2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Labioplasti Nasıl Yapılır
MAKALE #12824 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Temmuz 2014 | 4,704 Okuyucu
LABİOPLASTİ NASIL YAPILIR
GENİTAL ESTETİK
İÇ DUDAK KÜÇÜLTME OPERASYONU
Giriş: Genç kızların bir kısmında adölesan çağından itibaren genital organlarında giderek büyüyen ve uzayan iç dudaklar (labium minörler) görülmektedir. Bu dudakların giderek uzaması ve ön tarafında çıkıntı teşkil etmesi oldukça rahatsız edici bir durum olup psikolojik durumu ve cinsel yaşamı olumsuz etkilemektedir. Ayrıca labium minörlerin normalden uzun olması hastalarda değişik şikayetlere neden olmaktadır. Genç kızlar ya da kadınlar bikini giydiklerinde o bölgede oluşan çıkıntıdan dolayı kendilerini rahat hissedemezler, bu nedenle çeşitli üst giysiler arkasına gizlemeyi tercih ederler. Dar kıyafet, kot pantolon giymek bu dudakları sıkıştığından ve rahatsızlık verdiğinden genellikle bu tarz kıyafetleri tercih etmek istemezler. Bu uzun dudaklar sex hayatlarını da olumsuz etkiler. Özellikle klitoris üstündeki deri kalın, uzun ve kıvrımlı ise cinsel uyarılma ve tatmin konusunda sorunlar yaşarlar. Böyle bir genital yapıya sahip olan bayanlar bu durumdan labioplasti operasyonu ile kurtulmak istemektedirler. Bu makalede labioplasti (iç dudak küçültme) operasyonu konusunda kısaca açıklayıcı bilgiler sunulmuştur.
Labioplasti için hazırlık : Labioplasti yapılacak hastalar 18 yaş üzerinde olmalıdır. Labioplasti yapmadan önce hastalar detaylı bir şekilde muayene edilmeli, labioplastinin nasıl yapılması gerektiği ve hastanın beklentisi açık olarak belirlenmelidir. Labioplasti menstruasyon sonlandıktan kısa süre sonra yapılmalıdır. İşlemden önce hastanın kendi rızası ile işlem yaptırmak istediğini gösteren imzalı onay belgesi alınmalıdır. Jinekolog, labioplasti yaptığı hastaya ameliyattan sonra uygun hijyenik bakımın nasıl sağlanması gerektiğini en ince ayrıntısına kadar anlatmalıdır.
Labioplasti işlemi: Labioplasti genel ya da lokal anestezi altında, jinekolojik pozisyonda ortalama bir saat süren bir işlemdir. İşlemden sonra çok fazla bir ağrı olmaz. Genellikle yanma şeklinde hafif ağrı hissi olabilir. Lokal anestezi için topikal anestezik krem olarak benzocain (% 20), lidocain (% 6) ve tetracain (%4) BLT kremler uygulanabilir. Labial mukoza içine bu krem hızlı penetre olur. Uygulamadan sonra 30 dakika içinde etkili olur. Sonra her bir kenara 5 – 10 ml % 1 lidocain (1:100.000 epinefrinli) enjekte edilir, anestezi etkisi 2 saate kadar devam eder. Lidocainli lokal anestezi genel veya sedatif anestezi sırasında da kullanılabilir. Bu ilaç vazokonstriksiyon ve portoperatif ağrı kontrolü de sağlar. Postoperatif ağrı kesici lokal anestezinin etkisi geçmeden işlemden hemen sonra uygulanmalıdır.
Dikiş materyalleri: Vicryl veya monocryl adı verilen geç eriyen sütür materyalleri kullanılır. Submukozal tabaka (derin tabaka) 4-0, 5-0 monocryl sütürler ile, labial kenarlar 5-0 vicryl rapide ile kapatılır. Deri kapama 5-0 vicryl rapid ile subcuticular da yapılabilir.
Serbest kenarlara running sütür atılacak olursa taraklı, testere dişi gibi görüntü olur, bunu düzeltmek oldukça zordur. Bu sütürler 3 – 12 hafta içinde erir ve düşer. Sütürlerin alınmasına gerek yoktur. Eğer hasta ağrı kesici olarak narkotik kullanmıyorsa araba da kullanabilir.
Labioplastide ampütasyon teknikleri
1. Linear labioplasti (clip and snip )
2. Wedge teknikler :
- Santral wedge
- Anterior wedge
- Posterior wedge
3. Deepitelizasyon tekniği
Labioplasti işleminde eğer klitoris derisinde de fazlalık varsa dengeyi sağlamak için ilave teknik olarak klitoris derisi fazlalığı da hastanın durumuna göre çeşitli tekniklerle ortadan kaldırılır, bu tekniğe de “klitoral unhooding “ tekniği adı verilir.
Her hasta için ideal olan tek bir teknik yoktur. Hipertrofik labia minörlerin durumuna uygun teknik ya da çeşitli tekniklerin kombinasyonları şeklinde yapılmalıdır. En sık progressif anterior wedge eksizyon tekniği kullanmaktayız. Klitoral hooddan labia minoraya doğru uzanan geri kalan fazla doku ampute edilir (ters V ,ters Y , yada yarım ay şeklinde çıkartılır). Fazla derisi olan hastalarda labioplasti tekniği deepitelizasyon şeklinde sadece fazla olan deri kısmı çıkartılarak yapılır.
Labioplasti işleminden sonra ağrı: Birçok hastada işlemden sonra sızıdan ziyade ağrı hissedilir. Bunun nedeni hastaların çoğunun narkotikten ziyade antieflamatuar ilaçlar (ıbuprofen vs ) kullanmalarından ileri gelir. İşlemden sonra şişlik olmaması için 24- 48 saat soğuk kompres uygulamalıdır. Aksi halde 6- 8 hafta hafif ödem hali devam eder. Buz paketlerini her 30 – 60 dakikada bir dönüşümlü olarak vulvaya uygulamalıdır. Cerrahiden sonraki gün hastanın rutin görevi buz tatbiki olmalıdır. İşlemden sonra yara yeri iyileşinceye kadar sürtünmeye neden olan motorsiklet, bisiklet,ata binmek gibi fiziksel egzersizlerden uzak durulması gerekir.
Cerrahiden sonra bakım: Cerrahiden hemen sonra antibiyotikli merhem uygulanmalıdır. İlk 5 gün 3*1 krem uygulanmalıdır. Kanama olursa, temiz, hijyenik bir ped ile 10 dakika süresince basınç yapılmalıdır. Hasta sürekli olarak iç çamaşırında hijyenik ped bulundurmalıdır. İnsizyon iyileşene kadar devamlı hijyenik ped ile basınç yapmalıdır. Hasta işlemden 48 saat sonra banyo yapabilir. Bu işlemden bir hafta ve bir ay sonra kontrole gelmelidir. Hastalar aşırı fiziksel aktiviteden ve sürtünmeye neden olan davranışlardan kaçınırsa 24-48 saat sonra normal işine geri dönebilir. Buna rağmen 4 hafta boyunca tampon kullanmaktan, sıkı iç çamaşırı ve sıkı giysilerden sakınmalıdır.
Cerrahiden 48 saat sonra duş alabilirsiniz, takiben bir hafta sonra duşta insizyon bölgesi çok nazik olarak çok yumuşak bir şekilde nazikçe, basınç uygulamadan sabun ve su ile yıkanabilir. Dört hafta küvete, havuza denize vs. girilmemelidir.
Bazı hastalarda işlemden 6 – 12 hafta sonrasına kadar hassasiyet devam edebilir, buna rağmen hastaların büyük bir kısmı 6 hafta sonra cinsel ilişkiye girebilir. İlk ilişkide henüz absorpsiyonu tamamlanmamış sütür düğümleri nedeniyle hafif çekilme hissi gibi bir his olabilir, fakat bu his geçicidir.
Komplikasyonlar : Labioplastide komplikasyon nadirdir. Yara açılması ve kanama erken komplikasyonlardandır. Sigara içmek yaranın açılmasına neden olur. En sık komplikasyon sonuçtan hastanın memnun olmamasıdır. Bu durumda hastanın beklentilerine göre hareket etmek ve bu beklentiye göre labioplastiyi planlamak çok önemlidir. Bu nedenle lokal anestezi uygulamak ve bu sırada hasta ile iletişim içinde olarak hastanın istekleri doğrultusunda bu işlemi yapmak revizyon sıklığını azaltır, hasta memnuniyetini artırır.
Sonuç olarak; labioplasti operasyonundan sonra hastalar işlem bittiği anda çok mutlu ve kendine güvenli olarak muayenehaneden ayrılmaktadır. Bu işlem hastanın gelecekte seksüel fonksiyonunu azaltan bir işlem değildir. Labioplasti operasyonundan sonra duyu kaybı olmadığı gibi psikolojik problemler de ortadan kalktığından sex hayatı daha sorunsuz olarak devam etmektedir.
Makale yazım tarihi: 04.07.2014
Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Labioplasti Nasıl Yapılır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Labioplasti Nedir? Labioplasti Nasıl Yapılır? Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
► Kürtaj Nasıl Yapılır? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Ed 1000 Tedavisi Nasıl Yapılır? Doç.Dr.Tuncay TAŞ
► Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır? Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Çikolata Kisti Ameliyatı Nasıl Yapılır? Doç.Op.Dr.Aydın KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Labioplasti Nasıl Yapılır' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:05
Top