2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Issız Bir Adaya Düşersem İlk İnternetimi Alırım
MAKALE #12912 © Yazan Psk.Dnş.Aslı KARTOL | Yayın Temmuz 2014 | 2,731 Okuyucu
Evet. Acı ama gerçek...Amerikada yapılan bir araştırmada 8-18 yaş arası çocuklara ıssız bir adaya düşerseniz yanınıza ne ilk ne alırdınız sorusunun yanıtı” interneti olan bir bilgisayar” olmuştur. Bu yanıt gösteriyor ki çocuklar teknolojiye BAĞIMLI olarak yaşıyorlar. İnternet ya da bilgisayar onlar için neredeyse hava kadar, su kadar, ekmek kadar önemli. Ayrıca teknolojiyi kullanma yaşıda neredeyse 3 ‘ e inmiş vaziyette. Daha küçük yaştan başlayan “çocuk tv izlerken ben yemeğımı yapayım” mantığı ,okul hayatında da devam etmekte. Bu seferde “ ben dizimi izleyeyim, o da odasında naparsa yapsın”. Bu açıdan ebeveynler şunu söyleyecektir: “Kontrol edemiyoruz, çevrede herkesin telefonu tableti var, bizimkide ağlıyor istiyor, kendini küçük görüyor arkadaşlarının yanında , dışlandığını söylüyor, üzülüyor, bizde mecbur kalıp alıyoruz” .Evet haklısınız, teknoloji hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Ancak çocuk istiyor diye telefon , tablet almak ve çocuğun ne zaman nerde isterse bunları kullanmasına izin vermek ve denetlememektir asıl sorun. Bir diğer sorun ise çocuğun tek başına geçirdiği zamanın bolluğundan dolayı teknolojik aletlere sarmasıdır aslında. Sizler çalışan velilersiniz ve evde çocuğunuzla çok fazla vakit geçiremiyorsunuz . Ancak çocuğun teknolojiye bağımlılığını azaltmak için neler yapabiliriz derseniz özetle şunları söylemek mümkündür:

1. Çocuğa ihtiyacı dışında alınacak teknolojik alet çocuk istediği anda ve o istediği için değil; uzun süreli bir hedefe ulaştıktan sonra alınması daha mantıklıdır. ( Örneğin 1 yıl boyunca okulunda göstermiş olduğu uygun davranışlar ve sorumluluktan dolayı öğrenciye bunu hak edebileceği söyleyenebilir)

2. Çocuğun ev içinde tablette ya da bilgisayarda neler yapıyor, nerelerde vakit geçiriyor belli etmeden takip edilebilir. (yani çocuk denetimsiz kalmamalı, denetlendiğini ve ebeveynin kayıtsız kalmadığını bilmeli).

3. Çocuğu evde mümkün olduğunca yalnız bırakmamak ve çocukla birlikte geçirilen zaman diliminin artması sonucu çocuk telefon ya da tablete girmeye fırsat bulamaz ya da gerek duymaz.

4. Çocuğun okul ortamına tablet getirmemesi , bunun kendisine ne gibi zararlarının olabileceği uygun bir dille anlatılıp; bu konuda ebeveynlerin kesin ve kararlı bir tutum içinde olması gerekmektedir.

5. Evde uzun süre internette zaman geçiren çocuğa ebeveynler mümkün olduğunca bir saat kısıtlaması yapmalı; anne ve baba birbirinden bağımsız hareket etmeyip tutarlı olmalıdır.( Yani anne vakit doldu şimdi kapatıyoruz bilgisayarı dediğinde; babayı ikna edip çocuğun dediği olmamalıdır.)

6. Çocuğa başka konularda verilebilecek sorumlulukların artması sonucu çocuğun bir öğrenci ve evlat olarak kendisinden beklenileni yapması konusunda bilinçlenmesi ; teknolojik aletlere olan bağlılığını kendi iradesiyle az da olsa baş edebilme duygusu ebeveynlerin yine çocuğa aşılaması gereken en önemli becerilerden biri olmalı.

7. Çocuğunuzla mümkün olduğunca haftasonları ailecek yapılan etkinliklerin arttırılması ve çocuğun istediği herhangi bir sanat, kültür ya da spor faaliyetine yönlendirilmesi yine çocucuğun teknoloji yerine daha faydalı ve kaliteli zaman geçirmesini sağlayacaktır.

8. Çocuğunuzla diyalogunuzu arttırıp etkili bir şekilde kurulan iletişim, çocuğunuzun yapmakta olduğu bazı yanlış durumları onunla konuşup onu uyarmanız açısından oldukça önemlidir.

Evet teknoloji önceleri hayalken çevremize, çevremizden evimize, evimizdeyken elimize, elimizdeyken cebimize kadar düşmüş durumda. Ama gelecek nesiller...........
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Issız Bir Adaya Düşersem İlk İnternetimi Alırım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aslı KARTOL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aslı KARTOL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Aslı KARTOL
Tekirdağ
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aslı KARTOL'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Issız Bir Adaya Düşersem İlk İnternetimi Alırım' başlığıyla benzeşen toplam 2 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Umudunu Kaybetme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:57
Top