2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Yaz Hastalıkları
MAKALE #12923 © Yazan Dr.Ayşe ZENGIN TURAN | Yayın Temmuz 2014 | 3,292 Okuyucu
Yaz denince ilk akla gelen tatil, deniz ve güneş olacaktır sanırım. Dokuz aydır deniz ve sudan uzak kalmış çocuklar havaların ısınması ile birlikte kendini denize atacak, kumda oynayacak ve yazın keyfini çıkarmaya başlayacaklar.
Peki yaza hazır mıyız?..
Bu yazımda yaz mevsiminde sizin ve çocuklarınızın sağlığı açısından dikkat etmeniz gereken bazı konuları ele alacağım.

I – GÜNEŞ VE SICAĞIN ETKİLERİ

A - Sıcak ve sıvı dengesi
Artan sıcaklık ve nem ile birlikte sıvı kaybı artar, vücut ısısı artışı, dolaşım bozukluğu ve hipotansiyon gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çocukların vücutlarındaki sıvı oranı erişkinlere göre daha yüksektir, bu nedenle sıvı kaybı ve sıvı-elektrolit dengesizliği çocukları erişkinlere göre daha çabuk etkiler. Ayrıca çocuklar erişkinlere göre daha hareketli olduğu için terleme oranı daha yüksektir. OYUN herşeyden tatlı olduğu için susuzluğunun farkına varamayabilir.
Belirtiler: Erken dönemde susuzluk hissi, ağızda kuruluk, sık yutkunma, yalanma; sonrasında halsizlik, yorgunluk, uyku hali, kas ağrıları; ileri dönemde bayılma ve havaleye neden olabilir.
Önlem: Çocuğunuzun gölgede ve serin yerlerde oynamasını sağlayın. Su içmeyi alışkanlık haline getirin, her zaman ulaşabileceği yerde su bulundurun. Sıvı alımı su ve ayran şeklinde olabilir. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak tutun. Çocuğunuzun belli aralıklarla serin, mümkünse klimalı ortamda dinlenmesini sağlayın.
B - Güneş ve cilt problemleri
Güneş yanıkları: Kısa sürede yoğun güneş ışınına maruz kalma güneş yanıklarına neden olabilir. Özellikle de saat 10:00-16:00 arasında güneşe maruz kalma güneş yanığı riskini arttırır.
Güneş allerjisi: Bazı kişilerde ciltte kaşıntı kızarıklık gibi belirtiler görülebilir. Akşam güneşine maruz kalma ve güneş kremi kullanmama bu riski arttırır.
Cilt lekeleri-kanser: Erken yaşlardan itibaren sık ve yoğun şekilde güneş ışınına maruz kalma çeşitli cilt problemlerini de beraberinde getirir. Ciltte yaşlanma belirtileri daha erken yaşlarda orta çıkar, cilt lekeleri oluşumuna neden olur. Ayrıca cilt kanseri görülme oranı da giderek artmakta ve daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Önlem: Çocuğunuza ince, açık renkli ve cildinin hava almasını sağlayacak giysiler giydirmelisiniz. Geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanımı önemlidir. Cildin açıkta kalan kısımları için dışarıya çıkmadan önce güneş kremi kullanmak gereklidir. Seçeceğiniz güneş kremi çocuklar için uygun, güneş koruma faktörü (SPF) 30 ve üzerinde olmalıdır. Çocuğunuz gölgede oynasa bile açık alanda bulunduğu süre boyunca mutlaka güneş kremi kullanınız. Denizde ve kumda, güneş altında bulunduğu sürenin yarım saati geçmemesine özen gösteriniz.

Yaz ve su ayrılmaz ikilidir. Peki suyla ilişkili hastalıklar nelerdir ve bunlardan korunmak için nelere dikkat etmemiz gerekir?

II – SUYLA İLİŞKİLİ HASTALIKLAR

A. Enfeksiyonlar
1. Barsak enfeksiyonları
Özellikle denizin kalabalık ve kirli olduğu saatlerde denize girme, bakımı düzgün olmayan ve kalabalık havuzlara girme bazı enfeksiyonlar açısından risk oluşturur. Barsak enfeksiyonları bu durumda sık olarak karşımıza çıkar. Pis su yutma bu durumun başlıca nedenidir. Ayrıca sıcak nedeni ile yiyeceklerde bakteriler çok daha hızlı ürediği için besin zehirlenmeleri de sıkça görülür
Önlem: Kalabalık olmayan, sakin saatlerde denize ve havuza girmek, bakımı düzenli yapılan havuzları tercih etmek riski azaltır.
2. Otit (Kulak Enfeksiyonu)
Yaz döneminde deniz ve havuzla ilişkili en önemli hastalıklardan biri de dış kulak yolu enfeksiyonlarıdır. Dış kulak yolunun uzun süre ıslak kalması (özellikle de klorlu su ile ) enfeksiyon riskini arttırır. Ani başlayan, yutkunma ve dokunmakla artan şiddetli kulak ağrısı şeklinde ortaya çıkan dış kulak yolu enfeksiyonu çocuğa belirgin şekilde sıkıntı oluşturur ve günlük yaşamını olumsuz şekilde etkiler
Önlem: Bone ile yüzme, bir saatten uzun süre su içinde kalmama, sudan çıkınca duş aldıktan sonra kulakların havlu ile güzelce kurulanması
3. İdrar Yolları Enfeksiyonu
Yaz döneminde sıklığı artan enfeksiyonlardandır. Özellikle kız çocuklarında deniz-havuza girme sonrası görülebilir. Yaz döneminde sıvı kaybının ve su ihtiyacının artması da idrar miktarını azaltarak enfeksiyon riskini arttırır.
Önlem: Öncelikle çocuğunuzun bol sıvı almasını sağlayın (idrar miktarı bol ve idrarı renksiz veya açık sarı renkte olmalıdır) Suda bir saatten uzun süre kalmama, sudan çıkınca duş alma ve kuru kalma enfeksiyon riskini azaltır.
4. Diğer Enfeksiyonlar
El ayak ağız hastalığı gibi bazı virüs enfeksiyonları, konjonktivit ve mantar enfeksiyonları da havuzla ilişkili enfeksiyonlar arasında sayılabilir.
Önlem: Havuzun temizliği-bakımı en etkili önlemdir. Mantar enfeksiyonları açısından ortak kullanılan eşyaları kullanmamak ve ıslak kalmamak önemlidir.

B. Suda Boğulma
Çocuklarda havuzda boğulma denize göre daha sık görülmektedir. Çocukların boğulurken yaptığı çırpınma hareketleri maalesef bazen oyun olarak değerlendirilebilmektedir. Bu nedenle ne kadar göz önünde olsalar da boğulma riski maalesef yüksektir.
Önlem: Çocuğunuz yüzme bilmiyorsa deniz veya havuz kenarında oynarken bile kolluklarını asla çıkarmayın. Yüzme bilen çocuklarınızı da mutlaka gözetleyin. Özellikle kalabalık ve kaydıraklı havuzlarda meydana gelebilecek kazalar yüzme bilse bile çocuğunuzun boğulmasına neden olabilir. Cankurtaranı olan havuzları tercih edin.
Enfeksiyon ve suda boğulma riskini azaltmada en etkin önlemlerden biri çocuğunuzun yüzme öğrenmesidir. Çocuğunuz yüzmeyi ne kadar erken yaşta öğrenirse o kadar az su yutacaktır. Havuz kurallarına uyma çocuğunuzun enfeksiyon (havuza girmeden önce duş alma, bone kullanımı) ve kaza riskini (havuza atlamama, havuz kenarında koşmama) azaltacaktır. Çocuğunuz yüzme öğrenirken bone kullanımı ve genel havuz kurallarını erken yaşta öğrendiği için sonrasında da buna uyma şansı daha yüksek olacaktır.

ÖZET OLARAK ÖNLEMLERİ SIRALAYACAK OLURSAK;
1. Yazın 10:00 – 16:00 saatleri arasında güneşe maruz kalmayın.
2. Açık alanda bulunduğunuzda ince, açık renkli, terletmeyecek giysileri tercih edin. Geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
3. Dışarıya çıkmadan önce mutlaka SPF 30 ve üzeri olan ve çocuklar için uygun güneş kremi kullanın.
4. Çocuğunuza sık sık sıvı şeyler verin. Gazlı ve şekerli içecekler yerine su, ayran gibi içecekleri tercih edin veya karpuz gibi bol su içeren meyveler verebilirsiniz.
5. Denize girmek için sakin saatleri tercih edin. Kalabalık olmayan, bakımı düzenli yapılan ve mümkünse cankurtaranı olan havuzları tercih edin.
6. Çocuğunuzun suda yarım saatten fazla kalmamasına özen gösterin. (yüzme dersi gibi kontrollü ortamlarda bu süre bir saat olabilir)
7. Çocuğunuz sudan çıktıktan hemen sonra duş aldırın, üzerindeki ıslak gisyileri çıkararak kuru giysiler giydirin, kulaklarını havlı ile kurulayın.
8. Çocuğunuzun mümkün olduğunca erken yaşta yüzme öğrenmesini sağlayın.

Alacağınız basit birkaç önlemle yaza hazırlıklı girin.
Sağlıklı ve keyifli bir yaz geçirmeniz temennisiyle…

Dr. Ayşe ZENGİN TURAN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıları Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Yaz Hastalıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ayşe ZENGIN TURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ayşe ZENGIN TURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe ZENGIN TURAN Fotoğraf
Dr.Ayşe ZENGIN TURAN
Antalya
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ayşe ZENGIN TURAN'ın Makaleleri
► Kış Hastalıkları Op.Dr.Tamer HALİLOĞLU
► Postür Hastalıkları Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Rahim Hastalıkları Op.Dr.Ayşe DARAMA
► Dış Kulak Hastalıkları Prof.Dr.Selçuk ONART
► İç Kulak ve Hastalıkları Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Larenks ve Hastalıkları Prof.Dr.Oğuz BASUT
► Retina Hastalıkları Op.Dr.Füsun UZUNOĞLU
► En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Bartholin Bezi ve Hastalıkları Op.Dr.Güzin BAŞCI
► Mide Hastalıkları ve Oruç Op.Dr.Mücteba GÜNDÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Yaz Hastalıkları' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:00
Top