2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reflü ve Gastritte Beslenme
MAKALE #12817 © Yazan Dyt.Gizem Selin KEŞLİ | Yayın Temmuz 2014 | 4,829 Okuyucu
Son zamanlarda normal miktarlarda yediğiniz halde yemeklerden sonra aşırı bir hazımsızlık yaşamaya mı başladınız? Asitli bir içecekte, çok sıcak ya da çok soğuk bir şeyler tükettiğinizde mideniz bir anda şişmeye mi başlıyor? Özellikle aç kaldığınızda midenize dayanılmaz kramplar giriyor ve tabiri caiz mideniz “ fokurdamaya” mı başlıyor?

O halde en yakın zamanda aile hekiminize başvurun, çünkü muhtemelen gastrit ya da reflü olmak üzeresiniz.

Reflü en basit tanımıyla mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri gelmesidir. Bu içerik asidik özellik gösterdiğinden dolayı geri gelme olduğu takdirde yemek borumuz midemiz kadar dayanıklı olmadığından “yanma” hissine ve “acı tat oluşumu” na sebep olurlar.

Gastriti ise midenin iltihabı şeklinde tanımlayabiliriz. Karın ağrısı, bulantı, kusma şeklinde belirtiler gösteren gastrit ilerlemesi halinde kansızlığa neden olabilir.

Reflünün ve gastritin beslenme ile kontrol altına alabileceğimiz en önemli sebeplerinden biri aşırı şişmanlıktır. İkisi de anatomik olarak farklı hastalıklar olmalarına rağmen beslenme tedavileri neredeyse aynıdır.

1)ASİT İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER


Limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi narenciyeler ve domates asit içeriği yüksek besinler olduğundan midedeki asidi arttırır. Aynı şekilde kola, gazoz gibi asitli-gazlı içecekler midedeki asit salınımını arttırır. Bu nedenle reflü ya da gastriti olan kişilerin bu besinleri mümkün olduğunca kontrollü tüketmeleri gerekmektedir.

2) ÇOK SICAK – ÇOK SOĞUK YEMEKLER
Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler midenin hassasiyetini arttırır ve asit salınımını uyarır. Bu yüzden sıcak çorbaları ve çayları bu dönemde hayatınızda çıkarıp “ılık” olanlara kendinizi alıştırınız.

3) MİDE UYARICILAR

Koyu çay ve kahve, çikolata gibi kafein içeren besinler, acı baharatlar ile sigara ve alkol tüketimi midenizi uyarır, tahriş eder ve asit salınımını arttırır. Bu nedenle çayı açık, kahveyi kafeinsiz tercih ediniz. Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durunuz. Acı baharatlar kullanmayınız.

4) UZUN SÜRELİ AÇLIKLAR

Reflü ya da gastrit gibi bir probleminiz var ise siz de şeker hastaları gibi az az sık sık beslenmelisiniz. Uzun süreli açlıklar midenizde daha fazla asit üretilmesine neden olur. Bu nedenle güne güzel bir kahvaltıyla başlamalısınız.

Bal iyi bir tampon görevi yaptığından her kahvaltıda bir tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz. Gün içinde ara öğünler yaparak hem uzun süreli açlıklarından kaçınmış olursunuz hem de bir sonraki ana öğüne çok yüklenmezsiniz.

5) ÇİĞ SEBZE – MEYVE

Reflü / gastritin akut olduğu dönemlerde sebzeleri çiğ tüketmek ( kahvaltıda domates, salatalık şeklinde ) yerine közlenmiş şekilde tüketmeyi tercih ediniz. Meyveleri de az şekerli kompostolar şeklinde tüketirseniz mide şikayetlerinizin zamanla azaldığını göreceksiniz.

6) GAZ YAPICI YİYECEKLER

Eğer süt içtiğinizde siz de şişkinlik yaşıyorsanız laktozsuz sütleri ya da sütü bir bisküvi birlikte tüketmeyi deneyiniz. Reflü hastaları genellikle yoğurdu süte göre daha rahat tüketirler. Bu nedenle eğer sütü hiçbir şekilde içemiyorsanız günlük kalsiyum ihtiyacınızı peynir ve yoğurttan karşılamaya çalışınız.

Nohut, mercimek, kurufasulye gibi kurubaklagilleri tüketirken pişirme sularını dökünüz.Brokoli, lahana, kereviz, karnıbahar gibi gaz yapıcı sebzeleri tüketirken kendinizi gözlemleyiniz ve hangi tüketim miktarının sizi rahatsız etmediğini bulunuz. Ayrica günde 1-2 bardak tüketeceğiniz rezene , papatya ve anason çayları şişkinliğinizin giderilmesinde yardımcı olur.

Sağlıklı günler dilerim ...
Dyt. Gizem Selin KEŞLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reflü ve Gastritte Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem Selin KEŞLİ'nin Makaleleri
► Reflü Nedir ? Olası Reflü Şikayetinde Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Reflü ve Gastritte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:53
Top