2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?
MAKALE #12758 © Yazan Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ | Yayın Haziran 2014 | 3,247 Okuyucu
Ramazanın yaklaştığı ve kilo alma korkusunun artmaya başladığı son zamanlarda Ramazanda nasıl beslenilmesi gerektiği yine herkesin merak konusu olmaya başladı. Aslında yapılması gereken çok basit,beslenme düzenimize sadece bazı minik dokunuşlar yapmak yeterli. Peki bunlar neler mi?

•Günlük almamız gereken enerji, karbonhidrat, protein ve yağ miktarı değişmez fakat bunu sahur, iftar ve gece olmak üzere 3 öğün ile gerçekleştirmemiz gerekir. Aksi taktirde halsizlik,yorgunluk,sinirlilik hali, baş ağrısı, hazımsızlık ve düşük tansiyon gibi sıkıntılar yaşanabilir.

•Sahurda yağlı besinler yerine süt, yumurta, peynir gibi proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Çünkü proteinler mide boşalma süresini uzatarak acıkmayı ertelerler.

•Sahur öğünü atlandığında; metabolizma yavaşlayacak, uzun açlık nedeniyle kan şekeri düşecek ve tatlı ihtiyacının daha fazla artacaktır.

•Sıvı tüketimi aksatılmamalıdır. Gün içerisinde tüketilemeyen su iftardan sahura kadar geçen sürede 2-2,5 lt olarak tüketilmelidir.

•Şerbetli tatlılar tüketmek yerine meyveli tatlı,sütlü tatlı,dondurma,güllaç gibi hafif tatlıları tüketmek ve tüketim sıklıklarını haftada 1-2 gün olarak düzenlemeye dikkat edilmelidir.

•Günlük öğün sayısının azalmasıyla yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için iftardan sonra en az 30 dk lık yürüyüş yapılması yararlı olacaktır.

•Gece öğününün mutlaka yapılması gerekir.Çünkü günlük öğün sayısının azalması nedeniyle yavaşlayan metabolizma ve düşen kan şekerini düzenlemek gereklidir.

•İftar sofrasına oturulduğunda uzun süre boş kalan midede hasara ve hazımsızlığa neden olmamak için hafif bir ön yemek yenmesi ardından 5-10 dk ara vererek ana yemeğe geçilmesi daha doğrudur.

ÖRNEĞİN;

SAHUR:
1 su bardağı süt(ŞEKERSİZ)
2 dilim beyaz peynir veya 2 yemek kaşığı çökelek
Haftada 3-4 kere:1 adet yumurta
5-6 adet badem veya 2 adet ceviz
4-5 adet zeytin
2 adet kuru kayısı
1 tatlı kaşığı pekmez veya bal
2 dilim çavdar ekmeği
Söğüş domates,salatalık,biber,maydanoz,dereotu,semizotu vb.
+1 porsiyon meyve
**********()***********()**********()***********()**********

İFTAR:
2 adet zeytin veya hurma
1 kase çorba
**5-10 DK ARA VERİNİZ.**
6 yemek kaşığı etli sebze yemeği(Patates hariç)
2 dilim çavdar ekmeği veya haftada 1 kere çeyrek Ramazan pidesi veya haftada 2 kere 4-5 yemek kaşığı pilav
Söğüş domates,salatalık,biber(yağsız,sınırsız miktarda)
******30 DAK.tempolu yürüyüş yapınız.******


ARA ÖĞÜN:(22:30)
1 porsiyon meyve
3 yemek kaşığı probiyotik yoğurt veya süt

NOT:Yukarıda verilen liste hiçbir rahatsızlığı olmayan bireyler için örnek teşkil etmesi adına yazılmıştır.Eğer bir rahatsızlığınız varsa bir uzman tarafından kişiye özel planlanan bir beslenme programı takip etmeniz sizin için daha doğru ve sağlıklı olacaktır.

Sağlıklı ve hayırlı Ramazanlar...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gözde Zehra AKBAŞ'ın Makaleleri
► Karantinada Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.N.Sinem TÜRKMEN
► Kışın Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Esen KARACA
► Yazın Nasıl Beslenmeliyiz Dyt.Neslihan AKTEPE
► Yılbaşında Nasıl Beslenmeliyiz? Dr.Dyt.Gizem KÖSE
► Kan Gruplarına Göre Nasıl Beslenmeliyiz? Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top