2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyabetliyim Nasıl Beslenebilirim?
MAKALE #12674 © Yazan Dyt.Gizem Selin KEŞLİ | Yayın Haziran 2014 | 2,986 Okuyucu
Hani bazı insanlar vardır çevrenizde kalplerini kazanmanız, onlarla “arkadaş” olabilmeniz zordur ama bir kez dillerinden anladınız mi sizin en önemli hayat arkadaşınız, kötü zaman dostunuz olurlar. Dışarıdan bakıldığında soğuk ve kibirli görünseler de içlerinde aslında oldukça yumuşakbaşlı, dosthane insanlardır.

Şeker hastalığı işte bu insanlara benzer. İlk teşhis konduğunda onun sizin düşmanınız mı dostunuz mu olacağına SİZ karar verirsiniz! İsterseniz bu hastalığı kabullenmeyip bir ömür onunla zıtlaşıp savaşabilirsiniz; isterseniz de bunu yaşamınızı düzene sokmak için bir avantaj gibi görüp hastalığınızla arkadaş olmayı deneyebilirsiniz.

Normal hayatta nasıl yeni tanıştığınız insanlarla biranda çok içlidışlı olamıyorsanız şeker hastalığıyla dost olmanız da zamanla mümkün olacaktır. Hayatınızda adım adım uygulayacağınız bu değişiklikleri sıralamak gerekirse;

1) ARA ÖĞÜNLER
Kabul edin, siz uzun süreli açlıkların insanı değilsiniz! 3 saat bir şey yemediğiniz zaman eliniz ayağınız titremeye, gözünüz kararmaya başlar, soğuk terler dökersiniz. Bunun sebebi vücudunuzun yada iradenizin “zayıflığı” değil boşuna kendinizle savaşmayın. Bu gayet biyolojik bir olay.

Şeker hastalarında en önemli olay kan şekerinin uzun süre dengeli tutulmasıdır. Bu hastalarda 2.saatten itibaren sindirimin etkisiyle şeker düşmeye başlar ve vücut size bunun sinyalini verir : “Hey, yanlış giden birşeyler var, bana yakıt ver!” Bu nedenle her 2-2.5 saatte bir süt, yoğurt, ayran, kepekli bisküvi, kuruyemiş, meyve gibi birşeyler tüketmelisiniz.

Dikkat etmeniz gereken nokta şu: Meyve yada sütlü-şerbetli bir tatlı tükettiyseniz ardından mutlaka bir süt ürünü ( ayran, yoğurt, süt ) tüketiniz. Çünkü bunlar şekerinizi çabuk yükseltirken protein içeren süt ürünleri dengelenmesini sağlayacaktır. Meyveli yoğurt bu öğünlerde tüketilebilecek en güzel alternatiflerdendir.

2)DİYABETİK ÜRÜNLER – TATLANDIRICILAR
Fruktoz, sorbitol, mannitol gibi enerji içeren tatlandırıcılar belirli miktarların üzerinde tüketildiği takdirde kan şekerini yükseltebilirler. Sorbitol fazla alındığında ishale neden olabilir. Ayrıca kilo problemi olan kişilerde bu tarz enerji içeren tatlandırıcıların kullanımı problemlere yol açabilir. Bu nedenle tatlandırıcıların bulunduğu yiyecekler bir diyetisyene danışılmadan tüketilmemelidir.

Tatlandırıcılara her nekadar diyabet hastalarında kurtarıcı madde gözüyle bakılsa da neticede yapay yolla elde edilen ürünlerdir. İlk aşamada doğal besinlerde( örneğin çaya konan şeker) azaltma yapılmaya çalışılmalı, olmuyorsa tatlandırıcı kullanımı gündeme gelmelidir. Unutulmamalıdır ki tatlandırıcıların da belli bir günlük kullanım miktarı vardır.

Diyet ürünleri de ( diyet bisküviler, diyet reçeller vb) sırf adında “diyet” kelimesi geçiyor diye hiçbir kısıtlama olmadan yenilebilecek yiyecekler olarak düşünülmemelidir. Bunların da bir şeker ve kalori içerdiği akıldan çıkarılmamalıdır ve bu ürünlerin etiket bilgileri mutlaka okunmalıdır.

3) BEYAZ YERİNE ESMER
Beyaz undan yapılmış yiyecekler ( ekmek, pilav, makarna vb.) şekerinizin hızlı yükselmesine neden olur. Bunları tamamen hayatınızdan çıkarmak yerine kepekli makarna, kepekli pirinç kullanmak sizin için daha doğru olacaktır. Çünkü bu ürünlerin sindirimi daha uzun sürdüğünden kan şekerini de daha yavaş yükseltirler. Kepekli bir makarnayı bol yoğurtla tüketerek makarnayı biraz daha masumlaştırabilirsiniz. Yoğurt hem şekerinizin dengelenmesine yardımcı olacak hem de tokluk hissinizi arttıracaktır.

Ekmek olarak ise en ideali tam buğday ekmeğidir. Hem daha uzun süre tok tutar, hem de şekerinizi dengeler. Ama damak tadınıza uymuyorsa tam tahıllı, çavdar ya da kepekli olanları da tercih edebilirsiniz.

4) MEYVE – MEYVE SUYU
Diyabetlilerin hayatlarına katmaları gereken bir dost kavram “posa”. Sebzelerde ( kabuğu soyulmamış),meyvelerde ve kurubaklagillerde bolca bulunan bu nimet kan şekerinin düzenlenmesini sağlıyor. Ama şöyle bir ayrıntı var; meyveyi normal olarak tükettiğimizde posasından faydalanıyoruz fakat sıkıp meyve suyu haline getirdiğimizde posasını kaybediyor, geriye şekerli su kalıyor. Bu nedenle meyveyi olduğu gibi tüketin, meyve suyu olarak değil.

Sağlık dolu günler dilerim ...
Diyetisyen Gizem Selin KEŞLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyabetliyim Nasıl Beslenebilirim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyabetliyim Nasıl Beslenebilirim?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:27
Top