2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilikte Çocuk Odak Noktası Olmalı mı ?
MAKALE #12680 © Yazan Psk.Gonca BAĞLAR | Yayın Haziran 2014 | 3,699 Okuyucu
Evlilikte Çocuk Odak Noktası Olmalı mı?

Çocuklar; anne ve babalar için hayat boyu önemli bir yerdedir. Ebeveynler hiç bir şeyi atlamadan, aksatmadan yerine getirme telaşı içindedirler. Çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmek, çocuklarının iyi bir eğitim almalarını sağlamak, sosyal ve duygusal beklentilerini karşılamak anne ve babalar için adeta hayatın bir amacı haline gelmiştir.
Ebeveyn olmak şüphesiz çok büyük bir mutluluk iken bir süre sonra bu mutluluk yerini ağır bir yüke bırakabilir. Bu durumda eşlerde şu tip düşünceler oluşabilir: “Önceden birbirimize ne kadar çok zaman ayırırdık, haftada bir sinemaya giderdik, ben bir haftada iki kitap okurdum.” gibi çocukları olmadan önceki hayatlarına duydukları özlemi dile getiren cümleler. Ebeveynlik denen yolculukta ilerlerken insani ihtiyaçlar, duygular, planlar, kişisel olaylar, çocuk için ‘çocuk büyüsün’ den sonrasına bırakılır ve kişi kendini yorulmayan, yılmayan süper güçlü bir kahraman gibi görür. Hatta bu durum fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak ebeveynlik ile meşgul olmaktan dinlenmeye vakit bulamama haline bile dönüşebilir. Oysaki, anne ve babanın da yorulmaya hakkı olduğu unutulmamalıdır. Anne-baba olmak keyiften ziyade yük olmaya başladığında ise, hem eşler için hem de çocuk için tehlike çanları çalmaya başlıyor demektir.
Eşler ilk zamanlarda ağırlık verilen anne-baba rollerine kendini kaptırabilir ve diğer rollerini unutabilirler. Halbuki, aralarına çocuk katıldığında önceden var olan karı-koca rollerini, anne-baba, anne-çocuk ve baba-çocuk rollerine bırakmak yerine yola birlikte devam etmeyi tercih etmelidirler. Aynı zamanda eş olmak, iş yerinde çalışan olmak, arkadaş olmak, kendi ailesinin çocuğu olmak gibi rollerini unutmamalıdırlar. Bu durumun çocuklarının gelişimi için de kilit noktası olduğunu bilmelidirler.
Eşler arasındaki uyum ve ebeveyn-çocuk ilişkisi ile ilgili pek çok çalışma yapılmış olup; Engfer’in “yayılma modeli” evlilik ilişkisinden doyum sağlayan çiftlerin, çocuklarının ihtiyaçlarına daha duyarlı cevap verdiğini ortaya koymuştur. Ebeveynler birbirlerine ve kendilerine zaman ayırdıklarında, sağlıklı bir ilişki yürütmeye çalıştıklarında sadece kendilerine değil çocuklarına da çok büyük bir iyilik yapmış olmaktadırlar. Aralarında sıcak ve destekleyici bir ilişki olan, birbirleriyle duygularını paylaşan, birbirlerine zaman ayıran ebeveynler, çocuklarına çevreleriyle daha doyurucu ilişkiler kurmaları yönünde cesaret verirler. Böyle ailelerde yetişen çocukların benlik algıları ve akademik başarıları daha yüksek olur. Bir başka deyişle, anne-baba arasındaki ilişki ne kadar sağlıklıysa, çocuklar da kendileriyle daha barışık, hayatta kendileri için çizdikleri yoldan daha hoşnut ve kişiliklerinden daha memnun olmaktadırlar. Aynı zamanda anne ve babasının arasındaki uyumu gören çocuklar kendilerini anne-babalarının yanında daha rahat ve güvenli hissederek, ebeveynleriyle daha iyi ilişkiler kurmaktadırlar.
Ebeveynler hayatlarını çocuklarına adamak yerine, hayata çocuklarıyla birlikte devam etmelidirler. Mükemmel anne-baba olmaya çalışmak için değil “yeterince iyi anne ve baba” olmak için uğraşmalıdırlar. Kendi ihtiyaçlarını farkedip kendisi için enerji harcayan, kendi duygularına önem verip zamanında o duyguları yaşayan, ebeveynlik ile ilgili gerçekçi beklentiler içinde olan eşler, hem kendilerini hem de çocuklarını hırpalamadan bu yolda güvenle ve mutlulukla ilerleyebilirler. Unutmamalıyız ki anne ve babasının iyi ve mutlu halini gören çocuk daha mutlu çocuktur.

Psikolog Gonca BAĞLAR


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilikte Çocuk Odak Noktası Olmalı mı ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gonca BAĞLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gonca BAĞLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gonca BAĞLAR Fotoğraf
Psk.Gonca BAĞLAR
Eskişehir
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gonca BAĞLAR'ın Makaleleri
► Eşlerarası Sorunun Temel Noktası Psk.Fatma ÇAKIR ÇALIŞKAN
► G-Noktası ve Kadında Boşalma (Vajinal Orgazm) ÇOK OKUNUYOR Abdullah ÖZER
► Evlilik Gerçekçi Olmalı Psk.Namık ACAR
► İyi Bir Ana Okulu Nasıl Olmalı ? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
► Ergene Yaklaşım Nasıl Olmalı? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Çocuğum Ne Kadar Özgür Olmalı? Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Evlilikte Çocuk Odak Noktası Olmalı mı ?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cahil Cesareti Ocak 2016
► Okul Korkusu Kasım 2015
► Görünenin Arkası Ekim 2015
► Psikoterapi Nedir? Eylül 2015
► Çocuğum Okula Hazır mı? Ağustos 2015
► Kayıp ve Yas Süreci Temmuz 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:27
Top