2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pozitif Geri Bildirim
MAKALE #13035 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2014 | 6,641 Okuyucu
Pozitif geri bildirim
Şöyle bir hatırlamaya çalışalım; en son ne zaman eleştirildiğinizi hatırlayınız ve o anı kafanızda canlandırınız. Sizi eleştiren kişinin yüzüne tekrar bakınız. Ve söylediklerini işitin. Bütün bunları yaparken de o an için neler hissetiğinize ve aklınızdan ne gibi düşüncelerin geçtiğine dikkat ediniz.böyle bir durumu hatırlarken şunları hissedebilirsiniz;
Bu gibi durumlarda genel olarak kendinizi kızgın, mutsuz ve aşağılanmış hissedebilirsiniz. Pozitif geri bildirimde bulunurken amaç, söyleyeceklerinizi tam olarak söylemek ve söz konusu kişiye belli bir rahatlık sağlayarak onun duygularının araya girmesine fırsat vermeden söylediklerimizi tam olarak
Anlamasını sağlamaktır.
Insanlar pozitif geri bildirim vermek için yapılması gereken bazı şeyler vardır;
*insanları gerektiği gibi övebilmek
*insanları cesaretlendirebilmek
*tam bir patron gibi davranmamak
*pozitif olan şeyleri ortaya çıkarabilmek
insanları övmek;

Övgü,insanlara kolayca vermediğimiz ama almaktan fazlasıyla hoşlandığımız bir hediye gibidir. Hiçbir şey büyümeyi övgü kadar teşvik edemez.övdüğümüz her şeyi arttırırız.eğer bir kimseye olması gereken ve olabileceği kimseymiş gibi davranırsanız, olması gereken ve olabileceği kişi haline gelecektir. Insanlar sizden eleştri isterler. Ama tek duymak istedikleri övgüdür.
Insanları gerektiği gibi övebilmek için;
*övgüye değer bir şeyler yapıldığının farkına varabilmek
*zaman geçirmeden gerektiği gibi davranmak
*basit kelimeler kullanmak
*kesin olmak ve övgüde herhangi bir aşırılığa kaçmamak gerekir.

Insanları mutlu etmek için çok az şey yeter.sadece bir dokunuş, nasıl verileceğini biliyorsak,sadece uygun şekilde söylenmiş bir söz, ruhun hassas makinasındaki bir cıvata, bir pim veya bir rulmanda ince bir ayrdır.
Unutmayalım, bütün kapılar nezakete açıktır. Övgünün net bir şekilde verilmesi, insanların yaptıklarını onaylar ve onların öğrenmelerini ve edindikleri tecrübeyi güçlendirir. Öte yandan yapılan övgü abartılırsa bu etkilerin tersi gözlenir. Pek çoğumuz yaptıklarımızın ne derecede övgüye değer olduğuna karar verebiliriz. Ve övülecek bir şey yapmadığımız halde bir övgü alırsak bunun içinde ufak da olsa bir alay sezmemiz mümkündür. Övgü her ne kadar öğrenmesine yardımcı olabilecek yararlı bir araçsa da dikkatli ve doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Parlak bir zekayı öğrenme için keskinleştirecek en iyi bileytaşı övgüdür.
Insanları cesaretlendirmek;
Cesaretlendirme şu 3 ögeye sahiptir;
*bir insana onun bir işi başarabileceğine inandığına dair sözlü bir ifade,
*söz konusu kişiye yol göstererek ve ihtiyaç
duyduğunda yanında olarak destek sağlamak
*sabır ve yapılan hatalara eleştiri içeren
tepkiler vermemek.

Bir insanın bir şeyi başarabileceğine inanmak; bir insanın becerilerine duyduğunuz inanç, eğer yeteri kadar gösterebilir ve ufak başarılarla desteklenebilirse o kişinin kendine olan inancının artmasına neden olacaktır. Kendi kendine inanma ve saygı duyma insanların kendilerine olan güvenlerini oluşturmalarına ve bu güveni, başarmaları için gerekli olan öğrenme işini gerçekleştirme yolunda kullanmalarına olanak tanıyacaktır.
Destek verme ve ulaşılabilir olma;
Bir insanın yakınında değilseniz ona cesaret veremezsiniz. Ama eğer her şeyle gereğinden fazla ilgilenirseniz insanların omzuna yük de koyabilirsiniz.gereken desteği önermek ve ihtiyaç duyduklarında size ulaşabilmelerini sağlamak ikisi arasındaki en uygun dengeyi kurmanızı sağlayabilecektir.
Sabırlı olmak ve tenkit edici davranmamak;
Sabrınız bu süreç sırasında sürekli olarak sınanacaktır. Insanların hatalarına katlanabilmek ve insanlara eleştiriden uzak bir geri bildirim akışı sağlayarak onları devam etmeleri için cesaretlendirebilmek oldukça meşakatli bir durum olabilir.bunun için emek harcamak gereklidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pozitif Geri Bildirim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Ahlak Gelişimi Geri Planda mı Kalıyor? Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Pozitif Psikoloji Psk.Çağlar VAR
► Pozitif Psikoterapi Psk.Ahmet YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Pozitif Geri Bildirim' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:02
Top