2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanal Tedavisi
MAKALE #12693 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Haziran 2014 | 3,119 Okuyucu
Kanal tedavisi ne demektir, nasıl yapılır?

Kanal tedavisi,basitçe, dişlerin kökleri içersinde bulunan sinirlerin alınıp yerine uygun bir malzemeyle doldurulmasına denir.

Dişlerin kökleri ön dişlerde olduğu gibi tek köklü ya da arka (azı) dişlerde olduğu gibi çok köklü olabilir.

Bazen dişin kökü tek olsa da içinde 2 veya daha çok kanal olabilir.Ya da 3 köklü bir dişin kanal sayısı 5 veya 6 olabilir.

İşte bu kanalların her birinin kök ucuna kadar sinirlerinin alınıp, uygun şekillendirme yöntemleriyle şekillendirilip,çeşitli kanal yıkama solusyonları ile bolca yıkanıp kurulanması ve doldurulmaya hazır hale getirilmesi kanal tedavisinin en önemli basamaklarından biridir.

Kanal tedavisi kimlere yapılır, kimlere yapılmaz?

Kanal tedavisi her yaş grubunda olan kişilere yapılır.Sadece zeka geriliği olan,diş hekimi korkusu had safhada olup hekimiyle koopere olamayan çocuk ya da yetişkin bireylerde,genel sağlık durumu uzun süre diş hekimi koltuğunda oturmaya ve seanslara gidip gelmeye elverişli olmayan kişilerde ya anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında hastane koşullarında ya da sedatif(sakinleştirici) birtakım ilaçlar eşliğinde(yine doktor kontrolünde alınmak kaydıyla) yapılabilir.

Kanal tedavisi sırasında hasta ağrı duyar mı?

Kanal tedavisi yapılacak diş lokal anestezi ile uyuşturulacağından hastanın işlemler sırasında ağrısı olmaz.

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Kanal tedavisi tek seansta yapılabileceği gibi iki ya da daha çok seansta da yapılabilir.Bunu dişin durumu belirler.Her seans yaklaşık bir –birbuçuk saat sürer.

Dişe kanal tedavisi yapılırken dişte kırılma, dişetinde apse,ağrı olabilir mi?

Tedavi devam ederken seanslar arasında dişte kırılma olabilir.Çünkü diş zaten çok çürüdüğü için siniri hastalanmıştır ve alınması gerekmiştir.Çok çürüyen dişin çürüğünü temizleyince de bazen ya sağlam diş dokusu hiç kalmaz ya da çok ince bir tabaka kalır.Bu da dişin kırılması için yeterli bir sebeptir.Bu durumda eğer şartlar uygun olursa kanal tedavisi bitmemiş dahi olsa ilk seansta dişin kuron dolgusu yapılmalıdır.

Bazı dişlerin kök şekilleri kanal tedavisi sırasında rahat ve güzel bir tedavi yapılmasını engelleyecek şekilde uçları çok kıvrık,çok dar kanallı, kanal içersinde tıkanıklıklar ve ya yan kanallar vs olabilir.Bu durumda ideal bir tedavi yapmak adına tüm kanalların optimum bir şekilde temizlenebilmesi ve şekillendi-
rilebilmesi çok mümkün olamaz.Ya da dişte defalarca enfeksiyon gelişmiş, ilaçlarla vs apse geçirilmiş ama diş bir türlü tedavi ettirilmemiş ise o durumda da tedavi sırasında seanslar arasında apse, ağrı vs olabilir.

Kaplama yaptırılacak her dişin sinirleri mutlaka alınmalı mıdır?

Hayır.Her zaman istediğimiz dişi canlı ve sağlıklı olarak kaplama altında tutabilmektir.Ancak diş ağrılı ise, hasta ise yani kanal tedavisi yapılması için gerekli şartlar mevcut ise o durumda sinirleri alınır, kanal tedavisi yapılır.

Kanal tedavisi sırasında mutlaka antibiyotik kullanmak gerekir mi?

Hayır.Dişte enfeksiyon varsa ve vücuda yayılma ihtimali varsa o durumda doktorun önereceği bir antibiyotiği kullanmak gerekir.

Kanal tedavisi olmuş bir diş yine ağrırsa yeniden kanal tedavisi yapılabir mi?Başarılı olma şansı nedir?

Evet yapılabilir.Ancak hem zor hem pahalı hem de başarılı olma şansı çok yüksek değildir.

Kanal tedavisi olmuş bir diş daha sonradan ağrır mı, şişer mi?

Şayet dişin kökleri çok iyi bir şekilde temizlenememişse, eksik ya da taşkın bir şekilde doldurulmuşsa,fark edilemeyen bir kanal tedavi edilmeden bırakılmışsa,dişin içinde enfekte bir kanal aleti kırılmış ve kök ucuna kadar doldurulmasına engel teşkil etmişse,enfekte bir diş çok uzun süre tedavi ettirilmeden beklenmişse,tedavi sırasında yıkama solusyonları kök ucundan taşıp periodontal dokularda harabiyet yaratmışsa,tedavi bitiminde kuron dolgusu yüksek ya da dişetine taşkın yapılmışsa,hasta, o dişini ani bir travmaya uğratmışsa(mesela kanal tedavili dişi ile ceviz, fındık vs kırmışsa) vs diş tedaviden sonra da ağrıyıp şişebilir.

Kanal tedavisi yukarıda da bahsedildiği gibi birtakım komplikasyonları, zorlukları olan bir tedavidir.Her kanal tedavisi %100 başarılı olacak diye bir kaide yoktur.Önemli olan dişi kanal tedavisi olacak aşamaya kadar çürük bir şekilde bekletmemek,6 ayda bir diş hekimi kontrollerine giderek önlem almak, koruma yöntemlerini öğrenmek ve uygulamak, oluşmuş bir çürüğü de çok fazla ilerlemesini beklemeden dolgu yaptırmaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanal Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Kanal Tedavisi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Kanal Tedavisi PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Kanal Tedavisi Dt.Ayşe GÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kanal Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:01
Top