2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zamanınızı Yönetebiliyor Musunuz?
MAKALE #12775 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2014 | 5,018 Okuyucu
Zamaninizi yönetebiliyor musunuz?

Zaman hiçbirimize yetmiyor. Etrafımız devamlı koşturan, koştukça daha çok koşmaya çalışan insanlarla dolu. Hepimize ortak bir duygu hakim; yetememezlik. Daha çok çalıştığımız, daha çok şeyden vazgeçtiğimiz, daha az uyuduğumuz halde işlerin yetişmemesi, yapılacaklar listesinin bir türlü kısalmaması, yetememezlik duygusu daha da arttırıyor. Peki sorun nerede? Sorun zamanda mı? Yoksa bizde mi? Sorun zamanda değildir. Çünkü zaman, evrende en adil dağıtılan kaynaktır. Herkese aynı anda ve aynı miktarda verilir. Peki o zaman zaman nedir? Zaman; .arka arkaya dizilmiş olayların ve olguların algılanmasıdır .olayları ölçebildiğimiz bir süreçtir .olayların sıraladığı bir süreçtir .hayattır .bize verilen sürenin tamamıdır .mal ve hizmet üretilebilmesi için belirli bir süre içinde yerine getirilmesi gereken işlevlere harcanan sürelerin toplamıdır zaman en kısıtlı kaynaktır ve o yönetilemezse başka hiçbir şey yönetilemez.( peter drucker)

Zaman yönetimi, zamandan çok yönetimle ilgilidir. *zamanı yönetmek, kendimizi yönetmek demektir. Zaman yönetimi, alışkanlıklarımızı gözden geçirmek, bir kısmından vazgeçmek ve yeni alışkanlıklar edinerek, bunları ısrarcı bir şekilde uygulamak demektir. Dolayısıyla kendimizi yönetmek demektir. *kendimizi ve zamanımızı yönetmek demek, sahip olduğumuz bu kısıtlı kaynağı kendimiz, ailemiz ve işimiz arasında dengeli dağıtmak demektir. Bu dengeler bozulduğunda, bir yönden çok kazançlı görünsek de, diğer yönden mutlaka kaybederiz. Işkolik olup işinde “başarı” kazandığı söylenen insanların sağlıkları ve aileleri ile yaşadıkları sorunlar hakkında neredeyse sosuz hikaye vardır. *zaman algılama biçimimiz, onu yönetme biçimimizi belirler. Zamanı algılama şeklimiz, telaş ve sakinlik arasındaki farkı belirler. Telaşlı ve sakin iki aynı insan aynı işi yaptıklarında birbirine çok yakın sonuçlar alırlar. Telaşlı olanı kendini harap ederken, sakin olanı kendini üzmeden sonuca gider. Karmaşanın zaman yönetimi açısından en önemli sakıncası alınan kararların kalitesini olumsuz yönde etkilemesidir. *acil olanlarla, önemli olanları bilmek ve bunlar arasında bilinçli seçim seçim yapmak gerekir. Çağdaş hayatın neredeyse tamamı acil işler üzerine kuruludur. Sürekli bir şeyler yetiştirilmeli, sürekli bir şeyler yapılmalıdır. Ancak tüm bunları yaparken gerçekten önemli işleri gözden kaçırmamak gerekli. Önemli işler, gelecekle ilgili işlerdir.bugün yapılması gereken ancak sonuçlarının daha sonra alınacağı işlerdir. Önemli işler, vizyonumuz(gelecekte olmak istediğimiz yer), misyonumuz (oraya nasıl gideceğimiz) ve değerlerimiz (neleri yapıp, neleri yapmayacağımız)ile ilgilidir. Acil işler ise, çoğunlukla başkalarına bağımlı olarak yaptığımız işlerdir. Aranması gereken yerler, yapılması gereken ziyaretler, söndürülmesi gereken yangınlar,halledilmesi gereken sorunlar hep acil işlerdir. Acil işler hepimizin hayatında vardır ve olacaktır. Ancak kendi- mizi tamamen acil işlerin etkisine bırakmak geleceğimizi ipotek altına almak demektir. *karar almak, zaman yönetiminin temel taşıdır. Alınmayan her karar, sırtta taşınan yüktür. Kararları erteleyerek, üzerlerinde tekrar tekrar düşünerek zaman kaybederiz. Unutmayın, en kötü karar, kararsızlıktan iyidir.çünkü karar verdiğinizde, ilerlemeye başlarsınız.kararsızlıkta ise durmaya devam edersiniz. Karar almadan önce planlama yapmak gereklidir. Çünkü kontrol planlamayla başlar, zaman planlama da kayıtla. Unutulmaması gereken; bir işi doğru yapmak için zaman yoksa, düzeltmek için nasıl zaman bulunacağıdır. Planlama, yarının dünden farklı olması için bugün neyi değiştireceğinize karar vermektir. Çünkü planlama kısıtlı zamanın stresinden kurtulmanın anahtarıdır. Zaman planlamasında yapacaklarımız şunlardır;



1. Kim yapıyor? (ben yapıyorum)
A.niçin ben yapıyorum?
B.ben yapmasam olmaz mı?
C.başka kim yapabilir?
2. Ne yapıyorum?
A.niçin bu işi yapıyorum?
B.bu işi yapmasam olmaz mı?
C.başka ne yapabilirim?
3.nasıl yapıyorum?
A.niçin öyle yapıyorum?
B.öyle yapmasam olmaz mı?
C.başka nasıl yapabilirim?
4.ne zaman yapıyorum?
A.niçin o zaman yapıyorum?
B.o zaman yapmasam olmaz mı?
C. Başka ne zaman yapabilirim?
5.nerede yapıyorum?
A.niçin orada yapıyorum?
B.orada yapmasam olmaz mı?
C.başka nerede yapabilirim?
Sorgulanmayan hayat yaşamaya değmez. Eflatun
A. Işlerinde mükemmelci olunuz
B. Işlerinde akılcı olunuz
C. Işlerinde önemsemeden,yapınız ya da başkasına devrediniz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zamanınızı Yönetebiliyor Musunuz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Kuşkucu Musunuz? Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
► Duygularınızı Tanıyor Musunuz? Psk.Dnş.Melek YILDIZ TÜRK
► Kendinizi Seviyor Musunuz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Sürekli Bir Şeyleri Erteliyor Musunuz? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cansu DOĞRUYOL
► Çocuğunuza Hayır Diyebiliyor Musunuz? Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Zamanınızı Yönetebiliyor Musunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:59
Top