2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağrılı Adet Görmek ve Premenstrüel Sendrom
MAKALE #12916 © Yazan Dr.Belgin HARZADIN | Yayın Temmuz 2014 | 3,070 Okuyucu
Adet döneminin başlamasıyla birlikte bayanların çoğunda ağrılı adet görme olabilir. Adet sancısının nedeni rahim kasılıp kanı dışarı atarken kasılmanın ağrı olarak algılanmasıdır. Ağrının bir nedeni de yumurtlamayla birlikte prostaglandin denilen ağrı hissini uyaran doku faktörleri salınır. Yumurtlamanın olmadığı ilk adet kanamalarında ve menepoz öncesi dönemde ağrı olmaması bunun kanıtıdır.Prostaglandinlerin salgı miktarı ve kişilerin bu maddeye olan duyarlılıkları da ağrı hissinin miktarını belirler.
Adet sancısı genellikle adet kanamasının başlama belirtileriyle başlar ve adetin ilk birkaç gününde görülür. Bazen adet başlamasından günler öncede görülebilir ve çok uzun sürebilir. Bu gibi durumlarda adet sancısına neden olan başka sebeplerde olabilir.

Adet sancısına neden olabilen hastalıklar

Endometriozis Rahmin kanayan en iç tabakasının rahim dışındaki çevre dokularda da bulunması ve adetle birlikte karın içine bir miktar kanama olmasına bağlıdır.
Rahim ağzı darlıkları Rahim ağzına yapılan müdahaleler ve rahim ağzındaki enfeksiyonlara bağlı olabilir.

Rahim yapısının farklı olması Özellikle rahmin arkaya doğru belirgin olarak dönük olması rahim kasılmalarını ve içerideki kanın dışarıya akışını zorlaştırarak ağrıya neden olabilir.
Kist ve tümörler Rahimde, yumurtalıkta yada rahim ağzındaki iyi ve kötü huylu kistler ve tümörler de adet sancısı sebebi olabilir.
Psikolojik nedenler Kadın olmak ve adet görmek bazı kişilerde olumsuz duyguları çağrıştırabilir. Bazı kadınlarda adet dönemini sosyal ve cinsel yaşamları için bir engel olarak görürler. Kültürel olarak da farklılıklara bağlı adet dönemi kirli olmak olarak empoze edilen kişilerde de adet sancısı daha fazla görülebilir.

Premenstrüel Sendrom

Adet dönemine yakın genelde 5-10 gün öncesinde başlayan ruhsal durumda ve bedendeki değişiklikler içeren bir durumdur. Bu kişilerde sinirlilik , gerginlik, öfke , ağlama krizleri gibi ruhsal değişiklikler olabilir. Fiziksel olarak da karında şişlik, migren atakları, bacaklarda, kasıkta ve karın bölgesinde ağrı olabilir.
Premenstrüel sendromun nedeni ve şiddeti hormonal ve kişinin ruhsal yapısı ile ilgilidir. Serotonin duyguları ve davranışlarımızı düzenleyen bir hormondur.Depresyon ve sıkıntı hissini azaltırken mutluluk hissini arttırır. Premenstrüel sendrom yaşayan kişilerde serotonin hormonu düşük bulunmuştur fakat bunun nedeni açıklanamamıştır. Serotonin azalması depresyon ve öfke duygusuna neden olur. Bazı araştırmalarda da beyinde endorfin seviyesinin azalmış olarak bulunmuştur. Endorfin doğal ağrı kesici hormondur. Serotonin seviyesini arttırıcı ilaçlar duygusal durumun ve davranışların düzeltilmesinde faydalı olur. Adet öncesi dönemde yapılan egzersiz ve aktiviteler de serotonin ve endorfin salgısını arttırarak şikayetlerin azalmasında faydalı olabilir.

Kadın olmak ve adet görmek bazı kişilerde olumsuz duygulara neden olabilir.Bu kişiler de bireysel terapilerle kadın cinsiyetini kabul etmesi ve kendi kimliği ile özdeşleşmesi sağlanabilir.

Adet kanamasını kirlenme ve hastalanma olarak algılayan kültürel bir yapı varsa bu inanışların değiştirilmesi ruhsal ve fiziksel semptomların gerilemesine neden olur.
Kadınlarda bu dönemde iştah artışı ve kilo alma varsa psikoterapi ile düzeltilebilir. Buradaki açlık ruhsal açlıktır. Bir şeyler yemek kısa süreli de olsa beyinde serotonin salgısını arttırarak mutluluk verir fakat yemek yedikten sonra oluşan pişmanlık ve kilo artışı daha büyük çöküntüye neden olur ve kısır döngü oluşur.

TEDAVİ

Adet sancısını kesmek için prostaglandin inhibitör etkisi olan ağrı kesiciler tercih edilmelidir. Ağrı kesicilerin yetersiz kaldığı ve çocuk isteğinin olmadığı durumlarda doğum kontrol hapları ovulasyonu engelleyerek daha etkili olurlar.
Ruhsal sıkıntıların tedavisi için beyinde serotonin miktarını arttıran ilaçlar ve antidepresanlar tercih edilir.
B ve E vitamini, rezene ve papatya çayı, magnezyum ağrının azaltılması ve ruhsal sıkıntıların azaltılmasında etkili olabilir.
Yoga, nefes terapisi, akupunktur, gevşeme egzersizleri de dismenore ve premenstrüel sendromda faydalı olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağrılı Adet Görmek ve Premenstrüel Sendrom" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Belgin HARZADIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Belgin HARZADIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Belgin HARZADIN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Belgin HARZADIN'ın Makaleleri
► Ağrılı Adet (Premenstrüel Sendrom) Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Ağrılı Adet (Dismenore) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Dismenore(Ağrılı Adet Görme) Op.Dr.İnci KARALAR
► Adet Gecikmesi ve Adet Düzensizliği Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Vajinal Muayene Ağrılı Mıdır? Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni Nedir?) Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ağrılı Adet Görmek ve Premenstrüel Sendrom' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Genital Enfeksiyonlar Ağustos 2014
► Hpv Enfeksiyonu Ağustos 2014
► İnfertilite Nedenleri Ağustos 2014
► Vaginismus Temmuz 2014
► Gebelikte Beslenme Temmuz 2014
► Erken Menepoz Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:09
Top