2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ekran Bağımlısı mı (Yım) ???
MAKALE #12722 © Yazan Psk.K.Esen EKİNCİ | Yayın Haziran 2014 | 3,105 Okuyucu
EKRAN BAĞIMLISI MI (YIM)???
Çocukları 6 ve 10 aylık olan 2 annenin konuşması.
6 Aylık Bebeğin Annesi: Ek besinlere geçmemiz gerekiyor ancak yaptığım çorbaları, püreyi kesinlikle yemiyor ne yapacağımı bilemiyorum.
10 Aylık Bebeğin Annesi: İlk zamanlar alışmaları uzun sürüyor,sabırlı olman gerekiyor. Öncelikle meyve püreleri ile başla elmayı genelde çok seviyorlar.
6 Aylık Bebeğin Annesi: Ben de ilk başta meyve ile başladım elmayı seviyor ama bir gün yese ikinci yemeyebiliyor, sütümde artık yeterli değil gündüz işe gittiğimde ek bir şeyler yemesi gerekiyor çok üzülüyorum.
10 Aylık Bebeğin Annesi: Zamanla nasıl yemek yedirebileceğini sen de öğreneceksin.İlk başta ben de zorlandım sonrasında cep telefonundan komik,renkli videolar açarak dikkatini dağıtıp o şekilde yedirebileceğimi çözdüm, bir arkadaşım da televizyonda çizgi film kanallarını ya da müzik kanallarını açıyor bebeğine bunları dene farkında olmadan ne kadar çok yediğine sen de inanamayacaksın.
2 Hafta Sonraki Buluşma
6 Aylık Bebeğin Annesi: Mama sandalyesini televizyonun karşısına koyduk çizgi film kanallarını açıyoruz bir kase yoğurdu sorunsuz yediriyorum artık kendimi daha rahat hissediyorum o yedikçe ben de mutlu oluyorum.
10 Aylık Bebeğin Annesi: (Bilge ve Zafer Kazanmış edasıyla ) Ben sana demiştim!!!!!
EKRAN BAĞIMLISI MI(YIM) bu şekilde başlayan bir süreç. Çoğunuza olayı basite alıyormuşum gibi gelebilir ancak hakikaten çocukları zihinlerinin en açık olduğu, dil gelişimlerinin en çok desteklenmesi gerektiği dönemde ekranla tanıştıran, alıştıran, sınır koymayan sonrasında da ‘bilgisayarın başından kaldıramıyorum, geç saatlere kadar dizi izliyor, sözümü dinlemiyor, izlerken beni duymuyor, dünya ile ilişkisini kesiyor’ diyen biziz.
Bebeğin dünyadaki ilk ve en önemli sorusu ‘Güvende Miyim?’dir. Bebeğinizin ilk yılında güvene dayalı temas odaklı biri ilişki kurmanız gerekir. Bu dönemde çocuğunuzu okşamak, sevmek, yüzüne bakmak, jest ve mimiklerinizi kullanarak sizi taklit etmesini sağlamak hem güvende olduğu, sevildiği hissini uyandıracak hem de zihinsel faaliyetlerini pekiştirecektir. Bebeğinize ayına uygun oyuncaklar seçerken ona okuyacağınız hikaye kitapları, birbiri içine geçen kaplar,müzikli oyuncaklar seçmeye çalışabilirsiniz.
Bebeğiniz ikinci yaşında kendini gerçekleştirme,keşfetme, dil ve motor becerilerin hızlandığı bir dönemdedir. Bu dönemde özellikle park ve bahçelerde kum ve su ile oynaması kaba ve ince motor becerilerini destekleyen mekanizmalarla uğraşması yararına olacaktır.
Bebeğiniz 3 yaşına geldiği zaman artık yaşıtları ile daha çok vakit geçirmek ister en çok yaşıtları ile oynarken deneyimleyerek öğreneceği dönemdedir. Bir ekran karşısında iki arkadaşın birbirine yardımını öğrenmesindense bırakın oyuncağını arkadaşı ile paylaşmayı öğrensin.
Bebeğiniz 4 yaşına geldiği zaman karşı gelmesi ve öfke nöbetleri ile tanışırsınız.Bu aşamada size göre ‘şiddet içermeyen, annesi ile uyumlu her denileni yapan bir çocuk profilinin’ bulunduğu çizgi filmi izletmek yerine onunla vakit geçirmeye çalışin evdeki sakin ortamın ona örnek olmasını sağlayın.
Bebeğiniz 5 ve6 yaşına geldiği zaman yönelimleri belirginleşmiştir ve hoşlandığı aktiviteleri yapmak ister.Bireysel oyunların yerini grup oyunları alır ve çocuğunuz artık arkadaşları ile daha fazla vakit geçirmek ister. Bu noktada çocuğunuzun gerçek arkadaşlara ihtiyacı olduğunu unutmayın TV, bilgisayar, tablet, playstation,telefon onun arkadaşı değildir.
Yukarıda çocuğunuzun ilk 6 yılı ve gereksinimlerini özetlemeye çalıştım. Şu soru aklınıza gelmiş olabilir çağın buluşları arasındaki TV, bilgisayar çocuğumun gelişimini hiç mi desteklemiyor hani ne kadar çok uyarıcı varsa o kadar zihin aktifti. Tabii ki ekranı doğru kullandığınız zaman destekleyici etkisi olacaktır. Üç yaşına gelmiş çocuğunuzun günde yarım saati geçmemek koşulu ile bilgisayarda resim yapması, okul öncesi dönemde destekleyici programlarla okula hazırlanmasında zihinsel aktiviteleri geliştirici oyunlarla bilgisayarda egzersiz yapmasının olumlu tarafları olacaktır. Çocuğunuzun televizyonda yaşına uygun ve konudaki uzmanlarca hazırlanmış (ne yazık ki bu konuda programlarımız çok yetersiz ) çocuk filmi ve dizilerini izlemesi zihinsel gelişimini destekleyecektir. Burada süre kısıtlamasını yaparken baştan kural koymak ve çocuğa bunun ve nedenlerini anlatmak gerekiyor. Çocuk 1 saat sonra TV nin kapanması gerektiğini ceza olarak görmemeli daha eğlenceli bir anın başlangıcı olarak görmelidir. İş yaşamı ve yoğun temponuz akşam eve geldiğinizde çocuğunuza okuyacağınız kitabın önüne geçmemeli ya da ailecek oynayacağınız oyunun önüne. Siz destekleyici, yönlendirici olursanız yaşı ile birlikte çocukta bireyselleşerek kendine ait oyunlar kurabilir, arkadaşları ile oynayabilir.
Biz çocuğumuzun ekran karşısında bilinçsizce yediği yemekten medet umuyor, onu sağlıklı beslediğimize inanıyoruz ki bir çok uzmana göre bu durum bu obezite, hiperaktivite, otizm in nedenleri arasında,çocuğumuzun arkadaşlarından öğrendiği küfürden rahatsız oluyor şiddete karşı olduğumuz için oyuncak silah almıyoruz ama adeta yetişkinlere uygun çizgi film izlemesine göz yumuyoruz.
Çocuk yetiştirmek deyince hepimizin aklına zor ve sorumluluk isteyen kısmı geliyor eğlenceli kısmını atlıyoruz. Anne ve baba olarak çocuğunuza ailenize vakit ayırın siz ne kadar iyi niyetli ve geliştirici programları izletmeye çalışırsanız çalışın çocuğunuzun sizin ile geçireceği süreden değerli bir programı bulamazsınız bırakın sizi örnek alsın, dokunarak, düşerek,kirlenerek öğrensin
ÇOCUĞUNUZUN HAYATINI BİR EKRANA SIĞDIRMAYIN!!!!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ekran Bağımlısı mı (Yım) ???" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.K.Esen EKİNCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.K.Esen EKİNCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
K.Esen EKİNCİ Fotoğraf
Psk.K.Esen EKİNCİ
Diyarbakır
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.K.Esen EKİNCİ'nin Makaleleri
► Ekran Terörü Psk.Hatice Esra BAKIR
► Çocukların Ekran Faaliyetleri Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Pandemi ve Ekran: Şeytani İkili Psk.Tuğçe ŞAHİN
► Çocuklarda Ekran-İnternet Bağımlılığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ekran Bağımlısı mı (Yım) ???' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfkeyi Tanımak Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:58
Top