2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Reddedilince Aldırmamanın Yolları
MAKALE #12919 © Yazan Psk.Mahir Efe FALAY | Yayın Temmuz 2014 | 17,233 Okuyucu
Reddilmek. Kabul edilmek kadar doğal bir şeydir. Ama reddin etkileri genelde olumsuzdur. Kişinin kendine güveni azalabilir. Değersiz hissedebilir. Aidiyet duygusu - ait olma hissi sarsılabilir. Hayata veya kişilere küsebilir. Kısacık listemizde bile birbirinden önemli ve zarar verici sonuçlarını görüyoruz.

Ancak reddedilince hayat durmuyor devam ediyor. Ve birşeyler yapmak lazım geliyor. Mesela neler?

Diyelim ki üniversitenin kantininde uzun süredir gördüğünüz kızdan çok hoşlanıyorsunuz. Ve durumu açtığınız arkadaşlarınız da “Seviyorsan git konuş abi” dedi. Siz de bunun gazıyla gidip konuştunuz, açıldınız. Ve hatun dedi ki “üff git yhaa slk!” Evet aynen böyle konuştu, size sesli harfler kullanmayı bile çok gördü! E noolcak şimdi? Bunun acısını bir şekilde bitirmek lazım.

1. Açıldığınız bir kız. Herhangi bir kız. Sizin kadar - bizim kadar - sizin kanka Berkehan kadar veya bakkal Osman amca gibi bir insan. Hem icabında lahmacun sarar ayran içer arabesk dinler. Onun uğruna döktüğünüz göz yaşının ne kadar kıymeti olacağını siz düşünün. Hem bu yolda üstlendiğiniz onca stres de cabası. Unutmayın ki stres, bolca stres size bir hastalık olarak geri dönebilir! (not: Emin olun ki ülser, zona, MS, şizofreni ve adını sayamayacağım başka bir sürü hastalığın tetikleyicisi strestir. Bir kız uğruna yaşamı çekilmez kılmaya luzum yok)

2. Kız sizi reddetmiş iyi güzel. E kızdan red alınca en kötü nolur? Evet, en kötü noolur? Yani kız, diyelim ki Okşansu, sizi reddetmiş; en en EN kötü ne olur? Hiçbirşey olmaz :) Sadece reddedilmiş olursunuz. Bu rehberi izlemiyorsanız poponuz biraz acır ama sonuçta reel anlamda hiçbir şey olmaz. Eğer beraberliğiniz iki krallığı birleştirmenin tek yoluysa veya dünyanın en büyük sorusu sizin beraberliğinle cevaplanacaksa başka. Bu arada duydum ki İsviçreli bilim adamlarına göre kimse reddedilmekten ölmüyor.

3. Kız sizi reddetmiş iyi güzel. Ama bu olay hayatınızın tek işi - uğraşı mıydı? Büyük ihtimalle değildi. O yüzden x olamıyorsa y’yi oldurmaya bakın. Diğer işlerinize yoğunlaşın. Onlarla uğraşın ki hem bitmemiş bir sürü iş birikmesin (ilerde bitirmek çok zorlaşır hepsi birikince), hem de reddin yaratabileceği acı başka işlerle uğraşıp onu düşünmemek sayesinde fazla sürmesin. Zira x işini yapmak için düşününce haliyle kızı aklınıza getiremeyeceksiniz. Ha boş kaldığınız anlarda belki biraz sızlar ama o da geçer.

4. Bizim kız sizi reddetti, tamam. Ama hayatınızda sadece tek bir kıza mı açılma şansınız vardı? Sorun kendinize; Peki diğeri ne diyecek? Veya öbürü ne düşünecek? duygularınızla açıldığınız birisi mutlaka sizi kabul edecek. Tüm kızlar kötü, şeytani ve makina ürünü gibi reddetme modları açık değil ya. Bu arada bu maddeye itiraz edecek ve "hayır etrafımdaki tek kız oydu" diyecekseniz de durun biraz. Başka bir yanlışlık var burada ;)

5. Kız sizi reddetti. Tamam. Hem de herkesin önünde bağırarak haykırarak reddetti. Ona da tamam. Diyelim ki kız kibarlık, nezaket vb bilmiyor. Yani birşeyleri eksik. Peki sizde herşey tam mı? Biraz da bunu düşünün. Varacağınız noktada göreceksiniz ki hiç kimse tam, tam kere tam veya tamkare değil. Sizin de eksikleriniz veya iyi yapamadığınız şeyleriniz var. O yüzden de size düşün reddin acısını değişimin gücüne dönüştürüp (Fizik dersini unutmayın, hiçbir şey vardan yok olmaz, sadece form değiştirir) gerekli görünen alanlarınızda iyileştirmeler yapmaya odaklanın.

6 Reddedildiniz iyi güzel. Siz hep reddedilirsiniz belki. Ama hiç düşündünüz mü neden reddediyorlar? Hep yaptığınız bir şey mi rahatsız ediyor? Beğendiğiniz bir şey mi ters geliyor? Veya bir tercihiniz mi tartışmasız yanlış? İşte bu ve bu gibi sorular sorup ve cevaplar alabiliyorsanız bir sonraki reddediliş ihtimaliniz azalacaktır. Çünkü kendinizi geliştirmiş ve daha "iyi" olma yolunda adım atmışsınız demektir.

Reddedilmek başta dediğim gibi ister ilişkide ister işte ister ailede ister arkadaşlar arasında günlük işlerinizde kötü hissettirebilir. Ama kabul etmek kadar doğaldır. Ve bu rehberin bir de kız tarafı vardır. O da hemen aşağıda:

Öğlen yemeğiniz için gittiğiniz AVM'de sık sık gördüğünüz Zeusun torunu gibi fizikte, Herkülün oğlu gibi tavırlar ve takımlar içinde canti adama dair içinize bir kor düştü diyelim. Plazaya döndüğünüzde olağan dedikodularınıza o da katıldı. Ve diğer kızlar dedi ki git konuş kızım yaa!

Sonra siz gazı alıp gidip konuştunuz..Derken aynı gazla geri geldiniz. Çünkü sizinle bir ilişki düşünmediğini söyledi. Kabul edin. Reddedildiniz!! Ama merak etmeyin. Bunun acısına iyi gelecek yollar var.

1. Söz konusu adam dün yoktu. Bugün var. Yarın? Yarın olmayabilir. Eğer siz de bu tarz bir basite indirgeme yaparsanız bu mutlaka iyi gelir. Zira düşüncelerimizle mutlu veya mutsuz oluruz. Biz izin vermezsek gram üzülemeyiz. Kimine ütopik gelebilir ancak olup biten budur.

2. Hayatınızda sadece ve sadece o adam olamaz, olmamalı. Bu manada yapmanız gereken hayatınıza bambaşka şeyler katıp dikkatinizi başka alanlara vermek. Yeni hobi - uğraş - insanlar edinmek içinse kaynak: internet. Şurası yada burası diyemem. Ama çeşitli topluluklar barındıran siteler var ;) Bu arada dikkat! Bu maddenin farkında olan ve başka kazançlar peşinde olan insanlar var. Dikkatli olun ki sonra pişman olmayınç

3. Kültürümüzün önemli ve yararlı bir öğresi vardır. Sosyal destek adındaki bu “beraber” oldurma peşindeki öğe ile asla yalnız kalmayabilirsiniz. Yalnız kalmayınca da düşünecek zamanının olmaz. Düşünecek zaman - fırsat olmayınca da muhtemelen en yoğun şekilde yaşadığınız reddi düşüneceğiniz için, sizin bu yaşantıyı evirip çevirip düşünüp büyütme fırsatınız olmayacaktır.

4. Gönlün ona da buna da konabileceği ilkesinden yola çıkarak bazı işler ve seçilmeler isterseniz şans isterseniz rastlantısal isterseniz kader-kısmet’e bağlıdır. Ve ne yaparsanız yapın bu faktörleri değiştiremezsiniz. Ha kesinlikle ihtimalleri kendi yararınıza arttıracak yöntemler vardır. Ama hiçbir girişimin sonucu %100 değildir.

5. Kendinizi bilin. Prenses kızı veya prensesin bizzat kendisi dahi olsanız her erkeğin beğendiği ve beğenmediği kız vardır. Aynısı karşı cins için de geçerlidir. Kimse bulunmaz hint kumaşı değildir ve kabul de edilebilir red de. O yüzden daha fazla zarar görmemek için kendiniz hakkındaki aşırı şişirilmiş algınız (varsa) lütfen biraz havasını kaybetsin.

6. Herşeyin bir yeri ve zamanı vardır. Belki o çocuk sizin için o anda değil ama başka bir andadır. Belki şarkılara konu olan onun için yanlış bir zamandır ve o size erken siz ona geç gelmişsinizdir. Belkiler türeyebilir uzunca. Ama belkilerle işiniz olmamalı. En iyisi direkt cevap aramanız. Red mi edildiniz? Neden diye sormanız gerekir ki bu belkiler kalmasın hatıra. Hem neden'in cevabı kendinizi geliştirmek için bir zemin oluşturabilir.

Reddedilmek ister ilişkide, ister işte, ister ailede ve hatta isterseniz bakkalda bile! kötü hissettirebilir. Ama reddedilmek kabul etmek kadar doğaldır. Çünkü mantıken; birileri reddediyorsa birileri de reddedilmek zorundadır. Ancak üstesinden gelinebilir. Rahatça atlatmak için önerdiğim yolları yukarıda sundum. Görebileceğiniz gibi reddedilmek dünyanın sonu değil. Çözümsüz hiç değil. Ancak yukardakilerin hiçbiri size çözüm olmuyorsa demektir ki daha ciddi, derin birşey vardır ve o durumda derhal proesyonel yardım almanızı öneririm.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Reddedilince Aldırmamanın Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mahir Efe FALAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mahir Efe FALAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mahir Efe FALAY'ın Yazıları
► Stres ile Baş Etme Yolları Psk.Elçin KAYA KARATAŞ
► Ruh Sağlığınızı Korumanın Yolları Psk.A. Sinem ÖZKAYA ALP
► Fobiler ve Baş Etme Yolları Psk.Sinem GÜN
► Kaygı ile Baş Etme Yolları Psk.İclal ESKİOĞLU AYDIN
► Anksiyete ve Başetme Yolları Psk.Atakan ŞAHİN
► Mutlu Olmanın Yolları Psk.Deniz AKINCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Reddedilince Aldırmamanın Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ergenlik Tavsiyeleri Haziran 2014
► Mutluğun Yolunda Aralık 2009
◊ Varsayma Problemi Ekim 2015
◊ Fark Etmelidir! Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:05
Top