2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Dayanıklılık
MAKALE #12856 © Yazan Psk.Nilüfer ÖNDER | Yayın Temmuz 2014 | 6,094 Okuyucu
Günlük hayatta bir çok stres faktörü ile iç içe yaşamaktayız. Şehir koşullarında bu stresörler artmakta, özellikle rekabetçi piyasa koşullarında kişilerin dirençleri düşmektedir.

Stresörler aynı olmasına karşı aynı problem karşısında kişilerin farklı tepkiler yaşadıklarını, farklı stres düzeyleri sergilediklerini ve bazılarının soruna karşı çözüm sunamazken bazılarının soruna dair çözüm üretmek için daha etkin olduklarını fark etmişizdir.

Bu farklılığın en önemli etkenlerinden birisi dayanıklılık seviyesidir. Sorunlarla karşılaştığımızda dayanıklılığımızın yüksek olması durumunda o sorunla nasıl başedeceğimizi ve nasıl çözüme kavuşturacağımızı daha iyi biliriz.

Peki dayanıklık olabilmek için neler yapmalıyız?

Amerikan Psikologlar Birliğinin sayfasında dayanıklılığı geliştirmenin 11 yolundan bahsedilmektedir:

  • İnsanlarla ilişki kurmak
Sosyal ortamlar ve özellikle aile ilişikilerinin pozitif olması, kişinin dayanıklılığını artıran önemli faktörler arasındadır. Bu nedenle dayanıklılığın artırılması için iyi ilişkiler kurması desteklenmelidir.
  • Kriz durumlarını başa çıkılmaz durumlar olarak görmemek
Yaşam içinde bir çok problem ve sorunla karşılaşırız. Bunlar engelleyemeyeceğimiz gerçeklerdir. Ancak bu tür durumlara karşı bakış açımızla olayları algılayışımızı, tepkilerimizi ve yorumlarımızı değiştirebiliriz. Problemler çözümsüz olarak algılamamız zaten onları çözmemiz için gerekli olan adımları atmamızı engelleyecek ve bizi sınırlandıracaktır.
  • Hedefler belirlemek
Yaşamda hedeflerimizin olması ve bu hedefler doğrultusunda herekete geçmemiz en önemli dayanıklılık göstergelerinden birisidir. Bir amaç doğrultusunda hareket eden kişinin hem amacı için yaşama daha sıkı tutunduğu hem de kişisel zaman yapılanmasını daha iyi kurguladığı gözlenmektedir.
  • Değişimin kaçınılmaz olduğunun kabulü
Yaşam içerisinde sürekli bir değişimin olduğunu doğa üzerindeki gözlemlerimizde bile fark edebiliriz. Değişim bu kadar hayatın içindeyken bizim hayatımızı için de bazı şeylerin değişme ihtimali yine kaçınılmaz bir gerçektir. Hedeflerimiz ve amaçlarımız var olabilir ancak bizim değiştiremeyeceğimiz durumlar nedeniyle sınırlandırılmış olabilirler. Değiştiremeyeceğimiz ya da müdahale edemeyeceğimiz durumlar karşısında, bu durumu kabul etmek ve kendimizi değiştirmek, hedef ya da amaçlarımızı yeni durumlara göre şekillendirmek en etkin bakış açısı olacaktır.
  • Kararlı adımlar atabilmek
Herhangi bir problem karşısında çözüme yönelik kararlı adımlar atabilmek, probleme karşı dayanıklılığımızı artıracak faktörlerdendir.
  • Sorunları kendini keşfetmenin bir yolu olarak görmek
Tüm yaşamı boyunca problemle karşılaşmamış, korunaklı bir hayat yaşamış olan kişiler kendileri hakkındabilgi sahibi olmak için fırsatı olmamış kişilerdir. Problemler, onlara bakış açımızla ve çözüm yollarımızla kendimize dair de bilgiler edinebileceğimiz fırsatlardır.
  • Kendimiz hakkında olumlu düşünmek
Problemlere karşı bu problemleri çözebileceğimize dair kendimize ve yeteneklerimize güvenimiz, başarılı bir çözüme ulaşabilmemiz için gereklidir. Çözüme dair kendimize inancımızın olmayışı, çözüme yçnelik adımlar atmamızın en büyük engellerinden olacaktır.
  • Olaylara geniş bir zaman diliminden bakabilmek
Yaşadığımız olumsuz durumları, bulunulan zaman diliminde değerlendirmek hem duygusal yükü artıracak hem de olayın gerçek boyutlarından daha büyük olduğunu hissettirecektir. Yaşanılan problemin geniş bir zaman ve bağlam içinde değerlendirilmesi, dayanıklılığımızı artıracak ve çözümümüzü etkin hale getirecektir.
  • İyimser olmak
Olaylara ve çevresine iyimserlikle bakabilmek beklentilerimizi de şekillendirecektir. Başımıza iyi şeyler geleceğine dair beklentilerimiz, karşımıza çıkan problemleri de olduğundan büyük algılamamamıza ya da aslında sorun değil bir fırsat olarak görmemize neden olacaktır.
  • Kendine iyi bakmak
İnsanın kendi duygularına ve gereksinimlerine duyarlı olması, kendisine zaman ayırması ve yatırım yapması, hem bedenen hem de ruhen olası problemler karşısında, çözüme daha istekli ve daha gayretli olmasını sağlayacaktır.
  • Dayanıklılığımız artırmak için kendi yöntemlerimizi bulmak
Her birey birbirinden farklıdır ve bu nedenle dayanıklılığını artırmak için farklı yollara gereksinim duyar. Kimileri için yazmak, kimileri için spor, kimileri için meditasyon, kimileri için dini etkinlikler dayanıklılığı artırıcı eylemlerdir. Kendimize dair yolları kendimize dair farkındalığımızı artırarak geliştirmemiz hayat kalitemizi artıracaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Dayanıklılık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nilüfer ÖNDER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nilüfer ÖNDER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilüfer ÖNDER Fotoğraf
Psk.Nilüfer ÖNDER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi48 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nilüfer ÖNDER'in Yazıları
► Strese Dayanıklılık Ölçeği Psk.Halil TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Dayanıklılık' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Ocak 2015
► Psikolojik Ağrılar Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:39
Top