2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over Sendromu
MAKALE #1285 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Temmuz 2008 | 36,868 Okuyucu
KADINA ÖZGÜ BİR SAĞLIK SORUNU: POLİKİSTİK OVER SENDROMU

Son günlerde sık sık gündeme gelen polikistik over sendromu aslında uzun zamandan beri tartışılan ve konuşulan bir konu… Bir kadın hastalığı olan polikistik over, birçok sağlık ve beslenme sorununa yol açan kompleks bir hastalık… Yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın temel tedavisi ise sağlıklı beslenmeyi içinde barındıran bir yaşam stili değişikliği…

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (POS, PCOS) NEDİR?

Sebebi hala tam olarak çözülememiş olan bu sağlık sorununun genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıktığı düşünülmektedir. Yumurtalıklarda birden fazla kist vardır. Bu durum gebe kalmayı zorlaştırır. Bunun dışında polikistik overli kadınlarda erkeklik hormonları olan androjenler yüksek miktarda salgılanır ve buna bağlı olarak akne, kıllanma ve benzeri sorunlar ortaya çıkar. Yüksek miktarda salgılanan erkeklik hormonları insülin hormonunun da etkisiz hale gelmesine yol açarak insülin direnci adı verilen duruma ve buna bağlı olarak kan şekerinde dengesizliklere neden olur. Kan şekerinde oluşan dengesizlik tatlı krizlerinin, aşırı yeme dürtüsünün ve sonuç olarak kilo almanın temel nedenidir.

Ayrıca polikistik overli kadınlarda karın bölgesinde yağlanma ve kilo alma sorununa sıklıkla rastlanır. Kilo almanın temel nedeni insülin direnci ve tatlı krizleri nedeniyle alınan fazla enerjidir. Karın bölgesindeki yağlanma sorunu ise insülin direncini daha kötü duruma getirerek kilo alma problemi artar, kilo vermek daha da zorlaşır.

POLİKİSTİK OVER SENDROMUNUN TEDAVİSİ NEDİR?

Polikistik over sendromunun başlıca tedavisi yaşam tarzı değişikliğidir. Bu yaşam tarzı değişikliği; beslenme ve fiziksel aktivite ile ilgilidir. Polikistik overli kadınlar sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteyi alışkanlık haline getirmek zorundadır.

Ayrıca polikistik overli kadınların yeterli, dengeli ve sağlıklı bir diyet ile kilo vermeleri gerekir. Mevcut kiloları %2–5 oranında azaldığında polikistik over sendromuna bağlı sorunlar en az seviyeye iner ve gebe kalmak kolaylaşır. Düzenli fiziksel aktivite ise hem bozulan kan tablosunun düzeltilmesi, hem enerji harcamasını arttırarak kilo vermeye destek olması hem de insülin direncinin azaltılması açısından önem taşır.

Polikistik over sendormunun ağır olarak seyrettiği kadınlarda ise yaşam tarzı değişikliğine ek olarak ilaç tedavisine başlanır. Kullanılan ilaçlar kan şekeri dengesini sağlamaya ve yumurtalıklarla ilgili hormonal bozuklukları düzeltmeye yöneliktir. İlaçlar mutlaka doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılmalıdır.

POLİKİSTİK OVER VE ZAYIFLAMA

Polikistik overin birincil tedavisi kilo vermektir. Fazla kilo ile birlikte hastalığın seyri ve insilün direnci artar. Zayıflama insülin direnci nedeni ile normalden yavaş olur. Kişinin beslenme programını hayat tarzı haline getirip, benimsemesi, sıkılmadan ve vazgeçmeden uygulaması gereklidir. Haftada bir yapılacak diyetisyen kontrolleri ile sağlıklı beslenme öğrenilir ve yaşam şekli haline getirilirse, başarı şansı yükselir ve yaşam tarzı değişikliği sağlanır.

Sağlıklı kilo kaybı haftada 0,5–1 kg arasındadır. Daha hızlı ağırlık kaybı sağlamak için harcanan fiziksel aktivite arttırılabilir. Aç kalarak ve ağır diyetlerle sağlanan yanlış kilo kaybı kan tablosunu kötüleştirebilir. Ayrıca aç kalarak hızlı kilo verme, aşırı kas ve su kaybına neden olabileceğinden, sağlık durumunu ve metabolizma hızını olumsuz etkiler ve verilen kiloların tekrar geri alınması kaçınılmaz olur.

Kilo kaybı kadar ulaşılan kilonun korunması da önemlidir. İdeal kiloya ulaştıktan sonra bir diyetisyen kontrolü ile koruma programına geçilmelidir. Kilo alıp vermeden nasıl beslenilmeli? Alınan enerji dengeli bir şekilde arttırılarak sabitlenmelidir. Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlıkları mutlaka yaşam tarzının ayrılmaz bir parçası haline getirilmelidir.

POLİKİSTİK OVER VE EGZERSİZ

Düzenli fiziksel aktivite de aynı şekilde alışkanlık haline getirilmeli yaşamın bir parçası olmalıdır. Polikistik overli kadınlar haftada en az üç gün, günde 45–60 dakikasını egzersize ayırmalıdır. Egzersiz programında mutlaka ısınma, esneme, kardiyo ve gevşeme egzersizleri olmalıdır. Vücudun ilk yarım saatten sonra yağ yakmaya elverişli hale geldiği de unutulmamalıdır. Ayrıca her gün, gün içerisinde toplam minimum 30 dakika yürüyüş veya kardiyovasküler egzersiz yapılması dolaşımın rahat olması ve vücudun her gün kilo verebilmesi için önemlidir.

POLİKİSTİK OVER SENDROMU İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Az ve sık beslenme önemlidir… Polikistik overli bütün kadınlar az ve sık beslenmelidir. Günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenlenecek bir beslenme programı ile kan şekeri dengesini sağlamak kolaylaşır ve tatlı krizleri azalır. Ara öğünler de en az ara öğünler kadar önemlidir. Öğün sayısı kadar önemli olan bir konu da öğün saatleridir. Öğün aralarında 2–3 saat olmalı ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalınmamalıdır.

Düşük glisemik indeksli bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır… Düşük glisemik indeksli besinler ile güne başlamak gün içerisinde tatlı ve açlık krizlerinin oluşmasını engelleyecektir. Kahvaltıda peynir çeşitleri, 1–2 ince dilim tam buğday veya tam çavdar ekmeği ve bol söğüş sebze tüketilebilir. Reçel veya diğer glisemik indeksi yüksek besinlere mümkün olduğunca sofrada yer verilmemelidir.

Ara öğünlerde doğru seçimler yapılmalıdır… Kan şekeri dengesizliği nedeni ile polikistik overli kadınlar sadece karbonhidrattan veya sadece proteinden oluşan bir ara öğün tüketmemelidir. Bunun yerine karbonhidrat, yağ ve protein dengesinin olduğu ara öğünleri tercih etmelidirler. Süt + meyve, meyveli yoğurt, meyve + yağlı kuruyemiş, peynir + ekmek gibi öğünler polikistik overli kadınlar için en ideal seçimlerdir.

Basit karbonhidratlar tercih edilmemelidir… Kan şekerini çabuk yükselten beyaz şeker gibi basit karbonhidratlar ve bu karbonhidratları içeren yiyecekler ve içecekler mümkün olduğunca az tüketilmelidir. Çünkü bu tür besinler hem boş enerji kaynağıdır hem de kan şekerinin dengesizleşmesine neden olurlar.

Kompleks karbonhidratlar ve lifler tercih edilmelidir… Tokluk süresini uzatan ve kan şekerinin dengeli yükselip alçalmasını sağlayan kompleks karbonhidratlar ve posalı besinler tercih edilmelidir. Meyve, sebze, kurubaklagil ve tam tahıl ürünlerini lif içeriği yüksektir.

Doymuş yağlardan ve trans yağ asitlerinden uzak durulmalıdır… Etlerin görünür yağları, süt ve süt ürünlerinin kaymaklı olanları, organ etleri, kızartmalar, kavurmalar ve katı margarinlerden uzak durulması gerekir. Çünkü kan şekeri kadar kan kolesterolünde de bozulmalar oluşur. Süt ürünlerinin yarım yağlı olanlarının tercih edilmesi daha sağlıklıdır.

SORU-CEVAP
ME:Merhaba Nil hanım size bir sorum olacak ben çok kilolu biri değilim soracağım soru par sağlık problemi ve beslenmeyle olan ilişkisini açıklamanızı rice edeceğim.2Ay önce jinekoloji doktorum polikistik over teşhisi koydu bana ve 47 yaşındayım aynı zamanda düşük şeker problemim var bir anda aıkıyor ve fazlasıyla yiyorum.Doktorum beslenmeme dikkat etmemi söyledi bana yardımcı olabilirmisiniz?Önerilerinizi bekliyorum

Cevap:Merhaba,Öncelikle beslenmenizi düzenlemeniz gerekli bu en çok ta şekerinizin düşme problemini çözebilmeniz için önemli.Yemekleriniz 3 ara ve 3 ana olmak üzere 6 öğünden oluşmalı en önemlisi 4 saatten fazla aç kalmamanız gerekmektedir.Böylece bir anda gelişen açlık krizinizi yokedebilirsiniz.ayrıca öğünleriniz karbonhidrat,yağ.protein, Yönünden çeşitli olmalıdır.Süt,meyve,peynir vs.gibi besinler sizin için ideal olabilir.

NİL ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Polikistik Over Sendromu’nda Beslenme Dyt.Nurettin ŞAHİNLİ
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Dyt.Nagihan KIRCALI
► Polikistik Over Sendromu ve Beslenme Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Pkos (Polikistik Over Sendromu), Yaşam Şekli ve Beslenme Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Polikistik Over ve Beslenme Dyt.Pınar ERMİŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:30
Top