2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zirkonyum Porselen Nedir? Avantajları Nelerdir?
MAKALE #12694 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Haziran 2014 | 3,617 Okuyucu
Kuron protezleri çeşitli nedenlerle madde kaybına uğramış, farklı estetik beklentilerin olduğu (renkleşme, ara yüz çürüklerinin aktif olması, dişler arasında boşluklar bulunması gibi) durumlarda dişleri restore etmek amacıyla kullanılan protezlerdir.

Köprü protezleri ise, dişsiz boşlukların mevcut olduğu, dişsiz boşluğa komşu dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda, boşluğa komşu dişler destek alınarak yapılan protezlerdir. Köprü protezleri ile estetik, fonetik ihtiyaçlar sağlanmakta ve aynı zamanda çiğneme fonksiyonunun devamlılığı sağlanabilmektedir.

Metal alt yapı ile desteklenen kuron ve köprü protezleri ile, zayıf yapıda olan porselene destek sağlanabilmektedir. Ancak metal alt yapı ile desteklenen protezlerde dişeti bölgesinde görülen gri renkleşmelerin varlığı ve porselende oluşan opak görünüm estetik sıkıntılar yaratmakta, bunun yanı sıra hijyen problemi ve alerji gibi sorunlar da gelişebilmektedir. Bu sıkıntılardan dolayı, diş hekimliği alanında yapılan araştırmalar sonucunda porselenin yapısı güçlendirilmiş ve diş renginde alt yapı porselenleri geliştirilmiştir.

Metal desteksiz (Tam seramik) kuron ve köprü protezleri, çeşitli nedenlerle oluşan madde kayıpları (çürük, kırık), dişlerde oluşa renklenmelerin giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılması, çapraşıklıkların düzeltilmesi gibi durumlarda uygulanabilmektedir.

Estetik beklentilerdeki artış, diş renginde alt yapı arayışının artmasına neden olmuştur. Geliştirilen sistemler ilk başlarda sadece ön bölgede tek kuron restorasyonunda kullanılabilmekte iken, daha sonra 3 üyeli köprü protezlerinde kullanılabilen porselenler geliştirilmiştir. Zirkonyumun diş hekimliğinde kullanılmaya başlanması ve bilgisayar destekli (CAD/CAM) sistemlerin kullanımının artması ile zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezleri, metal destekli porselen protezlerin uygulanabildiği tüm vakalarda kullanılabilmektedir. Bu sayede doğal dişlerin optik özellikleri başarılı bir şekilde taklit edilebilmektedir. Gelen ışık farklı seramik tabakalarından kırılarak dişetine ulaşmakta, dişetinde doğal dişlerdeki gibi pembe ve canlı bir görünüm elde edilebilmektedir. Üstün optik özelliklerinin yanı sıra, zirkonyum materyali doku dostu olması ve alerjik-toksik özellik taşımaması sayesinde uzun klinik ömre sahiptir.

Zirkonyum Alt Yapılı Protezler ile İlgili Merak Edilenler

Soru: Zirkonyum protezlerin üretilmesinde kullanılan CAD/CAM tekniği nedir?

Cevap: CAD/CAM tekniği, ingilizce computer aided design/computer aided manifacturing kelimelerinin kısaltılması ile oluşmaktadır. Yani bilgisayar destekli dizayn ve bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir. Zirkonyum materyalinden elde edilen protezler; bilgisayarda dizayn edilen protezin (kuron veya köprü protezinin), bilgisayar destekli bir program yardımıyla hazır zirkonyum bloğun işlenmesiyle üretilmektedirler.

Soru: Zirkonyum porselenin Metal alt yapılı porselene göre avantajları nelerdir?

Cevap: Zirkonyum altyapı olarak, metal alaşımlarına nazaran daha doku dostu bir materyaldir. Ağız içi dokularla son derece uyumludur. Şu anda diş hekimliğinde kullanılan materyaller arasında anti-allerjen (allerjenik olmayan) yapısıyla ön plana çıkmaktadır. Zirkonyumun doku dostu özelliği, kemik ve diş eti dokusuyla uyumlu olmasına sebebiyet vermektedir. Zirkonyum bu özellikleri nedeniyle implant materyali olarak da kullanılmaktadır.

Soru: Üst çene ön dişlerimin görünüşünden memnun değilim. Dişlerimin tamamında beyaz dolgulardan var. Bu dolgular da zamanla renkleşiyor. Estetik olarak beni rahatsız ediyor. Zirkonyum porselen uygulatmak istiyorum. Doğal diş görünüşü olur mu?

Cevap: Zirkonyum altyapı beyaz ve opak renktedir. Ancak üzerine uygulanan üst yapı porseleni sayesinde son derece doğal bir görünüm yakalamak mümkün olmaktadır. Dişlerinizin doğal renginde, arzu edilen makyaj uygulanarak diş minesinin doğal translusensini elde etmek mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zirkonyum Porselen Nedir? Avantajları Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Porselen Lamina Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Zirkonyum Porselen Nedir? Avantajları Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:14
Top