2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayata Karışmanın İlk Adımı; Anaokuluna Başlamak
MAKALE #13141 © Yazan Uzm.Psk.Merve ÖZ ÜNLÜ | Yayın Eylül 2014 | 3,396 Okuyucu
Anaokulu çocukların belki de ilk kez evinden farklı bir ortamda, anne ve babasından belli bir süre ayrı kalmayı deneyimlediği bir ortamdır. Anaokuluna başlaması, bir nevi çocuğun dış dünyaya açılmasını temsil eder. Her yeni başlangıç gibi, anaokuluna başlama süreci de hem çocuk hem de anne babalar için adaptasyon gerektirir. Düşünülenin aksine, çoğu zaman adapte olmakta zorlanan çocuklardan çok anne babalardır.

Adaptasyon süreci ortalama 15-20 gün sürer desek de, bu süre çocuklardaki bireysel farklılıklara göre uzayıp, kısalabilir. Bazı çocuklar sanki yıllardır oradaymış gibi çabucak uyum sağlarken, bazı çocuklar için ebeveynlerinden uzakta kalmak zor geldiğinden uyum sağlama süreleri uzayabilir. Bazı çocuklar ise okula başladıkları ilk günlerde gayet neşeli ve uyumlu görünürken, okulun yalnızca bir oyun parkı olmadığı, belli kuralları da içerisinde barındırdığı gerçeğiyle karşılaştıklarında bir süre okula gitmemek için direnç gösterebilirler. Tüm bunlar normaldir; okuldaki öğretmenler ve ebeveynler doğru bir tutum sergilediğinde bu dirençler zaman içerisinde kırılır.

Niçin Anaokulu?

Çocuklar oyun yoluyla büyür ve gelişir, hayatı bu yolla tanır ve öğrenirler. Her ne kadar ev ortamında ebeveynler ya da bakım veren kişiler çocuklarla ilgilense de, bu hiçbir zaman çocuk için yeterli olmaz. Belki de bu sebeple pek çok çocuk televizyon ve bilgisayara sığınır. Bu renkli dünya çocuklara keyifli gözükse de, çocukları bir girdap gibi içine çekip, sosyal hayattan izole olmalarına sebep olması açısından oldukça tehlikelidir.

Yapılan araştırmalar anaokuluna giden çocukların, gitmeyen çocuklara kıyasla ilerleyen yıllarda daha uyumlu, daha girişken ve sosyal ilişkiler konusunda daha aktif olduklarını ortaya koymuştur. Anaokulu çocukların hem fiziksel, hem bilişsel hem de sosyal gelişimlerine katkı sağlar. Anaokulu ortamında çocuklar ev ortamında sahip olmadıkları pek çok şeye sahip olurlar. Bunların başında arkadaşlar gelir. Her canlı gibi, çocuklar da kendi akranlarıyla birlikte olmaktan keyif alırlar. Onlar bir arada hem eğlenirler, hem de birbirlerine çok şey katarlar. Çocuklar anaokulunda; paylaşmayı, ortak aktivitelerde bulunmayı, sıra beklemeyi, haklarını savunmayı, bir problemle karşılaştığında nasıl çözüm üreteceklerini, sosyal ortamda uyulması gereken kuralları, belirli bir düzen dahilinde beraber hareket etmeyi (birlikte yemek yemek, uyumak vb.) ve daha pek çok şeyi doğal bir şekilde öğrenirler. Kendilerini tanır ve yeteneklerinin sınırlarını keşfetme şansına sahip olurlar.

Adaptasyon Sürecinde Yapılması Gerekenler:

Çocuğun okula başlayacağı kuruma; özellikle de çocuğu teslim edecekleri öğretmene öncelikle anne ve babanın güvenmesi gerekir. Aksi taktirde çocuk ailesindeki bu güvensizliği sezerek, okula gitmek istemeyebilir veya öğretmeni ile sıcak bir ilişki geliştiremeyebilir.

Çocuk okula karşı güven duygusu oluşturana kadar, ilk üç gün aileden güvendiği birisini yanında görmesi önemlidir. Bu güven sağlandığında, çocuk artık okulda aileden birine ihtiyaç duymadan kalacaktır.

Bu süreçte çocuğa karşı dürüst olmak önemlidir. Örneğin anne ‘’ben yan odada bekliyorum’’ diyerek, okuldan ayrılırsa, çocuk ile anne arasındaki güven ilişkisi zedelenebilir. Bu sebeple çocuğa karşı daima dürüst ve net olmak önemlidir.

Çocuğunuz gün boyu okulda anne babadan uzak olacağı için, ebeveynlerin akşam eve geldiklerinde onunla oyun oynamak için özel bir vakit ayırmaları önemlidir. Unutulmamalıdır ki çocuk anne babasına ne kadar doyarsa, onlardan uzak kalmayı daha kolay tolere edebilir.

Uzm. Psk. Merve Öz
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Okula Başlamak Psk.Dnş.Muharrem KÖSE
► Hayata Pozitif Bakış Psk.Yasemin EYİGÜN
► Hayata Dahil Olabilmenin Kuralları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Hayata Güzel Bak Su Gibi Aziz Ol Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Şemalar: Hayata Açılan Pencerelerimiz Psk.Dnş.Yusuf BAYALAN
► Anaokuluna Başlarken Psk.Ayşegül COŞKUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Hayata Karışmanın İlk Adımı; Anaokuluna Başlamak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:48
Top