ilk akla gelen şeylerdendir deniz, kum, güneş ve dondurma… Bunaltan sıcaklardan kaçtığımızda, geceleri film seyrederken atıştıracak birşeyler istediğimizde, moralimiz bozukken mutluluk hormonuna ihtiyaç duyduğumuzda hep tatlılara sığınırız. Meyveli kuplar, dondurmalar, baklavalar, fıstıklı burmalar, çikolata şelaleleri ve daha birçok çeşidi…

Diyet denildiğinde akla gelen ise "asla tatlı yenilmez" düşüncesidir. Hayatınız boyunca devam ettirebileceğiniz bir beslenme programı uygulayabilmek , beslenme ile ilgili yaşam tarzı değişiklikleri yapabilmek amacıyla doğru tatlıların neler olduğunu ve doğru tatlı tüketiminin nasıl olduğunu bilmemiz gerekir.

Aksi takdirde diyet programı süresince tatlı tüketimi minimuma indirilse de ideal kiloya indiğinizde iradeniz size " yeter artık ye şu tatlıları" mesajını vermeye daha sık başlayacaktır. Unutmayın yasaklar cezbedicidir !

Peki özellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla dondurmalara, bayram nedeniyle şerbetli tatlılara bu kadar yüklenmişken ve klasik bir Tük geleneği olarak meyveyi yemeğin üzerine yemek gibi yanlış bir beslenme alışkanlığımız varken ( misal akşam yemeğinin üzerine yenen buz gibi bir karpuz ) nasıl kilo almadan tatlı ihtiyacımızı giderebiliriz ?

1) DONDURMALAR

Rekabet arttıkça dondurma sektörü de gittikçe çeşitlilik kazandı. Eskiden sade, kakaolu ve tek çeşit meyveli dondurmalarımız varken şimdi kayısılısından ahududulusuna, cevizlisinden hurmalısına birçok çeşit mevcut. Hal böyle alınca bizim için doğru olan dondurma çeşitlerini bilmemiz gerekiyor.

Enerjisi en düşük, en masum dondurma sade olanıdır. Bu nedenle tatlı krizlerinizi önlemek amacıyla haftada 2 kez özellikle ikindi saatlerinde 2 top sade dondurma tercih etmek çok doğru bir karar olacaktır.

Kakaolu dondurmalar ise yağ içeriği yüksek olduğundan sade dondurma ile dengeli olarak tüketilmelidir. Örneğin 2 top dondurma hakkınızın birini kakaolu birini sade olarak kullanabilirsiniz. Meyveli dondurmalarda kullanılan şeker miktarı ve katkı maddesi kullanılıp kullanılmadığı gibi konular önem kazanmaktadır. Bu nedenle ev yapımı olmadığı sürece meyveli dondurmalar yerine sade olanını tercih etmekte fayda var.

2) SÜTLÜ TATLILAR
Yarım yağlı süt ile yapacağınız sütlaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar hem kilonuzu korumanıza yardımcı olacak hem de tatlı ihtiyacınıza giderecektir.

3)MEYVELİ TATLILAR
Meyveyi klasik haliyle tüketmekten sıkıldıysanız birkaç değişik tarif denemenizin vakti gelmiş demektir. Örneğin meyveyi hiç fırında denediniz mi ? Birkaç dilim muzu kısa bir süre fırında beklettikten sonra 1 top sade dondurmayla servis etmeyi deneyin. Ya da ortadan ikiye ayırıp çekirdeklerini çıkardığınız armutları biraz şekerli suyla ıslatıp fırına verin. Fırından çıkarınca üzerine ister 1 top sadece dondurma koyun ister biraz tarçın ilave edin.

Bir bütün çikolata yemektense çilekleri biraz çikolata sosuna batırıp buz kalıplarına koyun ve buzlukta bekletin.

Zıt tatlardan hoşlanan birisi iseniz 1 kase yoğurdun içine sevdiğiniz kuru meyvelerden ( kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm vb. ) ve 1-2 tatlı kaşığı sevdiğiniz bir reçelden ekleyebilirsiniz. Hem doyurucu, hem diğer tatlılar kadar kan şekerinizi yükseltmeyen bir tatlı elde etmiş olursunuz..

4) ŞERBETLİ TATLILAR
1 dilim baklava 200-210 kaloridir. Bu nedenle şerbetli bir tatlı yerken lütfen iki kez düşünün. Tükettiğiniz zamanlarda hemen arkasından bir çay bardağı ayran ya da bir çay bardağı süt tüketip şekerinizi dengeleyin. Yoksa bu tatlı krizi devamında aşırı tuzlu istemenize neden olabilecek bir başka kriz yaratabilir. Ve şerbetli tatlı tükettiğiniz günler fazladan 30 dakika yürüyüş yapmaya özen gösterin.

Şeker tadında geçen , sağlık dolu bir yaz dilerim …

Diyetisyen Gizem Selin KEŞLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Tatlılar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Tatlılar' başlığıyla benzeşen toplam 3 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:13
Top