2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsanları Nasıl Etkileriz ?
MAKALE #12876 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Temmuz 2014 | 6,996 Okuyucu
Insanlari nasil etkileriz? Kişilerin düşüncelerini değiştirmek için uygulanan belirli yaklaşımlar vardır.bu yaklaşımlar ve kavramlar siyasette, iş görüşmelerinde,hat da ürün pazarlamasında kullanılan konuşma yöntemlerinden tamamı ile farklıdır.



Işte öneriler;



1. Farklı görüşe karşı birden parlamayın.aksine o görüşe değer verdiğinizi gösterin; birden parlamayın. Bu, deneyimsiz, ateşli amatörlerin yaptıkları bir hatadır. Deneyimli konuşmacılar ise, birden karşı çıkmanın yanlış olduğunu bilirler.dikkatli ve saygılı davranırlar, karşıt görüşlere “evet anlıyorum” veya “ilk anda öyle düşünülebilir” şeklinde itibar ederler. Planlı ve sistemli bir biçimde konuşmalarını sürdürürler. Tartışılması olası bir konunuz var ise, dinleyiciler arasında genellikle üç farklı gurup oluşur.sizinle baştan ayrı görüşte olanlar, kararsızlar ve karşıtlar. Aynı görüşte olanlar için kaygılanmanıza gerek yok. Onlar zaten ikna olmuş durumdadırlar. Kararsızları mantıklı, açık ve ikna edici bir tavırla kazanabilirsiniz. Sizi zorlayacak olan gurup, karşıt görüşte olanlardır. Onların düşüncelerini değiştirmelerini beklersiniz.



2.düşünceleri değiştirme yollarını bulun; bir kimsenin düşüncelerini değiştirmeye çalışmak gerçekten zor bir iştir. Hepimiz inançlarımızla gurur duyarız. Bazı düşünceler yıllarca süren çalışmalar ve deneyimler sonucu olmuştur. Bunlar bizim için çok değerlidir. Bazıları ise derin duygusal temellere dayanır. Pek çoğumuz din,siyaset, çocuk eğitimi, çalışma yöntemleri hakkında güçlü kökleri olan düşüncelerimiz vardır. Eski bağlılıklarımız, pek çok konuda objektif düşünebilmemizi güçleştirir. Başka bir kimse de bu eğitimler önyargı gibi gözükebilir. Ama görüş bizimse, akılıcı ve doyurucu olduğunu savunuruz. Dolayısı ile,ilk uyarı “birden parlamayın”, farklı bir görüşün de olabileceğini kabul ettiğinizi açıklayın ve anlayışlı olduğunuzu gösterin. Böyle bir görüşün de makul olduğunu belirtin.



3.kırıcı olmayın; ikna edebilmek için dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta kırıcı olmamaya özen gösterin. Dileyicileri kesin kanıtlar diye sunacağınız verilere boyun eğer hale getirmeyin. Unutmayın, dinleyici sizin düşüncenizi “kabul etmek” istediği zaman kabul edecektir. Gerçek olan, düşünmek istediğimiz gibi düşündüğümüzdür. Olumlu duygusal tepkiler yaratan düşünceleri çabuk kabullenebiliriz. Öfkeli bir tutumla ortaya atılan düşüncelerse hemen “yetersiz,eksik,sakat” gibi algılanır. Bir kimseye kendi görüşlerinizle saldırırsanız, karşınızda ikna edilmiş bir kişi değil, sadece bitkin düşmüş dinleyici bulursunuz.



4.zorlamayın,yol gösterin; görüşlerinizi,dinleyiciye çekici biçimde sunmaya çalışın.onu sizinle karşıt görüşte değil, aynı görüşte olmaya istekli hale getirin. Bunu başarabilmeniz için, görüşlerinizin kendisine önemli katkıları olacağını gösterebilmeniz gerekir. Dinleyiciye görüşlerinize de açık olduğunuzu, onun bakış açısını da anladığınızı, elde edeceği yararlarla ilgilenip, ona değerli bir şeyler sunma arzusunda olduğunuzu gösterdiğinizde dostça bir ilişkiye girersiniz. Ancak o zaman düşüncelerini değiştirmeyi isteyebilir.



5. Sabırlı olun; deneyimli konuşmacı aşırı hevesli görünmemesi gerektiğini bilir.hedefe doru ilerlerken sabırlı ve dikkatlidir. Farklı görüşlerin çatışmalarına bilerek zemin hazırlamaz. Düşünsel veya duygusal açıdan hassas noktaların üzerine gitmemeye çalışır. Unutmayın, etkili bir konuşma yapabilmeniz için öncelikle dinleyicinizi kazanmanız gerekir. Onlara yakın olmayı, konuşmanızla katkıda bulunmak istediğinizi hissettirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnsanları Nasıl Etkileriz ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► İnsanları Tanımak ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cem Batuhan AKINCIOĞLU
► Mutlu Ülkenin İnsanları Psk.Rumeysa GÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İnsanları Nasıl Etkileriz ?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:01
Top