2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duyguların Bulaşıcı Olduğunu Biliyor Muydunuz ?
MAKALE #12853 © Yazan Psk.Gökhan GÖKSU | Yayın Temmuz 2014 | 4,488 Okuyucu
Duyguların bulaşıcı olduğunu biliyor muydunuz?; Peki bu evliliğiniz için ne demek?
Duygularımız çok değişkendir ve gün içinde farklı duygusal durumlar yaşarız. Bu bazen çok mat olabilir, bazen fazlaca coşkun. Peki bu durumu etkileyen sebeplerden birisinin sosyal ilişkilerimiz ve ortamlarımız olduğunu düşündünüz mü? Özellikle başkalarıyla ilişki kurduğumuzda, onlarla geçirdiğimiz vakit onların duygularını katar bizi. Peki, bu durumun onlarla olan ilişkimizi nasıl etkilediğinin farkında mıyız?

Araştırmalar ne söylüyor?

Araştırmacılar uzun yıllardır duygularımızın çevremizi ve onlarla ilişkimizi nasıl etkilediğini araştırıyor. Aslında araştırma bulgularını birçok insan fark etmişti; bizler çevremizdeki insanlarla benzer duyguları geliştiriyoruz.

Muhteşem bir sistem olan beyniniz bulunduğumuz ortamdaki kişilerin duygularını fark eder. Beynimizi sahip olduğu ayna nöronlarla çevrede gördüğü mimik ve davranışlara bürünür. Örneğin; çoğu insan ağlayan birini gördüğünde ağlamaklı bir hal alır ve hatta ağlar. Bunu en iyi taziye evlerimizde görürüz. Hatta tanımadığınız birine güldüğünüzde oda size güler. Mutlu insanlarla vakit geçirdikçe kendimizi de daha mutlu ve rahat hissederiz. Çevremizde aksi, huysuz, geçimsiz birisi varsa kendimizi her şeyden şikâyet ederken buluruz.

Mantıklı arkadaş seçimleri yapın?

Çevremizdeki insanların olumsuz duygularını toplamaya başlamışsak arkadaşlarınızla vakit geçirmek mantıklı bir yol olacaktır. Birlikte olacağınız kişilerin aile bireyi, patronunuz veya iş arkadaşınız olmamasına dikkat edin. Arkadaşlarınızla olmanız sizi daha mutlu hissettirecektir.

Hayata karşı olumlu tutuma sahip olmakla beraber evliliğine dair olumlu duygu ve düşüncelere sahip arkadaşlar sizin kendi evliliğinize olan bakışınızı da etkileyecektir.
Öte yandan evliliğinin kendisini nasıl olumsuz etkilediğini, hayatın renklerinden, keyifli aktivitelerinden nasıl alıkoyduğuna odaklanmış bir arkadaş huysuz ve olumsuz olmayı seçecektir. Arkadaşınızın bu olumsuz ve kötümser havası sizi etki altına alabilir.
Sizi negatif limanlara sürüklemek isteyen arkadaşlarınızla vakit geçiriyorsanız, bir yetişkin olarak yaptığınız olumlu ve eğlenceli tercihlerinize odaklanın. Ruh sağlığınıza darbe yapmak isteyen insanlarla olan ilişkilerinizi sınırlandırın. Size farklı pencereler açan ve size kendinizi iyi hissettiren pozitif insanlarla vakit geçirin.

Duygularınızın eşinize olan etkisini düşündünüz mü?

Duygularınızın eşinize nasıl etki ettiği üzerine fikir sahibi olun. Mesela; eve geldiğinizde soluklanmadan gününüzden şikâyet etmeye başladınız mı? Eğer öyleyse akşam için yanlış bir başlangıç yaptınız. Bu durum eşinizi ve sizi hayal ettiğiniz duygusal ve romantik ortamdan uzaklaştıracaktır.

Hâlbuki neşeli, olumlu ve düşünceli olmak için gayret sarf edebilseydik, eşinizle olan ilişkiniz beklentinizden çok daha farklı olabilirdi. Eşinizin etrafında rol yapmak ve olumlu tutum sergilemek için kendinizi sıkmak zorunda değilsiniz ve bu konuya saplantı haline getirmemeye çalışın. Eğer kaşlarınız çatıyorsa, homurdanıyorsanız, takdir etmekten çok sinirlendiriyorsanız, bunun yanında gülüp iltifat ediyorsanız bu durum eşiniz üzerinde olumsuz ve zararlı etkiler uyandıracaktır.

Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin. Duygularınızın kurbanı olmayın. Duygularınızın sorumluluğunu üstlenin ve onları yönetmeyi deneyin. Bu sizi daha olumlu hissettirecektir. Olumlu düşüncelerinize odaklanın, farklı şeyler yapın, aktif olun. Bu davranışlar olumsuz duygularınızı daha stabil bir hale getirebilir.

Eşinizin duygularının sizi nasıl etkilediğine bakın

Eşinizin ruh halinin sizdeki etkisinin farkında olun. Eşiniz ve evliliğiniz hakkında pozitif ve mutlu olduğunuza dair düşünceleriniz varsa, bu durum sizi daha neşeli ve ilişkiniz için umutlu kılacaktır. Her insanın hayatında muhakkak kötü günleri olabilir, önemli olan bu günlerin sizi alaşağı etmesine müsaade etmemenizdir.

Eğer eşiniz size göre daha az mutlu ise bu konunun sizi nasıl etkileyeceği konusunda fikir sahibi olun. Eğer eşininiz kötü bir gün geçirdiyse onun kendini kötü hissetmesine izin mi vereceksiniz? Bu durum olumsuz duyguların düşüncelerimizi sarmasını kolaylaştırır fakat siz buna müsaade etmeyin.

Eşiniz kötü bir ruh halindeyken daha koruyucu olup şefkat kanatlarınızın altına alın. Dalgalı denizlere batmasına müsaade etmeyin. Kendi ruh halinizi korumak için adımlar atın. Eşiniz eğlenceli şeyler yapmak istemiyorsa bu evde kalıp birlikte acıyı paylaşmanızı gerektirmez. Bunun yerine duygularınızı koruyup olabildiğince pozitif olmaya bakın.

Eğer ikinizde iyi bir ruh halindeyseniz, ilişkiniz hususunda kendinizi daha mutlu hissedersiniz. Bu nedenle olumlu düşünmek evliliğinizde çok büyük fark oluşturacaktır. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmek bu işin ilk adımıdır.

Profesyonel yardım alın

Siz ve eşiniz duygularınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız profesyonel bir yardım almanız evliliğiniz için önem kazanacaktır. Uzmanlar evliliğinizde duygularınızı kontrol etmek ve bu süreçte size lazım olacak araçları size öğretecek ve yardımcı olacaktır. Eğer eşiniz depresyondaysa mutlaka bir uzmandan yardım alın. Kendinizi ve ruh halinizi depresif belirtilerden korumayı öğrenin.
Yazan
Psk.Gökhan GÖKSU
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duyguların Bulaşıcı Olduğunu Biliyor Muydunuz ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gökhan GÖKSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gökhan GÖKSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Gökhan GÖKSU
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gökhan GÖKSU'nun Yazıları
► Depresyon Bulaşıcı Mıdır? Psk.Burçin KOYUNCU
► Duyguların Geçmişi Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Duygu ve Duyguların Özellikleri Psk.Emin KOMŞAL
► Olumsuz Duyguların Kontrolü Psk.Hasan ARSLAN
► Duyguların Farkında Olma Psk.Dnş.Özkan KENARLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Duyguların Bulaşıcı Olduğunu Biliyor Muydunuz ?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porno Bağımlılığı Kasım 2013
► Erektil Disfonksiyon Kasım 2013
◊ Din ve Cinsellik Temmuz 2011
◊ Evlilik Piramidi Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:10
Top