2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayal Kurma Tekniği ile Meslek Seçimi
MAKALE #12894 © Yazan Psk.Eray ÜNLÜ | Yayın Temmuz 2014 | 8,521 Okuyucu
Meslek yaşamımda birçok durumda kullandığım bir yöntemi Amerikalı Psikolog dostumuz Dean OWEN yıllar önce bir seminerde “hayal kurma tekniği” adı altında anlatmıştı. Bu yöntem özellikle kariyer danışmanlığında kullanıldığında çok fayda sağlayacak bir yöntem. Kişinin birkaç yıl sonra nasıl bir yaşam hayal ettiğini ortaya çıkararak farkındalık sağlayan bir yaklaşım. Hayallerimizi ifade ederek somutlaştırmaya yarıyor.

Bu yöntem bir uzmanın yönlendirmesiyle yapılıyor. Ancak kendi başımıza yapmamız da mümkün. Bunu nasıl uygulayacağımızı anlatmadan önce Dean OWEN’ın bir danışanıyla yaşadığı seans sürecini anlatmak isterim.

Dean’in Texas’da bulunan ofisine bir gün her ikisi de doktor olan bir anne-baba gelir. Tıp Fakültesi’nde eğitim gören oğullarının depresyonda olduğunu ve yardım talep ettiklerini söylerler. Dean yapılan görüşmede bu delikanlının aslında 3. sınıfta öğrenim gördüğünü ama birçok dersten başarısız olduğunu bu nedenle de şimdiden okulunu uzattığını öğrenir. Depresyonun altında yanlış meslek seçiminin olabileceğini düşünerek, ofisinde uygun ışık ve ses ortamını yaratır ve gencin gözlerini kapatmasını söyler. Ona “ 10 yıl sonra bir sabah uyandın, nasıl bir evde uyandın? Uyandıktan sonra neler yaptın? Üzerine neler giydin? Sonra işine nasıl gittin? İş yerin nasıl bir yer? Orada gün içinde neler yaptın? Nelerle karşılaştın? Ve günün nasıl geçti? gibi sorular sorarak hayalinde canlandırdığı bu durumları sözel olarak ifade etmesini ister. Gencin hayali şu şekildedir:
“Sabah bir rezidans dairesinde uyandım. Duş aldım. Güzel bir kahvaltı yaptım. Ardından çok şık bir takım elbise giydim. Sonra kırmızı, üstü açık arabama bindim ve çalıştığım hastaneye gittim. Hastaneye gittiğimde arabamı adıma ayrılmış özel yere park ettim. Hastaneden içeri girdiğimde etraftakiler başlarıyla bana selam verdiler. Öğleden önce bir konferansta konuşma yaptım. Öğle yemeği için dışarı çıktım ve bir arkadaşımla 2 kadeh şarap eşliğinde balık yedim. Öğleden sonra ise önemli bir toplantıya katıldım. Ve gün bitti.” der.

Bu çok güzel bir hayal. Ancak pek gerçekçi bir hayal değil. Özellikle ülkemiz koşullarında. Bir doktor tabi ki, konferanslar verebilir ancak mesleğinin ilk yıllarında değil. Belli bir birikime sahip olana kadar sayısız hasta gördükten sonra. Doktorlar genelde yoğun iş temposu nedeniyle rahat kıyafetleri tercih ederler. Ayrıca mesleğin ilk yıllarında maddi açıdan çok konforlu bir hayat süremeyebilirler.

Bu hayalin üzerine Dean gence bir hayal de ben sana kurdurmak istiyorum der ve yine gözlerini kapamasını ister. Bu sefer hayali Dean yönlendirmektedir:

“Tıp Fakültesi son sınıftasın yani intern olarak hastanede 24 saat nöbetindesin. Asistan odasında dinlenirken çağrı cihazından acil servis hekimi seni çağırdı. 7-8 yaşlarında bir kız çocuğuna bir kamyon çarpmış ve bacağı kopmuş, acil servis hekimi senden kopan bacağa elinle tampon yapmanı istedi, kızın kan kaybını ve kalp atışlarını elinle hissettin. Yaklaşık bir saat uğraştınız ve maalesef kızı kurtaramadığınız bu arada elin yüzün kan içinde kaldı. Sonra elini yüzünü yıkadın tam yeniden dinlenecekken, acil servis hekimi seni yeniden çağırdı. Bu sefer 150 kilo ağırlığındaki bir ev hanımı merdivenden düşüp kalçasını kırmış ve acil servis hekimi, kadının kalçasından neşterle bir kesi almanı istedi. Kesi işlemini gerçekleştirdiğinde yaklaşık 15 cm kalınlığında sapsarı yağ tabakası ortadan ikiye ayrıldı ve kemiğe ulaştın” dediği sırada genç kan ter içinde gözlerini açıyor ve “ ben doktor olmak istemiyorum” diyor. Tabi bu hayal kurma seansı yavaş yavaş ilerliyor ve danışanın hayali tam anlamıyla simule etmesi sağlanıyor.
Bu seans sonunda şu ortaya çıkıyor: Yukarıda da anlatıldığı gibi gencin bazı öncelikleri var.
1- Statü-Saygınlık ( adına ayrılmış otopark, hastaneye girdiğinde herkesin ona selam vermesi, konferans verebilecek ve önemli bir toplantıya katılabilecek kadar bilgi düzeyi)
2- Para-Konfor ( rezidans dairesi, kırmızı üstü açık araba, şık takım elbise, öğle yemeğini dışarıda yemek şarap ve balık)
3- Doktorluğun hasta ile yakından ilgili olmayan tarafı ( Hayalde bir tıp fakültesi öğrencisi hiç hastalardan bahsetmiyor)
Üstelik bu tıp fakültesi öğrencisi derslerinde başarılı değil. Muhtemelen anne ve babasının da doktor olması nedeniyle ailesi tarafından yanlış yönlendirilmiş ve doktor olmayı seçmiş.

Dean ile yapılan görüşmeler sonunda depresyonun kaynağı bulunuyor ve gencin kariyeri yeniden şekilleniyor. Dean bu gencin daha sonra ekonomi eğitimi aldığını ve Miami’de bir finans şirketinde yönetici olduğunu söylüyor. Aslında genç kendi önceliklerini karşılayan bir kariyer seçmeyi başarmış. Statü, para ve hatta üstü açık araba için son derece uygun olan Miami.

Sizlerde bu tekniği deneyerek geleceğinize bir projeksiyon tutabilirsiniz. Bunu bir kariyer uzmanı veya bir Psikolog ile yapmanız ise kurduğunuz hayallerin gerçekçiliğini test etme imkanı sağlayacaktır.

Odanızda sakin ve sessiz bir ortamda hayal kurun. Bundan 8-10 yıl sonra nasıl bir evde uyandınız? Uyandıktan sonra neler yaptınız? İş yerinize nasıl bir şekilde gittiniz? İş yeriniz nasıl bir yer ? Ve orada gün içinde neler yaptınız? Yiyeceğiniz öğle yemeğine ve giyeceğiniz kıyafete kadar kafanızda canlandırın. Ve o mesleği icra ederken hayal edin kendinizi. Ve hatta o mesleği biriyle tanışırken kullanın. Mesela; Merhaba ben Avukat Ayşe, merhaba ben Doktor Esra, Merhaba ben Bilgisayar Mühendisi Mert gibi…
Bu hayal kurma tekniğini, konunun uzmanı bir psikolog ya da psikiyatrist yardımı ve desteği ile de yapabilirsiniz. Bu uzman söz konusu uygulama için uygun bir ortam yaratacaktır. Bu uygulama için ortamda bulunan ses ve ışık düzeni son derece önemlidir. Rahatsız edici olmayan bir ışık ve hayal kurmanızı kolaylaştıracak uygun bir müzik faydalı olacaktır.

Çünkü bugün siz 17-18 yaşındayken yeni biriyle tanıştığınızda size ilk soracağı soru adınız, ikinci soracağı ise hangi okulda öğrenci olduğunuzdur. Ama 25 yaşına geldiğinizde yine yeni biriyle tanıştığınızda size ilk soracağı soru yine adınız, ikinci soracağı soru ise mesleğinizdir. Mesleğiniz tıpkı bir organınız gibi sizi tamamlayacaktır. Mesleğiniz hayata bakışınızı, ilerde evliliğinizi hatta çocuklarınızı nasıl yetiştireceğinizi bile belirleyecektir. Seçtiğiniz mesleği muhtemelen 40-50 yıl boyunca icra edeceksiniz. Bu nedenle de çok severek yapacağınız bir mesleği seçmelisiniz. Meslek seçimi bu yüzden çok önemli.

Eğer şimdiye kadar bir meslek seçmediyseniz asla telaşa kapılmayın. En başta yukarıda anlatılan hayal kurma tekniğini kullanın. Bol bol hayal kurun. Önceliklerinizi ve hayattan beklentilerinizi gözden geçirin. İnternetten ve çevrenizden bilgi edinin. Hayatı, meslekleri ve insanları gözlemleyin. Hala işin içinden çıkamıyorsanız bir kariyer danışmanından ya da bir Psikologdan yardım alın.

Hayal kurma tekniğini sadece meslek seçimi konusunda değil, hayatımızla ilgili birçok konuda da kullanabiliriz. Özellikle her hangi bir konuda kararsız kaldığımızda olası seçenekleri de hayal kurup simule ederek karar verme sürecini sağlıklı bir şekilde sonuçlandırabiliriz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayal Kurma Tekniği ile Meslek Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Eray ÜNLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Eray ÜNLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Eray ÜNLÜ'nün Makaleleri
► Meslek Seçimi Psk.Bengü TOROSLUOĞLU
► Çocuklar ve Meslek Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Meslek Seçimi İçin Öneriler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayal Kurma Tekniği ile Meslek Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top