2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Veliler Yaz Tatilinde Neler Yapmalı?
MAKALE #12712 © Yazan Nurullah DEMİR | Yayın Haziran 2014 | 3,315 Okuyucu
YAZ TATİLİNİ NASIL DEĞERLENDİRMELİ?
13 Haziran 2014 tarihinde başlayıp 15 Eylül 2014 tarihine kadar sürecek olan yaz tatilinin başlamasına sayılı günler kaldı. Çocuklarının bol bol eğlenmelerini, dinlenmelerini ve okula tekrar heyecan ile dönmelerini sağlamak açısından, anne-babalar için büyük bir fırsat. Tatili fırsata çevirmek isteyen anne-babalara birkaç öneri:
Yoğun okul programı ile çocuklar ile ödev dışında faaliyet yapamayan ebeveynler tiyatro, sinema, gezi, “anne-çocuk günü”, “baba-çocuk günü” ve “aile günü” gibi ailecek nitelikli vakit geçirebilecekleri fırsat günleri oluşturabilirler.
Anne-Çocuk Günü : Çocuğunuz ile beraberce vakit geçirebileceğiniz bir gün. Özellikle evde ödev yüzünden anne ile karşı karşıya sıklık ile gelen çocuklar için, farklı bir etkinlik olabilir. Beraber yapılan bir gezi, yürüyüş, sinema, yemek vb. faaliyetler sonunda dönüşte de babaya sembolik bir hediye, aile bağlarını kuvvetlendirir ve aile arasındaki sevgi-saygıyı perçinler.
Baba-Çocuk Günü : Anne-Çocuk gününde yapılan faaliyetler dışında faaliyetler yapılabilir. Burada önemli olan çocuk ile birlikte kaliteli zaman geçirebilmektir. Tabi anneye sembolik hediye unutulmamalı.
NOT : Yukarıdaki etkinlikler AVM dışındaki yerlere göre planlanmalıdır. Alışveriş çantası gibi çocuğu yanında taşıyan ebeveyn, çocuğunun sızlanmasından ve bitmek bilmeyen isteklerinden başka bir şey duymaz.
Aile-Çocuk Günü : Ailecek yapılabilecek faaliyetler planlanabilir. Uçurtma uçurma, ip atlama vb etkinlikler, size uygun bir zamanda tiyatroya ve sinemaya gidin. Oyuncak müzesi yine gidilmesi gereken yerler arasında. İnsan isterse ailecek yapabileceği onlarca etkinlik bulabilir. Önemli olan tüm aile bireyleri ile birlikte yapılabilecek etkinlikler yapmak. Ailecek yapılan etkinlikler hasar almış aile ilişiklerini güçlendirir ve aile bağlarını kuvvetlendirir.
Aile çocuk günü sürekli dışarıda yapılmak zorunda değil. Evde ailece oynanabilecek oyunlar alın. Böylece çocuğunuzu TV, PC , tablet, telefon gibi bağımlılık yapabilecek araç-gereçlerden uzaklaştırmış olursunuz. Ailecek evde oynadığınız oyunlar, sadece eğlence aracı değil; aynı zamanda çok önemli bir ihtiyaçtır. Çocuğunuza hem zihnini çalıştırabilecek hem de eğlenceli vakit geçirebilecek oyunlar alın ve siz de onunla oynayın. Oyun ciddi bir iştir, öyle oynar gibi oynamayın. Gerçekten oyunun içinde olun, çocuğunuz ile çocuk olun. Tabi oyun alırken pazıl, yap-boz vb sıkıcı oyunlar alarak, zekâlarını geliştirmeyi de beklemeyin. Çocuğunuzun yaşına uygun olan ve dijital ortam dışında oynanabilecek oyun alın. Böyle oyunlar çocuklarınızı hem fiziksel olarak geliştirir hem de zihinsel olarak geliştirir. Dikkat güçlendirme ve kendini ifade etme konusunda böyle oyunlar çok faydalıdır.

Eğlenceli ziyaretler yapması için fırsatlar oluşturun. Aile büyüklerinizi ziyaret edin. Akrabaları ve arkadaşları ziyaret edin. Hatta şartlarınız uygun ise, çocuğunuzun yaşını da göz önünde bulundurarak birkaç günlüğüne sizden uzak aile ziyaretleri yapmasına olanak sağlayın. Sizden uzak aile ziyaretleri çocuğunuzun sosyal deneyim kazanması ve özgüven gelişimi açısından çok önemlidir.
Mutlaka yapmanız gerekenler : Ailecek kitap okuyun. Her gün biriniz sesli kitap okuma yapabilir, ardından da ailecek kitabı yorumlayabilirsiniz. Böyle bir faaliyet çocuğunuzun kendini ifade edebilme becerisini, okuma-anlama, dinleme-anlama, yorumlama ve tartışma kabiliyetlerini geliştirir. Ailecek yemek yapın, çocuğuna basit görevler verin. Eğer tatili fırsata çevirmek istiyorsanız muhakkak ailecek okumalar yapın. Çocuğun ile birlikte kitapçılarda dolaşabilirsiniz. Anne-çocuk ve baba-çocuk günlerinde ayrıca aile günlerinde kitaba ve kitapçıya zaman ayırın. Çocuğunuzun keyif alacağı, ilgisini çekeceği kitaplar tercih edin. Tatilde okunan her bir kitap, okul açıkken okunan 3 kitap kadar faydalıdır.
Kendiniz test kitabı, soru kitabı vb. gibi, okulu çağrıştırabilecek, çocukta sınav kaygısı oluşturabilecek şeyler almayın. Okul ile ilgili dersler ile ilgili aşırıya kaçacak değerlendirmeler yapmayın.
Şiddet içeren oyunlara kesinlikle izin vermeyin. Çocukların bir çoğu tatilde TV, PC gibi teknolojik cihazlara esir olurlar. Ama siz çocuklarınızın bu cihazlar ile geçirdiği süreye ve izlediklerinin içeriğinin yaşına uygun olup olmadığına mutlaka dikkat edin. Çocukları bir tüketici olarak görüp, onlar üzerinden ailelere para harcatan firmalar çocuk reklamları ve çizgi filmler aracılığı ile çocukları etkilemekte. Buna ilaveten oynana pc oyunları da cinsellik ve şiddet içermesi açısından sıkı takip edilmeli. Hal böyle olunca, çocuğun TV izlemesini tamamen engellemek veya PC’yi tamamen yasaklamak da bir çözüm değil. Çünkü çocuklarda yasaklanan şeylere karşı merak gelişir. Hem çocuğunuz böyle durumlar karşısında yalana sığınabilir veya size karşı olumsuz tepkiler de verebilir. Bu sebepten, yasaklamak yerine izleyeceği programlara birlikte karar verin, oynayacağı oyunları birlikte seçin. Eğitici oyunlar olmasına özen gösterin. Eğlendirici olup, çocuğa zarar vermeyecek oyunlar da bulun. Tabi çocuğunuza bu durumu, uygun ve sade bir dil ile muhakkak anlatın. Onu da sürecin içine çekin. Ona rağmen bir şey yapmayıp, onunlar birlikte yapmaya gayret edin.
Süreye dikkat edin. Çocuklarınıza zamanı öğretin. Bir kol saati alın mesela. Sabah kalkma saati, okuma saati, eğlence saati vb. ailecek yapacağınız saatler belirleyin. TV saati, PC saati gibi. Başta size biraz sıkıcı gelebilir ama çocuğunuzun işleri son ana bırakmasını istemiyorsanız bu yöntem iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü zamane çocuklarında zaman sorunu ve beraberinde dikkat dağınıklığı ciddi problemler arasında. Çocuğunuzu uygunsuz içerikli sitelerden korumak için, mutlaka bir filtre programı kullanın.
Çocuğunuzu spora yönlendirin. Özellikle yaz okulu planlayan aileler, sporsal faaliyetlere göre tercihini yapsın. Çünkü spor sağlığın yanı sıra, zekâyı da geliştiriyor. Sorumluluk ve özgüven duygusuna da katkıları oldukça fazla. Yaz tatili çocuğunuzun spora başlaması için güzel bir fırsat olabilir. Çocuğunuzun yaşına, yeteneklerine ve ilgi alanlarına göre yapılacak bir spor tercihi, çok faydalı olabilir.
İyi tatiller.

Nurullah DEMİR
Eğitim Danışmanı

Bu metnin bazı bölümlerinde, Uzman Psikolog Neli Aşkaner hanımefendinin görüşlerinden kısa alıntılar yapılmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Veliler Yaz Tatilinde Neler Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Nurullah DEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Nurullah DEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nurullah DEMİR Fotoğraf
Nurullah DEMİR
İstanbul
Sınıf Öğretmeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Nurullah DEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Veliler Yaz Tatilinde Neler Yapmalı?' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:53
Top