2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İletişimde Geri Besleme
MAKALE #12796 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Haziran 2014 | 7,976 Okuyucu

Geri besleme, bir kişiye kendi davranışı ve onun sizin üzerinizdeki etkileri konusunda herhangi bir bilgi iletilmesidir. Etkili geri besleme yapabilmek için bazı teknikleri kullanmak gerekir.

*spesifik davranışlar üzerinde odaklanın. Geri beslemenin, genel olmak yerine spesifik olması gereklidir.

“tutumun kötü”veya “yaptığın iyi işten gerçekten etkilendim” gibi ifadelerden kaçının. Belirsiz olan bu ifadeler, bilgi sağlamakla beraber, onlar alıcı kişiye “kötü tutum”’un nasıl düzelteceği veya “işin iyi olduğu” na hangi esasa göre karar verdiğimiz konusunda yeterince bilgi tesis etmez.

*kişiselleştirmeyin. Geri beslemenin özellikle de olumsuz olmanın, yargıya varıcı veya değerlendirici olmak yerine, açıklayıcı olması gerekir. Ne kadar öfkelenirseniz öfkelenin, geri beslemeyi işle ilgili konuların dışına taşımayın. Ve hiçbir zaman, uygunsuz bir hareketinden dolayı bir kişiyi kişisel olarak eleştirmeyin. Insanlara “budala” veya “yeteneksiz” olduklarının söylenmesi veya benzeri bir ibare kullanılması, çoğunlukla amaca zarar verir.eleştiride bulunurken kişiyle değil, iş ile ilgili bir davranışı kınamakta olduğunuzu unutmayın.

*hedef-yönetimli olun. Geri beslemenin esas olarak başka birine “içini dökmek” için verilmesi gereklidir. Eğer olumsuz bir şey söylemek zorunda kalırsanız, muhatabınızın hedeflerine yönelik olmasına dikkat edin.

*zamanlamayı iyi ayarlayın. Bir alıcı için anlamlı geri besleme, onun davranışı ile o davranışla ilgili geri besleme arasında en kısa sürede yapılan geri beslemedir. Eğer, özellikle davranış değişmesi ile ilgileniyorsanız, istenilen eylemlerle ilgili olarak sağlanan geri beslemede gecikmeler, geri beslemenin istenilen değişikliği sağlamakta etkili olma olasılığını azaltır. Kuşkusuz, sadece hemen yapılsın diye geri beslemede bulunulması da yeterince bilginiz yoksa, öfkeliyseniz veya başka biçimde duygusal olarak gerginseniz, geri tepebilir. Böyle durumlarda, “biraz gecikmiş zamanlama” “iyi zamanlama” olabilir. *anlaşmanızı sağlayın. Geri beslemeniz, ilettiğiniz mesajı alıcının açıkca ve tam olarak anlaşmasını sağlamaya yeterli ölçüde az ve öz, ve eksiksi mi?



Başarılı olan her iletişim, anlamın hem iletilmesini ve hem de anlaşılmasını gerektirir. Dolayısıyla eğer, geri beslemenin etkili olması isteniyorsa alıcının onu anlamasını sağlamanız gereklidir. Alıcıdan geri beslemenin içeriğini yeniden ifade etmesini isteyerek, vermek istediğinizin tam olarak kavranılıp kavranılmadığını kontrol edin.



*Eğer olumsuz ise, davranışınızın alıcı tarafından kontrol edilebilir olmasına dikkat edin. Bir kişiye kendi kontrolü altında bulunmayan bir eksiğin anımsatıl- masının hiçbir yararı yoktur. Dolayısı ile olumsuz geri beslemenin alıcının bir şeyler yapabileceği bir davranışa yönelik olması gereklidir. Ayrıca, alıcının kontrolündeki bir şey konusunda olumsuz geri beslemede bulunurken, durumun iyileştirilebilmesi için ne yapılabileceğinin özel olarak belirtilmesi iyi fikir olabilir. Böyle bir tutum, iğneleyici bir eleştirinin yerine geçebilir ve sonunu anlayan, onun nasıl çözümleneceğini bilmeyen alıcılara yol gösterebilir.



*geri, beslemenin kişiye uyarlanması. Geri besleme ile ilgili son öğüdümüz,büyüme potansiyeli ve performansı yüksek olan kişiler için, geri beslemenin onları düzeltici eylem almaya sevkedecek sıklıkta olması, ancak onları kontrol edici nitelik taşıyan ve onları girişimden yoksun bırakacak sıklıkta olmaması gereklidir. Eğer insanları eleştiriyorsanız, eleştiriyi yalnızken yapın eleştiriye güzel bir söz ile başlayın kişiyi değil hareketleri eleştirin çözümleri de konuşun işbirliğini isteğin bir hata için bir kez eleştirin ve unutun eleştiriye dostça başlayın dostça bitirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İletişimde Geri Besleme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Ahlak Gelişimi Geri Planda mı Kalıyor? Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► İletişimde Anlama Odaklılık Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İletişimde Geri Besleme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:47
Top