2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Konjuge Linoleik Asit’in (Cla) Zayıflamada Etkileri
MAKALE #12741 © Yazan Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ | Yayın Haziran 2014 | 4,893 Okuyucu
Konjuge linoleik asit 18 karbon atomuna sahip, iki çift bağ içeren linoleik asidin konjuge olmuş, pozisyonel ve geometrik izomerlerinin bir karışımıdır. Başta süt ürünleri olmak üzere besinlerde doğal olarak bulunmaktadır. İnek sütü türevleri konjuge linoleik asit (CLA) açısından hayvanın beslenme şekline göre de değişiklik göstermektedir. Mera ve otlaklarda beslenenlerde yüksek, çimle beslenenlerde düşüktür. Bunun yanında CLA laboratuvar ortamında saf linoleik asitten ya da ayçiçeği, aspur ve mısırözü yağlarından basit koşullarda ısı uygulamasıyla da elde edilmektedir.

Konjuge linoleik aside ilgi kansere karşı koruyucu ve vücut yağını azaltıcı etkisinin ortaya konmasından sonra artmıştır.

İlk kez 1997 yılında Park ve arkadaşları ratlarda diyete 0.05 oranında ilave edilen CLA’nın vücut yağını %60 oranında azalttığını belirlemişler. Parizza ve aradaşları CLA ile beslenen farelerde lipaz enziminin aktivitesinde artış olduğunu belirlemişlerdir. Bu çalışma ile CLA’nın yağ sindirimini kolaylaştırıcı etki gösterdiği belirlenmiştir.

Diyabete olumlu etkileri de diyabetik farelerde CLA’nın glukoz toleransını normalize edip insülin duyarlılığını artırmasıyla belirlenmiştir. İnsan çalışmalarında CLA’nın vücut ağırlığının kontrolünde etkili olup olmadığını belirlemek amacıyla planlanmış, çift kör, plasebo, randomize bir çalışmada beden kitle indeksi (BKI) 25-35 kg/m2 olan şişman ve aşırı kilolu bireylerde 1.7, 3.4, 5.1 ve 6.8 gr CLA ve 9 gr zeytinyağı plasebo olarak 12 hafta süreyle kullanılmıştır. DEXA ile vücut kompozisyonu ölçümünde 3.4-6.8 gr CLA alanların plasebo grubuna göre vücut yağ kitlesinde anlamlı azalma olduğu saptanmıştır. Yapılan diğer bir çalışma 3 gün/hafta egzersiz programı uygulayan ve CLA desteği alan kişilerin vücut ağırlığındaki azalmada egzersiz yapmayanlara göre anlamlı farklılıklar olmuştur. Bu çalışma ile spor programlarının CLA kullanımını desteklediği görülmüştür.

Gauller ve arkadaşları çift kör, randomize, plasebo kontrollü çalışmalarında CLA’nın bireylerin biyokimyasal bulguları ile BKI, kemik mineral kompozisyonu, yağsız doku kitlesi ve vücut ağırlığına etkilerini incelemişlerdir. Çalışmaya katılan tüm bireyler bir yıl süre ile 3.4 gr CLA almışlardır. Bireylerin açlık kan seviyesi değişmemiş, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) de farklılık bulunmamış, total kolesterol ve düşük dansiteli lipoprotein (LDL) düzeyi azalmıştır. Yağsız doku kitlesi ve kemik mineral yoğunluğunda CLA’nın etkisi gözlenmemiş, ancak vücut ağırlığı ve yağ dokusu azalmıştır. Bu çalışma ile zayıflamaya olumlu etkisinin yanında, serum kolesterol düzeylerinde de olumlu sonuçlar elde edildiği kanıtlanmıştır.

Tüm bu çalışmalar ışığında CLA takviyesi; ağırlık ve yağ kaybettirici ajan olarak obezlerde, yüksek risk grubu olan diyabetik hastalarda, anti-kanser ve anti-aterosklerozis etkilerinden dolayı risk grubunda olanlarda olumlu etkiler göstermektedir.

Bu makalede CLA'nın bir zayıflama ilacı olmadığını, besinlerde de bulunan kilo kaybına ve serum kolesterol seviyelerine olumlu etki eden bir takviye olduğunu gördük. Fakat her zaman belirtmek isterim ki; ne kadar yan etkisi olmasa da takviye ürünler de gerçekten ihtiyaç duyulduğu durumlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle kullanmadan önce bir uzmana danışmanızı, vücut analizinizin yapılmasını ve gerçekten ihtiyacınızın olup olmadığı konusunda fikir edinmenizi tavsiye ederim.

Sağlıklı günler dilerim..

Diyetisyen Nihal DURUKAN KELEŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Konjuge Linoleik Asit’in (Cla) Zayıflamada Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ'in Makaleleri
► Zayıflamada Motivasyon Dyt.Buket ADANÇ
► Zayıflamada Proteinin Gücü Dyt.H.Kübra BAL
► Çocuk Obezlerde Zayıflamada Dikkat Edin Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Ürik Asit Yüksekliği ve Beslenme ÇOK OKUNUYOR Dyt.Meltem ERDAĞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Konjuge Linoleik Asit’in (Cla) Zayıflamada Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 85 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sarı Mucize Zerdeçal Ağustos 2016
► Yeme Bozuklukları Temmuz 2015
► Serebral Palsi ve Egzersiz Haziran 2015
► Kilo Alma Hakkında Ağustos 2012
► Diyabette Beslenme Tedavisi Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:45
Top