2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Sorunları
MAKALE #12977 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Ağustos 2014 | 4,453 Okuyucu
Evlilik Sorunları

Evliliğe adım atanlar, iyi günde ve kötü günde her koşulda birbirine destek olmaya söz verirler.* Nikâh masasında evet derler…..* Bütün çiftler mutlu olacaklarına inanarak evlenir ve bir süre mutlu olabilirler. Kimi çift evliliklerinin hemen akabinde, kimisi bir ay kimisi bir yıl sonra mutluğu kaçırabilirler.* Zamanla katlanması güç bir birlikteliğe doğru yol alabilirler. Birlikte mutluyuz derken bir anda geçimsizlik çanları çalmaya başlar. Peki, bu çanlar ne zaman çalmaya başlar?*

Evli olmanın en önemli koşullarından birisi nasıl para kazanılacağıdır. Her ikinizin de bir işi var ve kazanıyorsunuz. Ancak kazandığınız parayı ne şekilde harcayacağınız konusunda bir ayrılık yaşıyorsanız çanlar çalmaya başlar. Özellikle içinizden birisi arkadaşına, ailesinden birine bir şekilde mali destek olma zorunluluğu işinde hissediyor ve bu yönde kararlar alıyorsa.*
Kimse çocuğunu anne babasının evinden getirmiyor. Evliliklerde çocuk sahibi olunur. Peki, bu çocuğun bakımı, çocuk psikolojisi, beslenmesi eğitimi nasıl olacak? Kim hangisinden ne kadar sorumlu olacak? Bu konuda da görüş ayrılıkları ortaya çıkabilir ve evlilik çanınız ötebilir.*
“Eşim benimle yeterli zaman geçirmiyor, arkadaşlarına ve ailesine benden fazla zaman ayırıyor. Üstelik arkadaşı, anne-babası ile konuşurken daha neşeli, benimleyken hep somurtkan oluyor.* Birlikte hiçbir şey konuşamıyoruz. Artık konuşacak bir şey bulamıyoruz. “ duydunuz mu çanın sesini?...
İçinde bulunduğunuz koşullar gereği eşinizin ailesi ile aynı evde yaşamak zorundasınız. Ya da, eşinizin aile üyelerinden biri sürekli sizinle yaşamak zorunda kalmış olabilir. Bu koşullarda eşinizin sürekli onların etkisinde olduğunu düşünebilir, evdeki konumunuzu sorgulayabilir, çekirdek aile olamamanın sıkıntısını çekiyor olabilirsiniz. Bütün bunları eşinizle konuşup bir fikir birliğine varamazsanız çanlar çalabilir.
“Sen bana hiç sarılmıyorsun. Köpeğinle, arabanla başkaları ile daha fazla ilgileniyorsun. Uzun zamandır beni hiç öpmedin. “ diye düşünüyorsanız, üstelik cinsel ilişkinizde sorunlar yaşıyorsanız hala çan sesini duymuyor musunuz?
Evliliğinizde kendinizi yenileyebiliyor musunuz? Birlikteliğiniz bir kısır döngüde, tekdüzelikte sıkışıp kalmış mı? Bazı çiftler birbirini takdir edemez, birbirlerinin ilgilerini, düşüncelerini küçümserler. Bu durumda bir birlerine saygıları azalır, her gün bir öncekinin tekrarı haline gelir. Eşine verdiği değer azalır, aynı evde iki yabancı gibi yaşamaya başlarlar. Eşler ev içinde doyurucu ortam oluşturamaz, kendi öz bakımlarına önem vermez ve bir birlerine ilgileri azalır. Bu durumda hala çanın sesi duyulmuyorsa çift aldatma hikayesi ile karşılaşabilir.
Tıpkı otomobilinizin periyodik bakımı gibi birlikteliklerin de bir bakımı vardır. Evliliğinizdeki sorunları eşinizle paylaşabilecek düzeyin altında iseniz bir evlilik danışmanına başvurmanız gerekebilir. Evlilik terapisi, ilişkinizde süre giden sorunların kaynaklarını görmenize ve değişimi yakalamanıza destek olacak bir başlangıç olabilir. Çevrenizde, psikolog, psikolojik danışman, aile terapisi gibi uzmanlara ulaşabilir, ilişkinize dair sorunlarınızı halledebilirsiniz.

Soru : Evlilik danışmanlığı çiftlere nasıl yardımcı olur?
Cevap: Evlilik danışmanlığında terapistiniz her birinizin davranış örüntülerini, aranızdaki etkileşimi, bir üçüncü göz olarak gözlemler, gözlemlerini vakti saatinde sizinle paylaşır, böylece kendinize uzaktan bakabilme fırsatı yakalarsınız. Terapi odasında olup biten her şey sizin daha nitelikli beraberliğe ulaşmanız için kullanılır. İkiniz kendi kendinize çözüm için çabalamanız yeterli olmaz. Çiftler kavgaya bir başladılar mı, çukurdaki bataklığı düşünün, iki hayvan gibi bir birlerini yaralarlar yukarı çıkmak için. Evlilik danışmanlığı, size yukardan uzatılan daldır, bataklıktan çıkabilmeniz için. Yeterki dalı tutmak isteyin, çıkabilirsiniz.

Ali Bıçak
Psikoterapist-Aile Danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Evlilik Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayşe Devrim BURÇAK
► Evlilik Sorunları Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Evlenme ve Evlilik Sorunları Psk.Cengiz TÜRKMEN
► Evlilik Sorunları / Atıflar (Çıkarımlar) Psk.Berat Onur TAŞBAŞI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evlilik Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:35
Top