2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Empati,sempati ve Anlam(Landırma)
MAKALE #12836 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Temmuz 2014 | 7,808 Okuyucu
EMPATİ, SEMPATİ VE ANLAM(LANDIRMA)


Çevremizde çok duyduğumuz ama bir türlü ne olduğu tam anlaşılmayan bir kavram: empati.
Empati en basit tabirle kendini başkası yerine koymak ifadesiyle açıklana gelmiştir. Açıklaması kolay olsa da yapılması çok zor bir durumdur. Çünkü kendinizi karşıdakinin yerine koyarken nesnel olabilmek çok zordur.

“Kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayın” sözü empatik olmaya çalışmayı çok iyi ifade etmiştir. Kendi başımıza gelecek şeyler hakkında kendimizden yola çıkarak karşıdakini anlamaya çalışmak empatik düşünce için yararlı olacaktır.

Empati, sempati ve antipati karıştırılabilmektedir. Özellikle empati ve sempati. Empati çok sık ifade bulmaktadır. Karşıdakiyle ağlayıp onla gülmek empati zannedilebilmektedir. Bu aslında sempatidir. Sempati başkasıyla fikir birlikteliği ve duygudaş olma durumu. Hâlbuki empatide anlamaya çalışma etken. Kendimiz için anlamlandırma değil.

Empatik Olmayan İletişimlerle İlgili Örnekler:
Ağlama değmez. ( Empatik olmaya çalışan bazen antipatik durum. Değmiyorsa ben neden ağlıyorum ki diyerek ağlamayı kesen birini hiç gördünüz mü? Karşımızdaki bireyin duygularıyla mı ilgiliyiz yoksa ağlama davranışıyla mı? Ağlama kesilince sorun çözülecek midir? Okullarda da en sessiz çocuklar problemsiz kabul edilir. Hâlbuki depresyon-intihar girişimi riski bu öğrencilerde yüksek olabilmektedir.)
Ağlama zamanla geçer-zaman her şeyin ilacı deyişi (Bu sözü arkadaşına söyleyen kişi haklı olabilir. Zamanla duygularımızın yoğunluğu değişir. Ama bunu söyleyen kişi zamana bırakmadan değer verdiği kişinin de yanında olmalıdır.)
Ben senin yaşındayken ( Bu söz daha çok ebeveynlerle ergenler arasındaki diyalogdur. Bunu söylerken kişi artık o yaşta olmadığını ve şuanda ki bilgi, tecrübe ve anlayış olarak o yaşları hissedemeyebileceğini değerlendirmelidir. Diğer değerlendirmesi gereken şey de teknolojiyle beraber şuan çocukların duygu ve düşünce dünyalarının da 10-20 yılı bırakın bir kaç senede bile değişebileceğidir.Yani şimdinin 15 yaş çocuğu 5 sene önceki 15 yaş çocuğuyla farklı dünyalarda..)

Sana güveniyorum kesin başarırsın (Genellikle sınav durumundaki öğrencilere ebeveynler veya bazen de yakın arkadaşlarca söylenen özlü söz. Bu söz karşıdaki kişiye şu mesajı verir: Başarılı olamama durumu düşünülecek bir şey bile olamaz. Hatta sana başarısızlığı yakıştıramam. Başaramama hakkının olmadığı mesajını alan kişide bu mesaj rahatlatma yaratmayacağı gibi üzerindeki baskıyı da artırabilir. Olması gereken her sonuçta onun yanında olunacağının ve sınavın sadece sınanan şeyi ölçtüğünün söylenmesidir. Sınav sonucunda sevgi kaybolmayacaktır. Başarısızlık durumunda da bu durum her şeyin sonu hiç değildir. )

Ölenle ölünmez ( Evet bu söz de yakınını kaybedenlere ve yaşama yeniden tutunmakta zorlanan kişilere iyi niyetle söylenen bir sözdür. Ölenle ölünmez lafını söylemek yakınını kaybeden için bir şey ifade etmeyebilir. Hatta kızgınlık bile yaratabilir. Bunun yerine yapılması gereken şey, yas sürecinin atlatılması aşamasında o kişinin duygularını açmasına yardımcı olmak ve yalnız olmadığı düşüncesini sağlayıcı davranmaktır.)


Ben sana değil çevreye güvenmiyorum ( Genellikle çocuklara-gençlere söylenen söz. Bazen de kıskanç eş tarafından söylenebilmektedir. Çevresel şartları çok kısıtlama şansımız olmadığından burada beklentilerimizi açıkça konuşmakta yarar var. Hangi durumda, ne kadar zaman ve ne gibi ihtiyaçların olduğu dengesinin sınırları çizilmelidir. Genellikle en büyük ilişki sorunları, sorun ortada yokken konuşulmayan ama sorun oluştuktan sonra da öfkeyle dile getirilen karmaşık ilişkilerdedir. )

EMPATİK İLETİŞİM İÇİN 5 ÖNERİ
Bir durumla karşılaştığınızda durum hakkında bilgi toplamanız gerekir. Bunun için de karşıdaki kişinin duygu durumunu açığa çıkartan ve onu anladığınızı yine ona hissettiren iletişim şeklini benimsemelisiniz.

Başkalarını değerlendirirken o kişinin mevcut şartlarına göre değerlendirme yapmaya çalışın. Bilmediğimiz şeyler de olabilir. Bu yüzden de sorularla iletişimi kuvvetlendirmek gerekir.

İnsanları inceleyin ve gözlemleyin. Bunu eleştirmek ve sorgulamak için değil; her insanın ayrı hikâyesinin olduğunu görebilmek için yapın.

Roman ve hikâye kitaplarının en değerli yanı roman karakterleriyle direkt özdeşleşebilmemiz ve kendimizi onların konumunda bulmamızdır. Kitaplar algı ve anlama dünyamız için çok değerlidir. Bunun yanında film izlemek ve orada ki karakterleri eleştirmek de empatiyi geliştirir.

Hızlı değer yargısı vermek kolaydır ve çoğu zaman otomatiktir. Yukarıda saydığım otomatik şablonlar yerine, göz kontağı kurulup samimiyetle yapılan; yapıcı-umut verici cümleler kurmak gerekir. Bununla birlikte üzerinde kafa yorularak o kişiye özel cümleler kurmak ve sorular sormak en değerli şeyler olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Empati,sempati ve Anlam(Landırma)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► İletişimde Empati ve Sempati.. Psk.Cevher SÖNMEZ
► Anlam Arayışı ve Acılar Psk.Emine ÖZDEMİR
► Anlam Verilemeyen Sıkıntılar Psk.Dnş.Selma AKBULUT
► Empati Psk.Hülya MACİT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Empati,sempati ve Anlam(Landırma)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:22
Top