2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Daha İyi ve Daha Hızlı Nasıl Karar Alırız ?
MAKALE #12866 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2014 | 4,469 Okuyucu
Daha büyük bir hedef tespit etmiş veya daha geniş bir vizyona sahipseniz, hareket kabiliyetiniz alacağınız kararlardan etkilenecektir. Başarılarımız veya başarısızlıklarımız kararlarımızın kalitesine bağlıdır. Vereceğimiz kararlarda şu 4 nokta önemlidir;


* Görüşlerinize-sizi götüreceği hedefe-bağlı kalın, görüşünüz sizin işaret feneriniz, yol gösteren işığınızdır. Tüm kararlarınızın temelini teşkil eder ve bir lider olarak tutarlı kararlar almanızı sağlar.



* Nasıl; işin formülü: her gün düzinelerce karar almak zorunda kaldığınızda durumu analiz etmeden, yani fazla incelemeden öylesine doğrudan ve açık sözlülükle konuşmak çok kolaydır. Bazen hemen karar vermeden atılacak birkaç önemli adım ürününüzün veya hizmetinizin kalitesini arttırabilir.



* Ne zaman: analiz felci; bilgi çağı binlerce gerçeği parmaklarımızın ucuna kadar getirmiştir. Bu durumun daha iyi kararlar almaya neden olacağını düşünebilirsiniz, ama genellikle bunun tam tersi ortaya çıkar.aşırı miktardaki bilgi, analiz felcine neden olabilir.



* Kim: doğru kademelerde karar almak; bir insanın tüm kararları kendi başına almaktan başka hiçbir şey, bu kadar hızla problemlere saplanıp kalmasına neden olamaz. Kararı, yeterince bilgili olmayan kişilere bırakmak kolay değildir. Kararları başkasına bırakırken en önemli nokta, hangi kararı başkalarına bırakacağınızı stratejik olarak tespit etmek ve sonra da bu kararların devamlı olarak alınması işini aynı kişilere bırakmaktır.



Karar alirken bir formül kullanmak : bazı kararlar kolaydır ve sonuçları bellidir.bazıları da karmaşıktır ve pek çok faktörün değerlendirilmesini gerektirir. Bir an gelir, hangi problemlerin veya konuların ele alınması gerektiğine bile karar veremezsiniz. Bir karar alırken, belli faktörleri ele almak ve en iyi seçeneklerini belirlemek için, belirli bir formülü uygulamanızın size yardımı olabilir. Aşağıda verilen formül, karar alma işlevini daha sistemli bir şekilde yürütmenize yardımcı olacaktır. Işlem açiklamalar

1.istenen sonucu uygulanacak en iyi yöntemi tanımlayın tespit etmeden önce neyi başarmak istediğinizi belirlemesiniz.

2.karar verirken ana hatlar nelerdir? Örnek kullanacağınız olarak, işe otobüsle mi,yoksa kriterleri belirleyin araba ile mi gitsem diye karar verirken,zaman,maliyet gibi faktörleri dikkate alırız.

3.alternatif çözümler önerin

4.araştırın-bilinen tüm zaman yettiği ölçüde çok gerçekleri toparlayın sayıda gerçeği toplayın.ayrı bir kağıda bunları sıralayın

5.en önemli 3 tercihinizi belirleyin

6.karşılaştırma yapın üç tercihinizi değerlendirin

7.en iyi tercihinizi tespit edin

8.ilgilileri kesinlikle bilgilendirin

9. Kararınızın kesinlikle iyi bir karar uygulanabilir bir uygulandığını görün karar olmalıdır.



Bunu nasıl başarıcağınızı yazın karar alıken kaçınılmaz bir sonuç da, bazen yanlış kararlar almanızdır. Evet, eğer karar almak için çok beklediyseniz, bu çok aşikardır. Kararı kimin alacağı çok hayati bir konudur. Eğer günlük kararlar verirken ayrıntılar içinde gömülüp kaldıysanız, uzun süren bu zor mücadelede yoğunlaşmadan, çevrenizdeki eğilimleri hissetmeden etkili bir kişi olamazsınız.



Karar alma becerilerinizi geliştirmek; bunun için şu özelliklere dikkat ediniz;

* Önemli bir karar alırken vizyonuma uygun olup olmadığına bakarım.

* Takipçilerim kararlarımda tutarlı olduğumu bilirler.

* Tüm veriler elimde olmasa da rahat karar verebilirim.

* Karar verirken elimdeki bilgilerin içinde boğulup kalmamaya dikkat ederim.

* Çabuk karar verebilirim.

* Kararlarımdan etkilenecek olanlara kararlarımı bildiririm.

* Bazı kararların alınmasını başkala bırakırım.

* Elemanlarım varsa, onların gelişimi için çabalarım, böylece daha çok ve daha iyi kararlar alabilirler.

* Eğer karmaşık bir durumda karar almam söz konusuysa, mantıklı bir formül uygularım.



Yukardakileri uygulayabilirseniz, gerçekten iyi kararlar verebilen kişisininiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Daha İyi ve Daha Hızlı Nasıl Karar Alırız ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Daha Fazlası Olmak Psk.Emre ŞENGÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Daha İyi ve Daha Hızlı Nasıl Karar Alırız ?' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:50
Top