2007'den Bugüne 92,815 Tavsiye, 28,314 Uzman ve 20,064 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sonuç Alma Sanatı
MAKALE #13099 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Ağustos 2014 | 4,878 Okuyucu
SONUÇ ALMA SANATI
Ziya Paşa’nın meşhur bir beyiti vardır, yeni dile göre karşılığı şu olabilir:
Ya bir işe önceden başlama.
Yahut da başladığı işi bitir, yarıda bırakma!
Bence ilkokuldan en yükseköğrenime kadar her eğitimin ilk amacı bu olmalı, başlanan işi bitirme şunu daha küçük yaştan kafalara aşılanabilir.
Başkenti dolaşan yabancı bir uzman yarıda kalmış bina ve yolları işaret ederek “ Bunlara dayanabilmek için siz zengin olmalısınız” demişti.
Yüksek, asansörlü, modern binalar görürsünüz, önündeki iki metrelik yolu, yaya kaldırımı, duvarı, hatta kapısı bile tamamlanmamıştır: hayır, içinde oturanlar yeni taşınmamışlardır, en aşağı bir iki seneden beri orada oturuyorlar. Mesele para da değildir, ilgililer hep beraber üç beş yüz lira verseler, o kocaman apartmanın etrafı güllük gülistanlık olur. Öyleyse neden? İşi tam bitirme, netice alma zevkine, şuuruna sahip olmaya çalışılabilir.
Bir Fransız dergisi İngiltere ile ilgili olarak çıkardığı özel bir sayısında İngilizler hakkında şu sözleri söylüyor:
“İngilizler prensiplerinden ziyade neticelere önem verirler ve devamlı başarılarının sebeplerini de burada aramak yerinde olur.” Çünkü başarının bir tarifi de netice almak, başlanan işi bitirmek sanatıdır.Evinizde bir musluk bozuktur, badana, boya veya herhangi başka bir tamirat işiniz vardır. Usta bir aralık kaybolur, beklersiniz, ararsınız ve nihayet alışırsınız. O başka bir yerde de ve ona da aynı zamanda başlamıştır.
Şimdi netice almaya tesir eden faktörleri bir düşünelim:
Birincisi olumlu düşünceye sahip olmaya çalışmaktır. Bazı insanlar vardır, her şeye hayır diyebilirler, her şeyin olumsuz tarafını görebilirler, onlara göre hiçbir şey yapılmazsa daha iyi olabilir çünkü onlar her şeyin sonunda bir aksilik, bir yanlışlık çıkacağına, hatta başlarına bir bela geleceğine inanabilirler. Böyle insanların cemiyetinden uzaklaşmaya çalışınız, eğer bunu yapamazsanız, hiç olmazsa teşebbüslerinizi onlara açıklamamaya çalışınız,işi bitirdikten sonra görürlerse, artık size engel olamayabilirler, onlar rahatlarını her şeye tercih eden, alışkanlıklarının bağnazlığı içinde yaşayan insanlardır, kolay kolay değişmeyebilirler.
İkincisi hiçbir işe onu sonuna kadar iyice düşünmeden yani planlamadan başlamamaya çalışınız. Ziyanı yok, bunun için sarf edeceğiniz zaman uzun olsun, bu sizi lüzumsuz üzüntülerden ve işin yarıda kalmasından kurtarabilir.. Ani karar verip, aklınıza gelen her şeyi yapmağa kalkışmamaya çalışınız.. Masa başına oturunuz ve yapacağınız şeyleri sırası ile yazınız. İmkanlarınızı da not ediniz, ve sonra düşününüz, yalnız unutmayınız ki, hiçbir şey yüzde yüz tam olmayabilir, eksik kalan kısmı karakteriniz, azminiz, cesaretiniz, bilginiz ve insanlarla geçinme kabiliyetiniz tamamlayabilir.
Üçüncü nokta hata yapmaktan korkmamaktır. Her işte muayen bir hata yüzdesi vardır. Hiç hata yapmamak isteyen insan hiç iş yapmayan insan demek olabilir. Mesele hata yapmamak değil, hatalardan ders alıp, onların tekerrür etmesine mani olmaya çalışılabilir.
Dünyanın en büyük beyin mütehassıslarından bir doktor, öğrencilerine verdiği bir konferansa şöyle başlamıştı:
“Hayatımda bu konuda o kadar çok hata yaptım ki, artık sizin bu derece hata yapmanıza imkan kalmamıştır.”
Dördüncü nokta olarak şunu hatırlatmak isterim: Shakespear, Kral Lear’de şöyle yazar: “En iyiyi bulmak için uğraşırken iyiyi kaybediyorsunuz.” Evet daha iyi iyinin düşmanı olabilir. Bir şeyi mümkün olduğu kadar iyi yapmak istemek doğru olabilir. Fakat daha iyisini, belki o an için imkansızını yapacağım diye iyiyi bitirmemek, yarıda bırakmak doğru olmayabilir. İdeal çözüm o işi mümkün olan en iyi şekilde bitirmeğe gayret etmek ve ileride gerekirse yeni tecrübe, bilgi ve imkanlara göre ıslah etmeğe
Çalışmaktır. Frenklerin bir sözü vardır: “Roma bir günde yapılmamıştır.” Derler.
Beşinci faktör ekip halinde çalışmaktan zevk almak, başka insanlarla beraber bir işi yapmış olmakla iftihar etmek imkanı olabilir.
Bazı insanlar vardır, her işi tek başına yalnız yapmak isteyebilirler. Kurdun, ensesisin neden kalın olduğu sorusuna her işi kendisi yapar da ondan şeklinde verilen cevap bugünkü sosyal hayatta tamamıyla doğru sayılacak bir hikmet (bilgelik) olmayabilir. Önemli hiçbir iş tek başına yapamayabilir. Medeni dünyada bir çok insanların işbirliğine ihtiyacı olabilir. Bir işbirliğini sağlayabilmek için de başta tolerans olarak bazı iyi huylara sahip olmaya gayret göstermekte yarar vardır. Fakat her şeyden önce bizim başkalarından istediğimiz şeylerin onların da aynı ile bizden istedikleri ve beklentileri şeyler olduğunu hatırlarsak, bu yolda epey mesafe almış olabiliriz.
Altıncı olarak kendimizi ve çevremizdekileri şu düşünceye alıştırmaya gayret gösterebiliriz:Bu işin yapılmış olması, yapılmamış olmasından farklı olabilir. Birçok insanlar, canım şunu yapmasak ne olur sonunda ölüm yok da demeği marifet sayabilirler. Evet eğer Edison’da böyle düşünseydi belki hala elektrik yerine mum veya yağ kandili yakacaktık. Dr. Fleming’de aynı düşünceye sahip olsaydı, penisilin bulunmayabilirdi.
Bu üzerinde durulması gereken çok önemli noktadır, çünkü Batı ile Doğu düşüncesinin farkını meydana koyabilir.
Yedinci faktör; toplantılara önem vermek ve onlardan faydalanmaya gayret gösterilebilir. Genellikle hepimiz çok konuşmasını severiz ve toplantılardan iyi ne tice alınamamasının başlıca sebeplerden biri de herkesin lüzumundan fazla konuşması ve karşısındakileri dinleyememesi olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sonuç Alma Sanatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi260 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Hayat Süreçtir, Ölüm Sonuç Psk.Esra ERDOĞAN
► Konsantrasyon Sanatı Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► İnsanı Anlama Sanatı Psk.Osman İLHAN
► Hayır Deme Sanatı Psk.Gül ÇELİK
► İnsanlarla Konuşma ve Anlaşabilme Sanatı Psk.Dnş.Ferhan BIÇAKCILAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,064 uzman makalesi arasında 'Sonuç Alma Sanatı' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:01
Top